Mustig svamppaj med lock

image

Jag såg ett nytt matlagningsprogram här förra veckan på typ sjuan eller någon annan liknande kanal där två bröder, den ene slaktare och den andre bagare lagade en massa brödbaserad mat tillsammans. Bland annat hade de en pajbakartävling där de tävlade i att baka den smarrigaste pajen till ett gäng triatleter. Det var sjukt mycket kött, märg och fett, men ändå inspirerande och fick mig att sukta rejält efter lite hederlig engelsk matlagning.

Kombinera det med att det var extrapris på skogschampinjoner och ostronskivling nere på affärn så fick vi det här smarriga resultatet. En svamppaj to die for. Den mättade dessutom utan problem sex vuxna.

Mustig svamppaj med lock. 4-6 personer

Pajdeg

ca 300 g eller 5 dl mjöl
180 g smör
3 msk vatten

Pajlock

1 paket färdig smördeg (palla göra egen:P)

Fyllning

1 kg blandade färska svampar (yes, det är mycket!)
En näve med blandade torkade skogssvampar (för smak, frivilligt)
5 dl havregrädde
2 klyftor vitlök
2 kvistar färsk rosmarin
1 gullök
2 tsk torkad timjan
1-2 msk mörk kinesisk soja
1 dl riven parmesan
1 paket smakrik fetaost (frivilligt)
1 msk vetemjöl och lite vatten eller mjölk till redning
2 msk smör
salt och peppar

DSC_1092 (1024x685)

Om du köpt fryst smördeg så ta fram den och låt den börja tina. Börja därefter med att göra pajdegen. Blanda ihop rumstempererat smör och mjöl i en bunke så att smöret fördelas jämt. Blanda ner vattnet och forma till en fast deg utan att knåda för mycket. Lägg i kylskåp i en halvtimme och låt stelna. Pressa därefter ut degen i en pajform med höga kanter (jag använde en sockerkaksform!) och grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Stick några hål i botten med en gaffel och pressa ner en massa aluminiumfolie i formen innan du gräddar den så riskerar du inte att degen bubblar upp.

Samtidigt som pajbotten gräddas så rensar och hackar du svampen. Börja med att fräsa vitlök och lök i smör tills det mjuknar och fräs därefter svampen i omgångar i samma kastrull. Det tar ganska lång tid att förvälla så mycket svamp, så ha lite tålamod. Släng också i rosmarinkvistarna och den torkade timjanen och salta och peppra. När svampen har förvällt och fått en del färg så häller du i grädden och sojan och låter koka i ca 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar (det ska vara ganska mycket smak) och red tills det är en halvtjock konsistens på stuvningen. För tjock så blir pajen sabbig och för tunn så blir den rinnig, ni fattar nog.

Sleva upp svampstuvningen i pajformen. Har du tur så täcker den nästan hela vägen upp. Det är bra om du låter ungefär en centimeter av pajkanten sticka upp ovanför stuvningen. Riv över parmesan och toppa med bitar av fetaost som du trycker ner lite i stuvningen jämt fördelat.

Skär nu den förhoppningsvis tinade smördegen i ca 2,5 cm tjocka remsor och försök få till ett snyggt flätmönster över fyllningen så det bildas ett lock. Om det känns krångligt är det ju bara att lägga ut skivorna hela, men det är ju lite roligare så här. Pensla med lite smält smör och grädda därefter på 200 grader i ca 20 minuter eller tills att smördegen fått fin färg och rest sig.

Servera med en sallad!

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes