fbpx

Mexikansk böntacos

Enkla och goda tacos på bönor

Receptet: Mexikansk böntacos

4 portioner

Ingredienser

Bönor

Burkar bönor á 400 g Jag använde Kung Markattas ekologiska, som har bra konsistens 2 st
Stora klyftor vitlök 2 st
Liten rödlök 1 st
Rökt paprikapulver 1 msk
Torkad oregano 1 msk
Mald spiskummin 1 msk
Socker 2 msk
Lime 0.5 st
Rapsolja 3 msk
öl 2 msk
Chipotlechili 1 st
Salt Efter smak

Tillbehör

Stor rödlök 1 st
äppelcidervinäger 3 msk
Socker 1 msk
Lime 2 st
Knippe salladslök 1 st
Kruka koriander 1 st
Srirachasås Efter smak
Små tortillabröd 12 st
Salt Efter smak

Gör så här

Bönor

Tillbehör

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Mexikansk böntacos - the El Taco Truck/Jävligt Gott way!

DSC_2902
Hej hej!
Igår tror jag tyvärr att jag gjorde en hel del människor missnöjda med ett aprilskämt som slog an en lite väl känslig sträng hos en del av er, mina fantastiska följare. Det är lite svårt att säga om det innebar att skämtet var lyckat eller ej, för uppenbarligen var det en hel del som trodde att det var sant, men som verkar ha blivit ganska besvikna av att så sen inte visade sig vara fallet.

Jag snodde ihop en ful liten paint-bild av Jävligt Gotts logo + Restaurang AG:s logotyp och publicerade inlägget till höger här på instagram.

Visst hade det varit sweet? Men nja, än så länge är jag nog ett par år ifrån att lyckas med ett sånt mästerverk, och frågan är om just Jureskog av alla kockar där ute skulle vara den första att slänga sig över en sådan idé.

Men men, jag uppskattar verkligen att en del av er tog det på allvar! Uppenbarligen har ni högre tankar om min matlagning än vad jag själv har 😉

Men men, på tal om det här med restauranger så var jag för någon vecka sedan och gjorde ett snabbesök på El Taco Trucks hål i väggen vid Östermalmstorg. De är ett gäng kockar som förälskat sig i amerikansk streetfoodkultur och framförallt mexikansk mat och gett sig fan på att introducera detta på riktigt i Sverige. De började med en foodtruck (därav namnet) och har lyckats expandera till att både innefatta flera truckar och nu också ett par fasta restauranger. Kul för dem!

Och jag tycker att det är välförtjänt. De har ett enkelt koncept, som är jättesmarrigt och charmigt. Genuina små tacos som går att beställa med olika typer av fyllning och ett fåtal men noga utvalda toppings. Man kan köpa ett valfritt antal av de små rackarna, vilket gör det till ett perfekt sätt att både käka ett snabbt mellanmål eller en hel festmåltid. Det är socialt, enkelt och framförallt supergott och fräscht.

Jag kunde därför inte hålla mig ifrån att försöka kopiera deras recept på vegetariska tacos i mitt eget kök och i min egen tappning, och blev sjukt nöjd. Det var inte exakt som deras, men nära nog, och gott så det förslog! Att steka bönorna snabbt och i ganska lite vätska gör att de får en god och fast konsistens som funkar perfekt i de här små munsbitstacosarna.

[hr]

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div ”>



IMG_1904 (1)

Mexikanska böntacos, Jävligt Gott tolkar El Taco Truck, ca 10-12 st tacos

  • 2 burkar svarta bönor á 400 g. Jag använde Kung Markattas ekologiska, som har bra konsistens
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk mald spiskummin
  • 2 msk socker
  • 1/3 lime
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk öl
  • 1 chipotlechili i adobosås, urkärnad, eller en vanlig röd chili
  • Salt

Tillbehör:

  • 1 stor rödlök
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk socker
  • 2 lime
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka koriander
  • Srirachasås
  • 12 st små tortillabröd
  • Salt

DSC_2894

  1. Börja med att förbereda den picklade rödlöken genom att finskiva 1 stor rödlök och lägga den i en skål tillsammans med juice från 1 lime, äppelcidervinäger, socker och en nypa salt. Låt dra i ca 1 timme medan du förbereder resten.
  2. Finhacka 1 liten rödlök och vitlöksklyftorna. Värm upp rapsoljan i en stekpanna och fräs rödlöken på hög värme tills den börjar brynas.
  3. Sänk värmen och ha ner kryddorna, chilin och vitlöken i pannan. Låt fräsa på låg värme någon minut tills kryddorna har väckts och det doftar gott. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det blir för torrt i stekpannan. Kryddorna ska inte rostas utan bara få lite värme.
  4. Häll av spadet från bönorna och ha ner dem i stekpannan. Rör runt så att bönorna blandas rejält med kryddorna. Stek under omrörning tills nästan all vätska har dunstat av och tillsätt då ölen så att du kan steka några minuter till och få fram all goda smaker.
  5. Mosa under tiden ungefär hälften av bönorna med baksidan av sleven tills du får en fast bönröra med blandad konsistens. Allt som allt ska bönorna steka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt, socker och limejuice och ta sedan av stekpannan från plattan.
  6. Förbered sedan de sista tillbehören genom att tunt skiva salladslök, värma tortillabröden och grovhacka koriandern.
  7. Bygg varje taco med ca 2-3 msk bönröra per tortilla, toppa med picklad rödlök, salladslök och koriander och avsluta med en generös skvätt srirachasås och några limeklyftor. Avnjut med ett gäng goda vänner och några avsnitt Zorro!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!