Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål

*I samarbete med Edgy Veggie*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Julen närmar sig med stormsteg och här kommer ännu ett riktigt next level julbordsrecept! Jag är väldans nöjd med detta måste jag säga. Det blev precis så gott som jag föreställde mig och jag kan garantera att det kommer att bli en hit på julbordet!

Om du inte testat vare sig seitan eller friterad brysselkål förut så har du något att se fram emot. Jag har haft lite problem med seitan tidigare då det antingen krävt att du lägger ner väldans mycket tid på att göra det själv (vilket så klart går, och ofta blir väldigt bra, men verkligen inte passar för alla…) eller att du riskerar att köpa ärligt talat ganska dålig seitan i butik. Utbudet av bra butiksfärdig seitan har varit väldigt skralt, minst sagt.

Därför blev jag väldigt glad när det danska företaget Edgy Veggie hörde av sig till mig för några veckor sedan och undrade om jag ville hjälpa dem att göra ett julrecept baserat på deras nya seitanfilé som de nyligen släppt. Den ser inte mycket ut för världen, men är riktigt god, mångsidig och har riktigt fin och mild smak som gör sig otroligt bra när den steks och lätt tar åt sig kryddor.

Och jag är ganska picky med min seitan ska det tilläggas. Jag tycker ofta att köpt seitan kan vara torr, trist och totalt smaklös. Den här val långt ifrån det, en riktigt bra grundråvara helt enkelt! Ser mycket fram emot att experimentera vidare med den och se hur långt den går att pusha! Den är också väldigt mättande. En sådan här bit på 400 g mättar utan problem 4 pers i kombination med lite annat. De har också två andra smaksatta versioner av deras seitan, en kryddad som kebab och en som souvlaki. Bägge är i småbitar och färdiga att steka i stekpannan och ätas i en kebab eller med grönsaker och klyftpotatis.

Produkterna kan vara lite svåra att hitta i butik än så länge, de är precis på väg att börja lanseras i Sverige, men de går att beställa via deras webshop än så länge till hela landet!

Jag ville ta vara på det faktum att seitanen gör sig väldigt bra knaperstekt i den här rätten. Friterad brysselkål hade jag käkat mest i olika asiatiska versioner, där de först friterats och sedan vänts i olika kryddstarka marinader (galet gott!) så jag gjorde min egen jultwist på det. Seitanen är stekt med kryddpeppar, vitlök, salt och peppar och brysselkålen friterad separat. Sedan rörs allt ihop med en senaps och apelsinmarinad samt färsk rödlök och persilja. Hur gott som helst!

Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål, 6-8 portioner på ett buffébord eller 4 portioner som huvudrätt

  • 400 g Edgy Veggie Seitan
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kilo färsk brysselkål
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk finhackad persilja
  • Rapsolja till fritering och stekning
  • Salt och peppar

Marinad

  • 3 msk grovkorning skåns senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk japansk sojasås
  • 2 msk rapsolja
  • Rikligt med vitpeppar
  • Salt efter smak

Gör så här

Seitanen

  1. Börja med att skära seitanen i ca 1×1 cm stora kuber. Skala vitlöken men behåll klyftorna hela.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner seitanen, kryddpepparen, vitlöken, salt och peppar och stek på medelhög värme tills seitanen fått fin färg och blivit krispig. Smaka av med kryddpeppar, salt och peppar. Håll varm i stekpannan medan du friterar brysselkålen och gör marinaden.

Marinaden

  1. Skala och riv vitlöken och blanda vitlök, senap, apelsinjuice, sojasås vinäger, socker i en bunke.
  2. Vispa ner rapsolja under konstant omrörning så allt blandas fint. Smaka av med salt, vitpeppar och äppelcidervinäger så du har en fin balans. Kom ihåg att marinaden behöver vara ganska kraftig i smaken så den inte försvinner när du blandar den med brysselkålen.

Brysselkålen

  1. Skölj och rensa brysselkålen så du tar bort de fulaste bladen. Torka kålen torr med hushållspapper och skär dem därefter i halvor så de sitter ihop vid roten, som små träd i genomskärning.
  2. Hetta upp en tjockbottnad kastrull, wokpanna eller stekpanna med rikligt med rapsolja. Om du har i ett blad från en brysselkål under uppvärmningen så ser du när temperaturen blivit hög nog, annars kan du använda en termomenter. Du vill ha ca 180 grader i oljan.
  3. Fritera brysselkålen i omgångar tills den blivit gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper medan du friterar resten. När allt är klart så slänger du ner alla brysselkålar samtidigt och låter fritera snabbt i 30 sekunder så allt blir jämnvarmt.

Avslut och servering

  1. Skala och skiva rödlöken och finhacka persiljan.
  2. Häll marinaden över den nyfriterade brysselkålen och rödlöken. Blanda snabbt ner den stekta seitanen och vänd om igen så allt blandas jämt. Du vill ha mest marinad på brysselkålen, därför vänder du ner den först.
  3. Toppa med persilja och servera omgående för krispigast resultat! Den håller sig dock ett tag på bordet utan problem, men då kan inte krispigheten garanteras. Den är dock fortfarande jättegod ljummen.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes