Marinerade grillspett med smak av mexiko

Förra helgen bjöd på fantastiskt väder. Vad gör man när det är fantastiskt väder och det ska bjudas på middag? Jo man grillar!

Det här receptet på marinad tycker jag personligen blev great. Vi käkade grillspett gjorda på sojakorv, champinjoner, paprika och knipplök och till det svart quinoa och en chillistark chilensk pebre. Jag kunde riktigt känna  hur smaken av Pampas soldränkta slätter exploderade i munnen på oss när vi frossade.

Jag rekommenderar verkligen att köra någon sån här marinad nästa gång ni ska grilla sojakorv, oavsett om den bara ska ätas med bröd eller mos eller nåt. Korven drar åt sig smakerna och får helt andra dimensioner än om den bara äts vanligt. Blir säkert ännu bättre med sojachoritzo.

Mexikansk grillmarinad á la Jävligt gott, för ca 8 spett.

1 hackad röd chilli (låt gärna kärnorna vara kvar för lite extra push)
2 hackade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
3 msk balsamvinäger
4 msk ketchup eller chilisås
3 msk matlagningsyoghurt (eller soyghurt om du vill ha det veganskt)
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 knippe färsk koriander
salt och peppar efter smak

Hacka chillin och vitlöken fint. Blanda ihop alla ingredienser och rör runt. Måtten här är lite höftade då jag bara slängde ihop allting på känsla och inte följde något recept själv. Ketchupens sötma väger av bra mot styrkan i chillin och hjälper marinaden, tillsammans med yoghurten att bli krämig och fastna riktigt bra på det som ska grillas. Ha lite mindre ketchup och mer yoghurt om du inte vill ha den så söt, och smaka av med spiskummin och ev. cayennepeppar eller mer chili tills du får en bra balans på smakerna. Tänk på att chilistyrkan alltid blir mildare på grillen så om du vill ha lite punch i spetten borde du göra marinaden ganska stark.

Låt alla grönsaker och övriga ingredienser som du vill ha med på spetten marinera i såsen i en plastpåse en timme innan de ska grillas. Trä den på spetten precis innan grillning och grilla tills de är riktigt sotiga och goda. Mumma.

, , , ,

3 Responses to Marinerade grillspett med smak av mexiko

  1. Anki 12 juni, 2011 at 06:20 #

    Provade den här marinaden idag. Var gott, men oväntat milt. Tror att jag ska låta det dra längre än över natten till nästa gång + har i mer än en chili. Schysst smakkombination iaf!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 juni, 2011 at 05:16 #

      Tack! Ja, jag håller nog med dig på den. Jag tror att problemet är att chilin har svårt att dela med sig av sin styrka till den övriga marinaden innan den lagas till. Jag skulle nog tipsa om att använda typ cayennepeppar eller någon annan pulverkrydda också för att ge den mer bett.

      Let me know om du får till det bättre nästa gång!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pebre – Chilensk tomatsalsa, perfekt till grillat. | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 juni, 2011

    […] men jag tycker att den fungerar helbra även till en mustig vegetarisk biff eller grillade och marinerande sojakorvar, som i det här fallet. Originalet är även het som satan, men det funkar precis lika bra att äta […]

Lämna ett svar till Anki Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes