Krämig svampsoppa på kantareller och svart trumpetsvamp

dsc_3337

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Här rullar livet på. Nu är det snart bara en vecka kvar innan jag blir helt på egen hand, och bloggar på heltid. Vet att jag typ sa exakt samma sak i förra inlägget, men alltså ärligt. det här är enormt! Prestationsångesten börjar krypa på big time kan jag säga! :O

Haha, men det ska nog gå bra (försöker jag intala mig själv). Jag ska göra listor, meditera på dem och se till att försöka fatta så vettiga beslut som möjligt, lyssna in alla goda tips jag får och framförallt snacka en massa med er, bästa läsare! Det gäller att fånga in och lyckas skala upp Jävligt Gotts magkänsla, inte att vattna ur och tappa bort grejer.

Men, men. Det handlar ju om maten här, inte om mig, eller hur? 😉 Som ni kanske minns (eller inte, vem brydde sig om det eg.? 😉 ) så serverade jag en svampsoppa som förrätt när jag var med på Halv Åtta Hos Mig förra våren. Jag var ärligt talat inte så värst nöjd med den, så jag har dragit mig lite för att laga den på nytt, eller dela med mig av receptet. Men, nu förra veckan gav jag det en ny chans, och banne mig om det nog inte ändå blev riktigt gott den här gången. Jag kan verkligen rekommendera att ta er tiden till att också knapersteka tofun riktigt väl så ni får lite varierande textur på soppan. Det förhöjer verkligen upplevelsen!

dsc_3323-1

Krämig svampsoppa på kantareller och svart trumpetsvamp, 2-3 portioner

 • 300 g portabello eller skogschampinjon
 • 2 dl blandade, torkade kantareller och trumpetsvampar, eller andra skogssvampar
 • 100 g fast tofu, jag använde Kung Markattas färdigmarinerade
 • 1 klyfta vitlök
 • 1/2 gul lök
 • 1 bukett kruspersilja
 • 1/2 dl rödvin (gärna samma som du ska dricka till!)
 • 3 dl havregrädde
 • 6 dl vatten
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1,5 msk grönsaksfond
 • 1 msk dijonsenap
 • 1/2 citron
 • salt och nymalen svartpeppar
 • olja att steka i

dsc_3322

Börja med att skala och hacka löken, skölj persiljan och hacka stjälkarna, samt grovhacka portabellosvamparna. Fräs på medelvärme i en gryta tillsammans med lite salt, tills svampen vätskar ur sig helt och börjar få färg. Koka undertiden upp vatten i en vattenkokare och blötlägg den torkade svampen i 1 dl varmvatten.

När den torkade svampen blivit mjuk tar du hälften av den, pressar ur vattnet helt och tillsätter i grytan, så de får steka med resten av svampen och löken.

Slå i vinet och låt reducera ner någon minut. Tillsätt därefter finhackad vitlök, spad från den blötlagda svampen, senap, soja, fond, resten av vattnet och grädden och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Medan soppan kokar så värmer du upp en stekpanna på medelhög temperatur. Smula ner tofun, och fräs den tillsammans med den andra hälften av den blötlagda svampen. Salta och peppra rikligt och stek tills allt blir knaprigt och får fin färg. Ta av från värmen och blanda med finhackad kruspersilja.

När soppan fått koka en stund mixar du den noga med en mixerstav, tills du får en så slät soppa som möjligt. Smaka sedan av den med salt, peppar och ev. mer vatten eller grädde om den blivit för tjock. Pressa ner några droppar citronjuice för att balansera upp syran och låt den sedan koka någon minut till.

Servera soppan med tofu och svamphacket ovanpå, och gärna lite vitlöksbröd och ett glas av Patchworks röda IGP Marche till!

Det här receptet är en del i mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego!

dsc_3331

, , , , , , ,

3 Responses to Krämig svampsoppa på kantareller och svart trumpetsvamp

 1. Helena 16 oktober, 2017 at 06:52 #

  Kokade soppa på svart trumpetsvamp som vi hittade i skogen igår. Lade till grädde istället för havregrädde (vet att det inte är vegant :). Hade heller ingen tofu hemma. Men god var den. Kommer att göra den på nytt om vi hittar mera svamp.

 2. Corina 30 september, 2016 at 06:09 #

  bra med nyttigheter
  from corinas.for.me

 3. Mia 29 september, 2016 at 01:21 #

  Låter gott! Det ska jag prova nån dag

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes