Minska ditt matsvinn – sju grymma tips som hjälper i vardagen

*Det här inlägget är ett samarbete med Cervera*

Hej!

Den här veckan har jag och Cervera haft tema ”Minska ditt matsvinn” i våra kanaler och ni har fått en massa (hoppas jag att ni tycker!) schyssta tips och goda rätter som ni kan använda när det börjar bli dags att skrapa ihop kylskåpsresterna och jävligt god mat av dem. Det finns otroligt mycket att vinna på att bli bättre på att laga smartare mat. Du sparar pengar, du får bli lite kreativ och kanske utmana dig själv lite mer i köket, men framförallt så gör du en otroligt god och viktig gärning för klimatet då du bidrar till att vi inte slösar så fruktansvärt med jordens resurser.

Visste du att vi slänger 1/3 av all den mat som produceras? (Källa: Ekot) Att otroligt mycket av all den mat som odlas eller föds upp aldrig ens hamnar på tallriken (för korta bananer och fula apelsiner lämnar aldrig ens fälten där de odlas utan kasseras direkt) och att vi slänger så mycket som en halv miljon ton ätbar mat rätt ner i soporna och avloppen varje år (Källa: SCB 2015)?!

Med tanke på att vår mat är ett av de områden som tar absolut mest energi och resurser att producera så är det därför givet att ett överdrivet slöseri påverkar naturen, klimatet och djuren rejält. Tillsammans med våra transporter, vårt boende och all den shopping vi gör är det maten som är de stora områdena som du som privatperson bidrar med till överanvändningen av jordens naturresurser. Idag konsumerar vi i Sverige motsvarande vad vi skulle behöva 4,2 jordklot (Källa: WWF) för att försörja om alla skulle leva som vi gör – och det går ju verkligen inte ihop, för det har vi ju inte. Det säger sig självt – vi behöver hitta mer hållbara sätt att konsumera på om vi inte ska förstöra planeten totalt på sikt.

Det kan tyckas jobbigt att höra, och många stänger hellre till dövörat än att stirra verkligheten i ansiktet. För hur tusan ska vi kunna göra något åt det här egentligen? Jag är bara en liten person i en jätteprocess. Vad spelar det för roll om jag slänger några kilo mindre mat per år när vi totalt slänger 500 000 ton per år? Vad spelar det för roll om jag kör bilen en extra vända eller inte? Och vad spelar det för roll om jag äter lite mindre kött eller inte? Det är dessutom så jävla jobbigt att ändra sitt beteende, så även om det spelade roll så skulle jag inte klara av att sticka ut/anstränga mig/eller leva obekvämt om jag verkligen inte måste. Och det måste du ju faktiskt inte. Det är ingen som tvingar dig och det är snarare våra barn och barnbarn som kommer att få ta konsekvenserna än det är vi.

Jag känner ofta detsamma, men det är därför jag tror att jävligt god mat är lösningen. Vi kan inte ta oss ur den här situationen genom att förvänta oss att vi allesammans ska ändra våra beteenden i grunden och börja leva som vi gjorde på stenåldern igen. Vi behöver använda den kunskap och de tekniker vi har för att göra våra beteenden bättre. Vi behöver laga smartare mat  och vi behöver göra det på ett sätt som får folk att vilja göra det. Och hur gör vi det?

Genom att göra maten folk redan älskar bättre!

Därför har jag här samlat mina sju bästa tips för hur du kan minska ditt eget matsvinn och göra din mat resurssmartare i vardagen, samtidigt som du äter jävligt gott och faktiskt gör ditt liv enklare och roligare. Snarare än att du ska behöva anstränga dig ÄNNU mer och få mer ångest över saker som du tror att du inte kan påverka.

 1. Ät så veganskt du kan
 2. Planera din mathandling
 3. Använd hela grönsaken
 4. Återanvänd maträtter
 5. Spara skräpet!
 6. Gör grytor på konstiga slattar
 7. Rädda gamla grönsaker!

Läs dem alla här nedan!

1. Ät så veganskt du kan!

Att äta veganskt är i sig en otroligt stor insats för att minska din mats resursanvändande. Det kan gå åt upp till 10 gånger så mycket spannmål och foder för att få fram 1 kg ätbart kött än om du bara hade ätit upp det där fodret själv. Nu säger jag inte att vi allesammans ska äta djurfoder, men ofta består fodret som korna äter av spannmål och bönor – som om de hanteras på ett annat sätt är perfekt föda för människor, och ofta kan vi odla andra saker än bara fodergrödor som istället skulle kunna användas för människor.

Och du behöver heller inte bli vegan för att äta veganskt. Varje mål du väljer bort köttet och mejeriprodukter (som faktiskt är typ lika illa ur ett resursperspektiv i och med att vi fortfarande måste föda upp djuren) för växtbaserade alternativ så äter du en upp till 90 % klimatsmartare måltid. Varje steg räknas!

2. Planera din mathandling utifrån vad som finns och veckohandla

Ett av de absolut bästa sätten att minska mängden mat som slängs är att planera maten utifrån vad du har och och bara köpa det du behöver. Det låter ju relativt uppenbart, eller hur?

Det här är verkligen något jag själv behöver kämpa med då jag är så sjukt impulsiv och dessutom så gör mitt jobb det ganska svårt för mig att planera mina matintag per vecka, men för er som INTE är matbloggare så rekommenderar jag att ni gör så här:

 1. Avsluta varje helg med att gå igenom vilka ingredienser ni har kvar sedan veckan innan. Tillämpa tipsen nedan när ni planerar så ni tar vara på gamla matlådor med rester, grönsaksbitar och de skräppåsar ni har när ni planerar nästa veckas matlagning.
 2. Gör en lista över vilka maträtter ni kan laga där ni tar vara på de rester som finns kvar
 3. Komplettera listan med nya saker ni är sugna på att äta bara för att. Hjälp dig själv redan här och fundera på vad ni skulle kunna göra av ev. rester ni får från de rätterna.
 4. Skriv ner vilka ingredienser du saknar för veckan och köp dem. Nu förtiden kan du dessutom göra det online vilket gör att du kan spara tid också!
 5. Köp gärna storpack av grejer du vet att du alltid kommer behöva ha hemma, typ pasta, ris, kryddor och olja så slipper du köpa dem varje vecka.

3. Använd hela grönsaken

Ofta slänger vi alldeles för mycket av grönsakerna helt enkelt för att vi inte vet att det går att äta stjälken/blasten/roten på grejer eller för att vi inte vet vad vi skulle göra av dem. Här är några superenkla tips som du kan använda för det mesta:

 1. Woka stammen på broccolin och blomkålen! De är förvånansvärt goda, även om de är fula 🙂
 2. Använd blasten från moroten och rädisorna, det gröna från purjolöken eller från blomkålen i salladen. Det är bara att skölja, hacka och käka!
 3. Riv ner grönsaksslattar du inte riktigt förstår dig på och använd i grönsaksbiffar eller i grunden till en gryta

4. Spara och återanvänd maträtter på nya sätt

Har du fem halva portioner av några maträtter kvar? Kombinera ihop dem till nya maträtter! Här är några idéer du kan utgå ifrån:

 1. Pastagratäng – Ta lite gammal köttfärssås med spagetti, pasta pesto och barnens kokta makaroner och rör ihop. Täck med en bechamelesås och lite ströbröd och grädda i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Vips har du en supersmarrig pastagratäng!
 2. Sheperds pie – Om du har potatismos så kan du gömma i stort sett vad som helst under det i en ugnsform.
 3. Gör en mezetallrik! – Om det funkar på en buffé, så funkar det till familjemiddag också. Faktiskt. Ta resterna av några grytor, biffar och sallader, servera med ett gott bröd och lite gott humör! 😉

5. Spara och använd ”skräpet”

Du skulle bli förvånad över vilka goda grejer som går att laga med det som vi annars bara skulle se som skräp som vi vanligtvis aldrig ens tänker på att spara. Här är tre exempel:

 1. Potatisskal blir fantastiskt goda chips. Det är bara att skölja dem rena och sedan fritera snabbt tills de blir knapriga. Krydda med salt och peppar och njut!
 2. Spadet från kikärtorna eller de vita bönorna är ett fantastiskt äggsubstitut som du kan göra både majonnäs och maränger på
 3. Övriga skalrester, kärnhus och små slattar från ändarna på morötter, purjolök och annat kan du spara i en fryspåse i frysen och sedan ta fram och koka buljong på nästa gång du ska göra soppa eller gryta. Se bara till att de är sköljda så du inte får en massa besprutningsmedel och jord i maten!

6. Gör grytor och soppor på konstiga slattar

Om du har en massa konstiga små bitar av grönsaker kvar är det perfekt läge att göra en stor grönsaksgryta eller att koka en soppa. Grytan sväljer det mesta och om du hackar grönsakerna smått kommer ingen att veta att det var en ful och ensam liten morot eller två buketter blomkål i botten. Soppa är också det perfekta sättet att få lite mat att mätta många!

7. Rädda gamla grönsaker!

Ofta slänger vi mat för att vi tror att den är dåligt trots att den inte alls är det. Här är tre tips på hur du kan ge dina grönsaker lite längre liv

 1. Spara dem på rätt sätt: Här finns en jättebra genomgång av hur du ska förvara dina grönsaker för att de ska hålla så länge som möjligt.
 2. Lägg skrumpna grönsaker i isvatten i några timmar. Ofta skrumpnar morötter, sallad och paprikor ihop för att de börjar tappa vätska och i och med det blir mjuka och otrevliga. Några timmar i vatten ger dem nytt liv. Testa själv!
 3. Skär bort dåliga delar och ät resten. Lök och kål är fantastiska i det att de har lager som ofta skyddar grönsaken från att mögla helt igenom. Om den börjar bli dålig, skala av de översta lagren så ser du ofta att de är fina några lager in. På andra grönsaker räcker det ofta med att skära bort den del som börjat mögla eller som ser dålig ut och sedan skölja dem rejält. Är grönsaken för ful efteråt så använder du den bara för tips 6 istället!

Jag hoppas att du fick lite inspiration!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required, , , , ,

3 Responses to Minska ditt matsvinn – sju grymma tips som hjälper i vardagen

 1. Ellen 21 juni, 2018 at 08:48 #

  Alltså vilket bra och viktigt inlägg! Hoppas verkligen att många tar inspiration av detta och att fler förstår hur mycket ens mathållning gör för miljön! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Enkel, god och billig mat i kristider. 18 recept + inköpstips! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 mars, 2020

  […] I det här inlägget har jag samlat mina 7 bästa svinnminskningstips. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes