Äntligen har stressen lagt sig något. Julklapparna är öppnade. Julmaten är lagad. Lägenheten är hyfsat välstädad och insikten om att jag har två veckors ledigt framför mig börjar långsamt sjunka in.
Gud. Vad. Skönt.
Men att hålla på med bloggen är för mig allt annat än jobb, så det ska bli ett nöje att få lite tid till att pyssla och fixa med inlägg och behind the scenesgrejer under mellandagarna. Som ni kanske märkt har det hänt en hel del grejer här på bloggen under hösten. Soundcloudlänkar till matradio, annonser, related postslänkar, nytt utseende, nya receptkategorier, instagramgallerier och mycket annat. Allt en del i mitt försök att styra upp det hela och bli liiiite proffsigare än vad jag varit tidigare. Men det tar ut sin rätt, både i tid och i småproblem.
Men men, det behöver inte ni bry er om. Jag lämnar er till ert eget julmys med ett första litet tips till nyårsmiddagen. Det här är en helt amazingly good och superenkel efterrätt som ser riktigt snygg och kompicerad ut när den är klar. Pefekt för nyår, eller whenever you need to show off lite.
Receptet kommer från min sambos farmor Greta, det gör även traditionen av att torka havreflarnen på dammsugarslangen. Don’t ask me why, men lite lustigt är det.
Lingonparfait med hemmagräddade havreflarn 4-6 portioner
Lingonparfait:
- 2 äggulor
- 1 äggvita
- 3 msk florsocker
- 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- 3 msk nypressad citronsaft
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk råa lingon
Havreflarn:
- 75 g margarin
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 2 msk mjölk
- 2 msk ljus sirap
- 1/4 tsk bakpulver
Lingonparfait
Vispa bägge äggulorna och florsockret pösigt tillsammans. Blanda försiktigt ner rårörda lingon och citronsaft. Hårdvispa 1 äggvita för sig och vispgrädden för sig och rör ner försiktigt i krämen. Var försiktig så att de behåller sin volym. Häll upp i en långform eller flera småskålar och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta ut ur frysen ca 30 minuter innan servering, annars kommer den att vara stenhård. Servera antingen skuren i bitar eller i portionsskålar med lite extra rårörda lingon ringlade på toppen.
Havreflarn
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull. Ta av från värmen. Tillsätt de övriga ingredienserna ner i kastrullen och blanda ihop. Klicka ut smeten i små plättar (stora som 5 kronor) på bakpappersklädda plåtar. Inte för stora eller nära varandra då de brer ut sig i ugnen. Grädda i ca 5 min. Låt svalna på plåten tills de går att ta i men fortfarande är mjuka, lägg därefter över på till exempel ett dammsugarrör så de får torka och bli lite böjda. Servera till lingonparfain som de är eller doppa ena sidan i smält choklad och låt stelna för lite extra piff.
Topp! Då kör jag!
Hej! Ska precis testa laga parfait men hur många äggulor ska det vara, står olika i receptet? Älskar maten på bloggen, supergod!
Tack för att du sa till! Det ska vara 2 äggulor som i ingredienslistan. Ändrar omgående!