Ostronskivlingstek med kryddsmör och grillrub

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej vänner! Hoppas allt är fint med er!

Jag snubblade över konceptet med ostronskivlingsstek för flera år sedan på instagram. Det var en brittisk kock vid namn Derek Sarno som tillsammans med sin bror gjort sig ett namn som en av UK:s främsta vegokockar och som riktat in sig väldigt mycket just på svamp av olika slag. De är sjukt kreativa och har hittat på massor av smarriga sätt att göra vegokött av ostronskivling, kungsmussling, portobellosvampar och en massa annat smarrigt.

Idén bakom ostronskivlingsteken är enkel. Ostronskivlingar växer i klasar, och om man pressar ihop klasarna medan man steker dem så pressas de ihop till platta ”stekar”. Det är dock viktigt att just få tag i ostronskivling i klase för att kunna laga detta, och alla butiker säljer inte sin ostronskivling i klasar utan ibland säljs de isärrivna. Leta på mer välsorterade butiker så kommer du säkert hitta!

Jag har länge också varit sugen på att laga någonting med en grillrub och ett härligt kryddsmör. De här stekarna kändes som det perfekta tillfället. Jag har använt mig av Colman’s senapspulver i kombination med Maldon Flingsalt och mortlade, torkade svampar som bas i bägge vilket ger en helt sjukt fräsch och djup svamp och senapssmak till både ruben och smöret.

I både ett örtsmör och i en grillrub så vill du att ingredienserna du använder dig av är så torra som möjligt, annars blir smöret onödigt kletigt och ruben helt enkelt inte en rub. En rub är ju helt enkelt bara en kryddblandning som du gnider in det du grillar i och ska vara torr. Då passar senapspulver väldigt mycket bättre än flytande senap, och ger samma umami och sting som vanlig senap. Hur bra som helst! Maldon’s flingsalt ger också riktigt bra och fräsch sälta som lyfter resten av ingredienserna.

Att göra själva steken är enklare än man kan tro. Det enda du behöver göra är att täcka ostronskivlingklasen med en massa rub, se till att det verkligen kommer ner i varenda skreva och vrå och sedan använder du en annan stekpanna och lite press för att pressa ostronskivlingen medan den steks. Först 2-3 minuter på ena sidan, och sedan 2-3 minuter på andra. När du märker att den inte längre minskar i storlek kan du sluta pressa och steka klart den utan press. När den inte längre vätskar ur och har fått fin stekyta är den klar. Stek inte för länge för då kan den bli seg och tråkig!

Ostronskivlingstek med kryddsmör och grillrub, 2 portioner

  • 2 stora klasar med ostronskivling
  • 8-10 sparrisar
  • 500 g fast potatis
  • Maldon Flingsalt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Rapsolja och olivolja till stekning

Kryddsmör

Grillrub

  • 2 tsk Colman’s Senapspulver
  • 1 tsk Maldon Flingsalt 
  • 3 msk mald torkad svamp
  • 1 msk sött paprikapulver
  • 2 tsk torkad dragon 
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver 
  • 1,5 msk rörsocker
  • 1 krm Svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 210 grader i en varmluftsugn.
  2. Börja med att mortla ungefär 1 dl torkad svamp till ett pulver. Jag använde en blandning av kantareller, taggsvamp och trattkantarell jag hade sedan hösten, men du kan använda vad du än har. Ställ åt sidan.
  3. Rör ihop örtsmöret. Börja med att mortla vitlök och Maldon flingsalt till en pasta. Lägg ner persiljan i morteln och mosa även denna tillsammans med vitlöken.
  4. Vänd därefter ner de övriga kryddorna, olivoljan och margarinet och blanda med stöten i morteln och en sked tills allt är jämt fördelat.
  5. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop till en avlång korv som du ställer in i frysen så den stelnar snabbt, därefter kan det förvaras i kylen.
  6. Skär potatisen i klyftor och täck med rapsolja, Maldon flingsalt och svartpeppar. Lägg bakplåtspapper på botten av en ungsplåt och fördela potatisklyftorna jämt över plåten så de ligger tätt men inte nuddar varandra. Baka i ca 25 minuter tills potatisen fått fin färg och är mjuk rätt igenom. Du behöver inte vända på klyftorna!
  7. Blanda ihop alla ingredienser till kryddruben och rör om väl. Lägg ostronskivlingsklasarna i en skål eller påse tillsammans med 2-3 msk kryddrub vardera och skaka om rejält så de täcks helt och hållet och får kryddor i varenda vrå. Ställ åt sidan och låt dra medan du förbereder resten.
  8. Stek ostronskivlingstekarna en i taget. Du får dem platta genom att pressa dem hårt med botten på en annan stekpanna medan de steks så vätskan pressas ur dem och de plattas till. Stek och pressa först 2-3 minuter på ena sidan och sedan 2-3 minuter på andra. När de inte längre minskar i storlek medan du pressar så räcker det med att du bara steker dem utan press tills de inte längre vätskar ur och har fått fin färg. Överstek dem inte, då blir de torra och sega!
  9. Skär bort den hårda, träiga biten av stjälken på sellerin och stek den därefter snabbt i lite olivolja, Maldon Flingsalt och Svartpeppar.
  10. Servera när allt är klart. Toppa ostronskivlingen med en cm tjock skiva av kryddsmör som får smälta av eftervärmen från steken.

One Response to Ostronskivlingstek med kryddsmör och grillrub

  1. Kristina Ponting 27 maj, 2021 at 10:17 #

    JÖSSES:) Det måste jag göra ikväll, mums:) …

Lämna ett svar till Kristina Ponting Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes