Kryddiga tofuspett med smak av Sichuan

Det här receptet hittade min svägerska Anna i DN för ett tag sedan och nu när vi var nere i sommarhuset allesammans så var hon hell bent på att vi skulle laga det. Inte mig emot, det lät grymt gott. Enda problemet var att det krävde ganska speciella ingredienser (förutom tofu då som ganska många andra i familjen är avvaktande skeptiska mot) och tar ganska lång tid. Till slut, kvällen innan jag åkte till stan igen lyckades vi få till det. And boy, it was worth the wait!

Jag tänker faktiskt ge er två varianter på receptet den här gången. Dels det ursprungliga, som låter grymt gott och dels det som vi lagade då vi inte riktigt hade tillräckligt med tid och heller ingen sichuanpeppan. Men det blev gott det med och är ju lite enklare att få ihop så det kan vara användbart om ni, precis som vi har lite svårt att få till det.

Kryddiga Tofuspett Orginal ca 3-4 personer (Tid ca 40 min + 3-4 timmar marinering)

Jordnötsolja (eller liknande neutral olja)
5 scharlottenlökar
1 knippe salladslök
2-3 röda chili
8 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1 msk svartpepparkorn
1 msk sichuanpepparkorn
2 tsk korianderfrön (hela)
1 tsk havsflingsalt
4 msk ljus soja
3 msk brun farin
750 g fast tofu

Kryddiga tofuspett enkel variant (Tid ca 40 min + 1 timme marinering)

Byt ut sichuanpepparen mot:
2 tsk svartpepparkorn
skal från ½-1 lime
1 tsk chilipulver

För bägge recepten: Börja med att finskiva löken, salladslöken, vitlöken och chilin. Riv ingefäran på ett rivjärn. Lägg tofun i press mellan ett par blad hushållspapper så att du får ut så mycket vatten som möjligt. Skär den därefter i ca 2 cm stora bitar.

Värm upp en stekpanna med oljan och fräs allt förutom tofun på låg värme i ca 10-15 minuter tills allt är mjukt/genomskinligt. Rör om så inget bränns eller får färg. Stöt undertiden alla torra ingredienser i en mortel tills de är hyfsat finmalda (i det enkla receptet byter du ut sichuanpepparen mot limeskal, extra svartpeppar och chilipulver här).  När allt är mjukt i pannan tillsätter du de mortlade kryddorna, soja och farinsocker. Låt koka ihop och reducera tills marinaden är tjock och glansig. Ta av från plattan.

Trä nu upp tofutärningarna på grillspett (som du självklart har haft i blöt en stund innan om du använder träspett). Häll ned marinaden i en långpanna och lägg ner spetten i marinaden. Rör runt dem rejält och se till så att marinaden täcker dem. Ställ dem sedan kallt så länge som du hinner (vi hade dem i rumstemperatur i ca 45 minuter och det blev gott det med) så drar de åt sig marinaden mer. Gärna ca 3-4 timmar. En annan variant är att låta marinaden svalna lite mer, hälla över den i ett par dubbla fryspåsar och lägga ner tofutärningarna i denna + skaka om och knyta ihop. Funkar bra det med.

När de fått marinera ett tag så grillar du dem ganska länge på en medelvarm grill. Snurra ofta på spetten och pensla dem med marinaden under tiden. Du vill att de ska bli så knapriga som möjligt utan att de bränns. Om du som sagt snurrar dem ofta borde det gå fint.

Vi åt dem tillsammans med en mild nudelsallad bestående av äggnudlar, wokad paprika och morot med en dressing med en bas av ljus soya, lime och socker och en enkel gurk- och koriandersallad. Sjukt gott och riktigt starkt!

 

 

, , , , , ,

6 Responses to Kryddiga tofuspett med smak av Sichuan

  1. May 19 augusti, 2012 at 02:04 #

    Gurra, det här låter nice som satan. Ska prova!

    Also, hittar inget roligt falafelrullerecept och tänker att det skulle vara ett uppdrag passande mästerkocken? Dels schysst falafel, men liksom.. passande sås och tillbehör, allt ute på nätet känns så himla snabbmatstråkigt med sin isbergssallad. Vad tror du, kan du hjälpa mig med lite idéer?

    Och, KRAM!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 augusti, 2012 at 03:52 #

      Hej May!

      Du MÅSTE testa dem, svingott! Ja, falafel ja. Jag lagade faktiskt just en sån storfalafelmiddag för typ tio pers för typ två år sedan, innan jag började med bloggen, men det kanske är något att köra i repris nu igen. Ärligt talat vet jag inte riktigt varför jag inte lagar det oftare, för det är ju asgott.

      Men, innan dess så kan jag väl kort säga hur jag gjorde. Receptet hittade jag på den grymma sidan https://www.alltomfalafel.se/recept. Det rockade! Till det gjorde jag hemmagjord ajvar (eller en variant iaf, skippade auberginen och körde med morot istället), tsatsiki, hoummus och sallad + pitabröd.

      Du kanske har lust att komma på middag någon gång så får jag ett tillfälle att testa det igen?

  2. agnessss 11 augusti, 2012 at 09:00 #

    hej, ville bara säga att din blogg är åsum!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning | Helen Alfvegren - 12 november, 2014

    […] Kryddiga tofuspett med smak av sichuan […]

  2. Vegetariska grilltips « Elin Sjökvist - 26 augusti, 2012

    […] Grillade tofuspett med smak av Sichuan. Bland det godaste jag grillat på länge! Verkar vara en grym recept-blogg för övrigt. […]

Lämna ett svar till May Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes