Linsbolognese och Ekoseptember

I annonssamarbete med Sveriges Konsumenter

Hej! För tredje året på raken så arrangerar Sveriges Konsumenter mfl. kampanjen ”Ekoseptember” hela månaden ut för att uppmärksamma och prata om vikten av mer ekologiskt på våra tallrikar! Det här är något jag personligen tycker är superviktigt och gärna slår ett slag för. Därför har jag teamat upp med dem i ett recept och ett inlägg för att prata lite mer om just det här.

Idag läser vi tyvärr inte allt för sällan om att ekologiskt anses få stå tillbaks i butikerna och hos konsumenterna för den växtbaserade matens skull. Att medvetna kunder helt enkelt väljer vego istället för eko om de måste välja. I någon mån är detta kanske sant. Det har varit stort fokus på vego de senaste åren och det kan göra att folk kanske prioriterar det om de måste välja mellan två produkter där den ena är eko (och därmed ofta lite dyrare kanske) och den andra är vego (och därmed kanske lite billigare).

Tyvärr är det ju också så att det finns ett lite för dåligt utbud av ekologiska vegoprodukter i butiken, helt enkelt därför att efterfrågan och utbudet inte varit tillräckligt stort ännu för att det ska vara värt för producenterna att lägga till den extra kostnaden och ansträngningen att hitta och utveckla en ekologiskt ärt eller sojabas till sina produkter.

Det tror jag dock kommer förändras ganska snart! I takt med att konsumentgruppen som väljer vego breddas så kommer allt fler välja vego som bryr sig om mer saker än att det bara ska vara djurfritt. Att vegoprodukter kan tävla med övriga produkter i form av kvalité, ursprung och produktionsförutsättningar blir allt viktigare och där är ekologiskt en av de absolut främsta egenskaperna.

Ekologisk produktion utgår ifrån att bygga hälsosamma jordar och se till att produktionen i så liten utsträckning som möjligt skadar det kringliggande djur och växtlivet, vilket är otroligt viktigt i dessa storindustriella tider. Allt ifrån insektslivet, till jordmånen och människors hälsa hotas av allt större användning av bekämpningsmedel och konstgödsel. För att inte prata om övergödning av haven, klimatgasutsläpp och mycket annat som kan uppstå pga överdriven konstgödsling. Föreställ dig själv. Skulle du helst äta en grönsak som är odlad i välmående jord, fylld med daggmaskar och andra små nyttdjur, eller en grönsak som är uppvuxen i död jord och hållen vid liv av konstgjord andning? Bägge grönsakerna må se lika dana ut, men vilken kommer i slutändan smaka bäst och ha mest näring?

För mig är det en självklarhet att vi bör sträva mot svekovego! Att i den mån vi kan alltid äta lokalt, i säsong, ekologiskt och växtbaserat. Men för att det ska vara möjligt så måste vi som konsumenter ställa krav och börja efterfråga dessa produkter!

Några riktigt grymma exempel på dessa är svenskodlade ekologiska baljväxter, spannmål, grönsaker och produkter gjorda på dessa. Det finns många olika märken där ute, så leta så kommer du finna!

Här har jag slängt ihop en smarrig Linsbolognese på svenskodlade ekologiska gröna linser från Nordisk råvara!

Linsbolognese med stekt broccoli, 4 portioner

Bolognesen

 • 200 g okokta gröna linser
 • 1 paket á 400 g ekologiska krossade tomater
 • 1 stor ekologisk morot
 • 1 ekologisk gul lök
 • 2 klyftor ekologisk vitlök
 • Stjälken från 1 bukett broccoli (eko så klart)
 • 1 näve torkade soltorkade tomater (ekologiska)
 • 4 champinjoner (ekologiska)
 • 1 msk ljus japansk sojasås
 • 1 msk grönsaksfond
 • 2 tsk torkad timjan (ekologiska)
 • 3 lagerblad
 • 4 dl vatten
 • Salt och peppar efter smak
 • 1 msk raps eller olivolja att steka i

Broccoli

 • 250 g broccholi, allt utom stammen (ekologiska)
 • 1 klyfta vitlök (ekologiska)
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • juice från ½ citron (ekologiska)
 • 1 tsk ljus japansk sojasås
 • 1 tsk rapsolja att steka i

500 g ekologisk pasta som tillbehör. Här är det av någon anledning tyvärr svårt idag att hitta SVENSK ekologisk pasta, men efterfrågar vi det så måste det ju komma förr eller senare!

Gör så här

Bolognesen

 1. Börja med att hacka löken, riva moroten (behåll skalet), riva stammen till broccolin, riva champinjonerna och finhacka den torkade soltorkade tomaten.
 2. Skölj linserna och koka dem al dente i vatten smaksatt med buljong.
 3. Fräs grönsakerna mjuka i rapsolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
 4. Hacka vitlöken fint och tillsätt vitlök, timjan och lagerblad till grytan och rör om. Låt steka med någon minut så vitlöken mjuknar.
 5. Ha därefter i krossade tomater, sojasås, grönsaksfond, vatten och svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.
 6. När linserna är färdigkokta så häll av kokvattnet och rör ner dem i tomatsåsen. Låt koka upp och koka i ca 5 minuter till så alla smaker blandas. Smaka av och justera sältan och kryddningen om det behövs. Klart!

Broccolin

 1. Skölj broccolin och skär i mellanstora buketter.
 2. Stek broccolin i lite rapsolja på hög värme i en non stick panna tills den börjar få tydlig färg utan att för den sakens skull ha blivit mjuka rätt igenom.
 3. Skiva vitlöken och tillsätt vitlök och chiliflakes och låt steka med i 30 sekunder.
 4. Tillsätt därefter sojasås och citron och låt steka med i 10-15 sekunder på hög värme.
 5. Smaka av med ev. mer soja, citron eller chiliflakes
 6. Klart!

Servera med nykokt pasta!

One Response to Linsbolognese och Ekoseptember

 1. Marlene 16 september, 2021 at 12:44 #

  Hmmm, ska linserna blötläggas innan eller inte? På paketet står det att de ska blötläggas 2 tim innan kokning, så nu blev det en Quorn tikka masala i micron istället… men snart nya tag med den här bolognesen!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes