Kung Pao Tofu

Hörrni! Det kändes som att ni älskade Dan Dan nudlarna och vill ha mer sichuanmat! Så vem är jag att göra er besviken?

Det här receptet tog jag ursprungligen fram en version av till kokboken Vego i Världsklass som kom ut i augusti 2019, men jag har uppdaterat det lite nu när jag är mer bekant med smakerna och råvarorna. Kung Pao är en klassisk kinesisk rätt som inte alls är så svår att laga som det kan verka när man ser ingredienslistan. Originalreceptet innehåller enormt mycket chili, men det går lätt att anpassa efter smak. Det påminner lite om grundkryddningen till Dan Dan nudlarna, men istället för Lao Gan Ma, chiliolja, så används här färska eller torkade chilifrukter, och så är såsen baserad på mer soja, hoisinsås och balsamvinäger. Det finns dock samma kick från sichuanhettan, som ju är så sjukt god!

I den här versionen så marinerar jag tofun tillsammans med paprika och selleri också, men du kan antingen byta ut grönsakerna mot vilka du nu vill (sockerärtor, lök, pak choi, gurka eller lite vad som helst passar jättebra) eller helt enkelt skippa dem helt. Viktigt är dock att ha med jordnötterna som är en klassisk del av just den här rätten!

Om du har ont om tid kan du skippa att pressa och marinera tofun i förväg och helt enkelt bara ha i lite extra vinäger och soja i såsen, men det blir godare så här.

Ingredienser

Marinad till tofun

  • 2 tsk kinesisk mörk sojasås
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 400 g fast naturell tofu
  • 4 stjälkar selleri
  • 2 röda paprikor

Såsen

  • 2 msk kinesisk vinäger (Chinkiang, finns i asiatiska matbutiker på kinesiska hyllan. Eller byt ut mot balsamvinäger)
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk socker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1/2 dl vatten
  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1-3 färska röd chilifrukter eller 10-15 torkade chilis
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2×2 cm färsk ingefära
  • 1,5 dl torrostade jordnötter

Till servering

  • Jasminris

Instruktioner

  1. Vira in tofun i hushållspapper och lägg i press i 30 min så den vätskar ur en del
  2. Rosta dina sichuanfrön och mortla dem därefter till ett fint pulver.
  3. Skär tofun och paprikan i ca 1,5×1,5 cm stora tärningar, skiva sellerin i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg tillsammans med ingredienserna till marinaden i en plastpåse och låt marinera 30 min
  4. Blanda undertiden ingredienserna till såsen: Blanda ihop balsamvinäger, sojasåserna, hoisinsås, sesamolja, socker, majsstärkelse och sichuanpeppar. Vispa tills sockret och majsstärkelsen löst upp sig och ställ åt sidan
  5. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Skiva den färska chilin (ta bort kärnorna om du inte vill att rätten ska bli för stark). Skiva salladslöken och dela upp de vita och de gröna bitarna för sig. 
  6. Värm upp en stekpanna eller wok till hög värme och häll ner lite rapsolja
  7. Stek tofun, sellerin och paprikan tillsammans med marinaden i pannan tills den börjar få färg.
  8. Tillsätt chilin, de vita bitarna av salladslöken, ingefäran och vitlöken snabbt så det börjar dofta gott och löken blir mjuk.
  9. Häll i såsen och rör om så den täcker grönsakerna och tofun. Rör ner jordnötterna, låt koka upp och stek i 1-2 minuter. 
  10. Toppa med de gröna salladslöksbitarna. Klart!
  11. Servera med klibbigt jasminris.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , ,

One Response to Kung Pao Tofu

  1. Maria Post 7 juni, 2020 at 09:44 #

    Så otroligt gott!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes