Lyxig Gulcurry med Oumph

Avsnitt tre från säsong två av TV Serien Vegansk Husmanskost på TV Kanalen Godare!

Nu är avsnitt tre av andra säsongen av mitt TV program ute på Godare! Snart tror jag även att de dyker upp på Aftonbladet TV så fler kan se avsnitten även om man saknar Kabel TV.

Receptet kommer från min kokbok Vegansk Husmanskost som ni kan köpa här på Bokus på rea just nu, i samband med att min nya kokbok Klassiska Rätter på Veganskt Vis kommer ut i butik snart 🙂

Här har ni receptet!


Sveriges populäraste rätt är då tydligen kyckling med tillbehör. Det kan innebära lite vad som helst i min värld, så jag har valt att tolka det utifrån en av mina absolut favoriträtter som barn, som serverades frekvent både i skolan och hemma. K*ckling med gulcurry och ris! Den här rätten har jag ätit i alla möjliga utformningar genom åren, men varmast minns jag när pappa brukade köpa en hel höna som han kokade och sen serverade med enorma mängder vitt ris och gräddsås kryddad med gulcurry. Nu äter jag då inte varken höns eller kyckling längre, så därför är det väldigt tacksamt att det finns så fantastiskt bra vegoalternativ nu förtiden, så jag kan göra min egen variant. 

Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling i det mesta. Hantera dem på i stort sett samma sätt, koka om du vill ha dem möra eller knaperstek om du vill ha dem med schysst tuggmotstånd, men inte för länge. Då blir de torra.

Ingredienser

  • 2 påsar naturell oumph eller liknande vegokött
  • 1 normalstor morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2×1 cm färsk ingefära 
  • 1 msk gulcurry
  • 2 tsk garam masala pulver 
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl kokosgrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 0,5 msk ljus japansk sojasås
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i
  • ½ kruka färsk koriander
  • Juice från ½ färsk lime

Till servering

  • 3 dl jasmin eller basmatiris (5-6 dl efter kokning)
  • Grönsallad med färska körsbärstomater

Instruktioner

  1. Ta fram vegoköttet lite innan och låt tina om det varit fryst.
  2. Skala och hacka löken fint, skala moroten och skär i tunna halvmånar, skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
  3. Värm upp en stekpanna med höga kanter med lite rapsolja i och stek vegoköttet och moroten på medelhög värme tills vegoköttet börjar bli lite knaprigt. 
  4. Sänk värmen något och tillsätt kryddorna, löken, ingefäran och vitlöken och fräs någon minut till tills löken börjar mjukna och det doftar gott. Var försiktig så du inte bränner ingefäran och vitlöken, då blir det beskt.
  5. Tillsätt därefter grädden, grönsaksbuljongen, sojasåsen, salt och peppar och låt koka i ca 15 minuter. Smaka av, och späd med vatten efter behov. 
  6. Nu kan du toppa det hela med en skvätt limejuice och en näve koriander om du vill känna dig äventyrlig. Det gjorde aldrig pappa, men jag gillar den indiska touchen!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes