Libanesisk kikärtssallad

IMG_5147 (800x600)

De senaste månadernas jakt på vegoburgare, allt husmanskostlagande och överlag riktig dålighet på träningsfronten har gett mig lite hälsoångest. Jag må vara ung och kry, men även den bäste (borträknat Chuck Norris, såklart) veknar inför skräpmatens och stillasittandets förslöande krafter.

Jag har därför gett mig själv en liten utmaning. Fram till Kristi Himmelsfärd, dvs i ca 12 veckor, så ska jag göra ett krafttag kring träningen (jag har bland annat köpt en ny cykel för första gången på 8 år!) och försöka äta bättre.

Mina ”regler” är att försöka en övervägande majoritet av alla måltider veganska, att drastiskt skära ner på snabba kolhydrater som ris, pasta och potatis samt att minska mängden öl, godis och bröd. Jag tänker inte bli vegan, men jag är helt med på tanken om att det både är bättre för både mig, miljön och framförallt för djuren (doh..), så att försöka käka de flesta mål hemma veganskt tycker jag är en bra ambition som jag hoppas på att kunna hålla framöver.

Om ni följt mitt instagramflöde så kan ni börja se konsekvenserna av detta, och här tänkte jag bjuda på ett av alla smarriga salladsrecept jag slängt ihop de senaste dagarna.

Det är inget ”äkta” libanesiskt salladsrecept, men inspirerat av smaker som man ofta hittar i deras matlagning.

Libanesisk kikärtssallad 2 portioner

 • 1 paket kikärtor á 280 g avrunnen vikt
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 1/2 tsk chiliflakes
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • 1/2 isbergsalladshuvud
 • 1-2 krm salt
 • 4 tomater
 • 1 näve ruccola
 • 1 liten näve finhackad bladpersilja
 • 1/2 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 liten citron
 • 5 msk olivolja
 • 1 nypa flingsalt

Stek kikärtorna i 2 msk olivolja och kryddorna på hög värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Ha i 1 finhackad vitlök de sista tre minuterna. Hacka isbergssallad och tomater grovt och blanda med ruccola, persilja och finhackad rödlök. Pressa över saft från en hel citron och häll över 3 msk olivolja och blanda väl. Toppa med kikärtorna och flingsalt.

, , , , , , , , , , ,

6 Responses to Libanesisk kikärtssallad

 1. Sara 6 maj, 2015 at 07:55 #

  Men så gott det ser ut ! 🙂

 2. Peter 6 april, 2015 at 02:06 #

  Hur går det för dig? Det låter som en bra idé. Jag borde ta tag i mitt sockerätande. Det är typiskt obra med godis. Det harmonierar inte med träning märkte jag idag… Men bröd är ok, tänk bara på att det ska va fullkorn. Samma sak gäller pasta. Mycket godare är det också.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 april, 2015 at 11:22 #

   Haha, det går ganska uselt. Jag är verkligen inte en idetmänniska. Ja frånsett vegetarianismen då. Men träningen börjar gå bättre, har bara plågats med en lång jävla radda av småbarnsförkylningar som gjort det svårt hela våren. Men jag ska bannemig inte låta ölkaggen vinna!

 3. Ingrid 11 mars, 2015 at 10:12 #

  Ja! Mer veganskt plzz

Trackbacks/Pingbacks

 1. Recept | Pearltrees - 1 januari, 2016

  […] Libanesisk kikärtssallad | Jävligt gott – en blogg om vegetarisk mat och vege… De senaste månadernas jakt på vegoburgare, allt husmanskostlagande och överlag riktig dålighet på träningsfronten har gett mig lite hälsoångest. Jag må vara ung och kry, men även den bäste (borträknat Chuck Norris, såklart) veknar inför skräpmatens och stillasittandets förslöande krafter. Jag har därför gett mig själv en liten utmaning. Fram till Kristi Himmelsfärd, dvs i ca 12 veckor, så ska jag göra ett krafttag kring träningen (jag har bland annat köpt en ny cykel för första gången på 8 år!) Och försöka äta bättre. Mina ”regler” är att försöka en övervägande majoritet av alla måltider veganska, att drastiskt skära ner på snabba kolhydrater som ris, pasta och potatis samt att minska mängden öl, godis och bröd. Om ni följt mitt instagramflöde så kan ni börja se konsekvenserna av detta, och här tänkte jag bjuda på ett av alla smarriga salladsrecept jag slängt ihop de senaste dagarna. […]

 2. Feministiska tankar i ett modernt samhälle» Blog Archive » Valborgsmässoafton - 30 april, 2015

  […] både min (eller snarare Tinas)  potatisgratäng och ett nytt recept som jag ska prova, nämligen Libanesisk kikärtssallad. Spännande! Efter middag och några glas vin så ska vi tillsammans vandra ner till parken där […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes