Oumph Carnitas

I betalt samarbete med Oumph

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! Detta är det sista recept jag skriver innan det är dags för sommarsemester och att lämna stan i jag vet inte hur många veckor.

Det känns NICE.

Men det är inte vilket recept som helst! Det här är kanske det svulligaste veganska ”kött-tacos” receptet ever! Mina birria tacos kommer kanske i närheten, men det är i så fall en stark två till detta.

Jag har gjort carnitas tacos utifrån det här receptet i lite olika skepnader i olika sammanhang. Inte minst i min kokbok Klassiska Rätter På Veganskt Vis, och nu senast lagade jag också det receptet i ett av avsnitten på Godare i den senaste säsongen av Veganskt på Grillen. I bägge de fallen använder jag dock jackfruit och serverar mina carnitas med en mangosalsa och pico de gallo.

Nu har jag dock gjort en liten twist på receptet för att förnya mig – och banne mig om inte detta blev ÄNNU svulligare! Jag bytte ut jackfruiten mot naturell Oumph The Chunk och mangosalsan och pico de gallon mot en hemmagjort och supergod tomat och chipotlesalsa samt picklad rödlök och färsk silverlök. Ni vet – den klassiska tacotreenhigheten: tortilla, kött och salsa! This is it!

Först ska jag dock göra en liten shoutout. Grunden i det här receptet har jag snott/inspirerats starkt till av Jonas Crambys recept på Carnitas som ni hittar här. Han använde dock högrev och jag har veganiserat det genom att göra som jag brukar – tillsätta mer fett och sojasås – men i grunden är kryddkombon och idén med att koka köttet i cola, apelsin och lime från honom. Han är ju kungen av genuin mexikansk matlagning, så är det någon man ska inspireras av är det väl han?

Receptet är ett av två som jag lagade tillsammans med Oumph och Ankan Lindén – Oumphs grundare, på Restaurang Rost vid Zinkensdamms IP här för någon vecka sedan! Det andra receptet, oxfilé och bearnaissåspizzan kommer ni kunna hitta på deras meny hela sommaren igenom och ibland kanske även dessa carnitas finns att beställa som en specialare. Ni får helt enkelt bara gå dit och fråga! 😀

Om inte – gör som jag, och laga detta själva till familjen i sommar! Grytan går fenomenalt bra att ställa på grillen, precis som Cramby själv gjorde.

Tycker ni att det känns lite overkill att göra en gryta som i stort sett bara består av kryddad Oumph så kan ni glatt dryga ut den med morötter, rödbetor, blomkål eller andra grova grönsaker och rotfrukter. Men tro mig – det kan vara värt en extra hundralapp att spendera på vegokött för att få denna totala goffupplevelse!

Colakokt Carnitas, 10 portioner

Grytan

  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 paket naturell Oumph The Chunk á 300 g st
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 apelsin, saften
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 msk japansk sojasås
  • 2 tsk kinesisk sojasås
  • 5 dl cola (din favorit av läskedrycken, ej light)
  • rapsolja till stekning

Salsa Roja

  • 3 färska tomater
  • 1 torkad chipotlechili
  • ½ silverlök
  • 1 kruka koriander
  • Juice från 1 lime
  • 1 tsk socker
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • Juice från 1 lime

Till servering

  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 silverlök, finhackad
  • 18 små eller 12 medium tortillabröd av vete eller majs

Gör så här:

Grytan

  1. Skala och skiva löken, samt skala och hacka vitlöken.
  2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs tills löken blivit mjuk och allt börjar ta lite färg.
  3. Tillsätt vitlök samt alla torra kryddor och rör om så att allt blandas. Fräs i ytterligare någon minut så att det börjar dofta gott och kryddorna väcks.
  4. Pressa ner från apelsin- och limsaft i grytan. Tillsätt Oumph, sojasås och cola och rör om.
  5. Låt koka på medelvärme utan lock i cirka 1 timme, tills Oumphen har blivit mjuk och vätskan har kokat ner till en tjock och krämig gryta. Förebered mangosalsan och pico de gallon efter recept medan grytan puttrar.
  6. Smaka av med japansk sojasås och chilipulver och servera med mangosalsa, pico de gallo, limeklyftor och tortillabröd.

Salsa Roja

  1. Lägg chipotlechilin i blöt i varmt vatten i ca 15 minuter så den mjuknar. Rensa bort kärnorna om du inte vill ha en så stark sås.
  2. Mixa ihop den blötlagda chilin tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät sås. Smaka av med socker och salt.

Picklad lök

  1. Skala och skiva rödlöken tunt.
  2. Pressa över limejuice och låt dra i 30 minuter.

Servering

  1. Servera dina carnitastacos med rejält med carnita tacos i tortillabröd, toppa med salsa roja, picklad lök, färsk hackad silverlök och koriander. Ät omgående!

2 Responses to Oumph Carnitas

  1. L-G 16 juli, 2021 at 07:42 #

    Beskrivningen om hur grytan ska göras stämmer tyvärr väldigt dåligt med ingredienserna som ska vara med.

  2. Stefan Moström 16 juli, 2021 at 11:02 #

    Du skriver om jackfruit i receptet som du använde tidigare. Ska det bytas ut mot Oumph bara?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes