Matupplevelser på Österlen del 1 – Kronovalls vinslott

Jag och Sarah är inte direkt den campande typen. När vi åker runt i vår hyrbil och till och från ser ett par slitande semestercyklister eller en husvagnsfamilj ryser vi. Jag är mycket nöjd med att ha hittat en flicka av samma skrot och korn som jag. Med en alldeles för avslappnad attityd mot att spendera pengar, en kärlek för sommarsverige och kanske framförallt som uppskattar att uppleva det goda livet genom fin mat och renbäddade lakan.

Förra året var vi en tre fyra dagar på Öland. Tittade på radbyar, klättrade i fyrar och kände Allvarets milda vindar. Jag kan absolut rekommendera ett besök på Borgholms stadshotell för alla er som vill bort från storstadens hets men behålla dess bekvämligheter. Mysiga rum, en närvarande ägare och personal och kanske framförallt en fantastisk örtträdgård tillgänglig för hotellets gäster. Karin Fransson, stjärnkock från sydtyskland och gift med hotellägaren har krediterats med att vara den som en gång i tiden förde in konsten att använda färska kryddor i den svenska matlagningen. Det märks i hotellets restaurang där till och med dem hembakta ramslöksbrödet var en upplevelse i sig. Jag minns inte längre vad jag åt men jag vet att det var bra och att jag tog med mig kokboken Sju årstider hem.

Det inspirerade, så efter några soliga veckor i sommarhuset på Skånes västkust satte Sarah och jag av på ännu ett experiencespree, den här gången till Österlen. Målet var att slappna av, äta gott och ta reda på vad det egentligen var för något Lundell var så galet tossig i.

Den första anhalten på vår resa, efter en särdeles regning mellanlandning i Lund, var Kronovalls vinslott i Tomelilla kommun. Det ska nu verkligen sägas att det dock inte låg så mycket planering över detta. Min och Sarahs vana trogen hade vi bokat in boendet och satt vår rutt dagen innan avfärd…

Verksamheten på Kronovalls slott drivs idag av Åkessons Vin AB som har godset lite som en centerpiece i sitt vinskåne. De arrangerar vinprovningar, hotellweekends och visar upp sina viner på olika sätt. Åkessons själva odlar dock inte mycket Skånskt vin fick vi senare veta, sådan kvalité hade de inte lyckats få upp druvorna till, men inte desto mindre tillverkades eget vin med traditionella metoder på importerad druvsaft. Bland annat ett tioårigt mousserande vin vid namn Tirage som vi fick smaka. Lite mer punch än i en flaska Jacobs Creek kan jag säga…

På kvällen serverades vi en stor semibuffé inspirerad av sydfrankrike där det bjöds på fri(!) tillgång på ca olika 8 röda och 6 vita viner med en medföljande sommelier. Maten bestod i en gigantisk förrättsbuffe, mest bestående av olika sorters fisk och kötträtter men då jag hade flaggat i förväg för att jag var vegeterian så fick jag en egen avsmakningsliknande femrättersgrej som jag kunde komplettera med den sallad som fanns på den vanliga buffén. Helt otroligt gott! Väldigt kul att komma till ett ställe där de faktiskt lägger ner rejält med omsorg på att också göra vegetarianernas alternativ fullvärdigt. Jag åt (från den ordinarie buffén) en färsk rödbetssallad med russin, blåmögelost och färsk oregano samt kronärtskocksblad med en persilje- och citronpesto, och fick enskilt serverat murklor i gräddstuvning, ångkokt fänkål med oliver i en rapsoljedressing, en sallad på kronärtskockshjärtan och salladskapris, en mild sallad på puylinser, persilja och ångkokt spädlök och sist någon sorts grönsakspudding som jag inte riktigt kunde identifiera.

Till huvudrätt bjöds det på en kompott av olika kokta primörer och rotsaker på en bädd av puylinser och små vita bönor och till efterrätt (vilket jag verkligen fick tvinga i mig) så bjöds det på två olika sorters ostar, en Brie de Meux och en ”Alpost” från Kristianstad som liknande en mild Gruyère  med hemmagjord tomatmarmelad. Det fanns lite bakelser också men det blev för mycket för att jag skulle orka så de fick gå oberörda.

Jag sov mycket gott och vaknade i ett inte helt för trevligt skick kan jag säga. Det är en grym grej att ha möjlighet att äta så mycket god mat och samtidigt hela tiden få olika sorters viner presenterade för sig, men det är lätt att det blir lite väl runt under fötterna. Inte för att jag klagar;)

Det rodde jag bot på genom att ta mig ner till slottets spannstall där de förutom att ha en gourmetbutik som bland annat säljer olivolja på Åkessons egna druvor också serverar stenugnsbakade pizzor. De har bara en pizza med mozzarella, tomat, ruccola och parmaskinka men då jag bad dem ta bort skinkat brassade de istället på med pesto och gillade grönsaker för ett halvt fotbollslag. Ja, ni kan ju se själva. Mycket trevlig avslutning på ett mycket trevligt besök för en sån som mig som aldrig vaknar i tid för att äta hotellfrukost.

Resten av vår semester får vänta till ett annat inlägg, vi har ju också bland annat varit i Simrishamn och käkat på lyxig hamnkrog och i Brösarp på gästgiveri. Stackars mig.

Santé!

 

, , , , ,

3 Responses to Matupplevelser på Österlen del 1 – Kronovalls vinslott

  1. Karro 2 augusti, 2011 at 08:05 #

    Hej!

    Sitter i fjällstugan och slösurfar lite på vegetariska bloggar. Semestern tar slut om några dar och hjärnan börjar kopplas på igen. Nystart för vardagslunken brukar för mig också betyda nya tag vad gäller BRA matlagning. Är inte 100 % vego, men försöker äta mer och mer. Slösurfandet ledde mig till din blogg. Hit kommer jag definitivt återvända, när fjällstugan är lämnad till storstan. Har redan sett en hel massa recept jag vill prova.

    Keep up the good work!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Matupplevelser på Österlen del 2 – Maritim och Brösarps gästgifveri | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 8 augusti, 2011

    […] här kommer inte att bli ett lika långt och utförligt inlägg som det förra om vår semester, men jag känner ändå att jag vill dela med mig av de här två ställena. Inget av dem är […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes