Krämig vegansk salsicciapasta med karl johansvamp och rosmarin

*I betalt samarbete med Kockens kryddor*

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Här kommer ett riktigt smarrigt och lite annorlunda pastarecept, som jag är säker på att ni kommer att älska.

Det kommer ursprungligen från en kokbok jag köpte för många år sedan som heter ”Gino’s pasta” och är verkligen ingen veganbok. Det är någon italiensk lirare som dock lagar alla möjliga sorters klassiska pastarätter, med få enkla ingredienser som alla ser riktigt smarriga ut. Flertalet av rätterna är ju dock väldigt beroende av råvaror som består av kött eller ost. Som denna då, som då använder klassisk italiensk salsicciakorv där skinnet tas bort och du bara använder själva fyllningen av korven som färs i pastarätten.

När Kockens Kryddor frågade om jag ville göra några rätter med deras olika kryddor så funderade jag på vilka rätter jag kunde komma på som tydligt var beroende av just kryddorna för att komma till sin rätt, och inte bara bra råvaror. Och då kom jag att tänka på det här receptet och just den italienska korven salsiccia, som är en fläskkorv som vanligtvis kryddas med fänkål, vitlök, vitt eller rött vin och lite olika örtkryddor, ofta typ timjan, rosmarin och salvia. Det kändes perfekt!

Men det visade sig vara lite svårt att hitta det rätta substitutet för själva korvköttet. Jag ville ha något som gav den där blandade chunky texturen som grovmalen korvmassa har, och som lätt gick att krydda. Efter ett misslyckat försök med halvmosade bönor (som blev väldigt grötigt) så landade jag till slut i att använda hackade ”köttiga” vegoburgare. Jag är ganska säker på att det går lika bra att använda vanlig formbar färs som du först steker i lite större chunks också. Det gav rätt konsistens, framförallt när man hackade dem och mosade några av dem i mindre bitar i pannan.

Jag testade också att först blanda färsen med kryddorna, men då blev det för finfördelat, du vill ha ett gäng lite större bitar med vegokött som ger rätt tuggmotstånd till rätten, inte bara smulad färs. Det blev bäst när jag stekte burgarfärsen hel först och kryddade när den hade stelnat.

Kockens har ett riktigt bra utbud av ekologiska kryddor vilket gör det superkul att laga den här typen av rätter! Fänkålen här i kombination med rosmarin, svamp, vitlök och syran från vinet gör att du får en riktigt god och (för mig) lite ovanlig smakkombination som verkligen rockar! Om du vill göra den lite extra twangy kan du också riva ner lite citronzest. Det blir supergott.

Krämig vegansk salsicciapasta med karl johansvamp och rosmarin, 4 portioner

  • 500 g äggfri tagliatelle + 3 dl pastavatten (dvs spara till pastan!)
  • 4 st ”köttiga” vegoburgare, typ Beyond Burgare eller liknande – eller 400 g formbar färs (se till att allt e fryst eller kylskåpskallt!)
  • 5 klyftor färsk vitlök
  • 1 msk hela fänkålsfrön från Kockens kryddor
  • 1 msk torkad rosmarin från Kockens kryddor
  • 1 msk torkad timjan från Kockens kryddor
  • 1 tsk malen svartpeppar från Kockens kryddor
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar från Kockens kryddor
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 liten färsk purjolök eller ca 2/3 av en stor
  • 50 g torkad karl johansvamp eller annan blandad torkad skogssvamp + 2 dl blötläggningsvatten
  • 1 dl vitt vin (eller 2 msk vitvinsvinäger om du inte vill använda alkohol)
  • 2 dl havregrädde
  • Salt efter smak
  • Olivolja till stekning
  • Färsk rosmarin för att toppa

Gör så här

  1. Börja med att sätta på pastavattnet och salta det rikligt så du är beredd att börja koka pastan när såsen börjar bli klar.
  2. Hetta upp 2 dl vatten och häll över den torkade svampen och låt den dra i 10-15 minuter medan du förbereder de övriga ingredienserna.
  3. Ta ut vegoburgarna eller den formbara färsen ur frysen eller kylskåpet och grovhacka dem i ca 3×3 cm stora oregelbundna bitar.
  4. Skölj och strimla purjolöken och lägg i en skål åt sidan.
  5. Skala och finhacka vitlöken och blanda med timjan, fänkålsfrön, timjan, rosmarin, kryddpeppar, svartpeppar och flingsalt i en liten skål. Ställ åt sidan.
  6. Hetta upp en stekpanna med höga kanter med lite olivolja och börja med att steka de hackade vegoburgarna/vegofärsen tills den stelnar i ett gäng oreglebundna klumpar. Mosa några av dem så du får lite varierande storlek och form på dem.
  7. Om du använder vegoburgare så brukar de släppa ganska mycket fett, häll av en del av fettet från pannan och slå istället i lite olivolja. Tillsätt nu kryddblandningen och låt färsen steka med kryddorna i olivoljan i 1-2 minuter tills allt blandats och det doftar gott.
  8. Nu kan du börja koka pastan!
  9. Slå nu i purjolöken och svampen (inte spadet, men spara detta!) i stekpannan och fräs tills purjolöken har mjuknat och vegofärsen fått färg.
  10. Slå i det vita vinet och låt fräsa 1 minut så alkoholen dunstar, tillsätt därefter svampspadet och havregrädden. Rör om och låt koka på medelvärme medan pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lyft upp pastan ur pastavattnet med en tång och rör ner i pastasåsen. Späd till önskad konsistens med pastavatten från kastrullen och toppa med färsk rosmarin. Servera genast!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes