Jag måste erkänna att jag blir hungrig bara av att tänka på det här receptet. Det är något riktigt, riktigt svulligt i kombinationen med pasta, fetaost, soltorkade tomater och en så där riktigt krämig sås som man bara får när man kombinerar tomat med grädde eller crême fraichè. Jag måste laga det här oftare.
Den här typen av pastarecept känns dock lite som något av en bastard. Som ni kanske märkt är jag ganska mycket för att laga pastarätter med krångliga namn, typ puttanesca, siciliane, carbonara eller bolognese. Inte sånna här fjompiga ”Pasta med X, Y, Z, Å, Ä och Ö” grejer. Det funkar på italienska; ”Pasta con aglio e peperoncino”, men inte riktigt på svenska. Det blir liksom lite samma känsla som med svenska pizzor. Bananpizzan med curry, banan, jordnötter och typ nån sorts köttgrej. Inte så true. Nä tacka vettja en Margharita Napolitana. 😀
Jaja, gott som fan är var det iaf!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Krämig pasta med soltorkade tomater, rosmarin, champinjoner och fetaost, 3-4 personer
- 500 g pasta rigatoni
- ca 10 st soltorkade tomater
- ca 150 g färska champinjoner
- 1 röd paprika
- 1 rödlök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl gott rödvin
- 1 burk krossade tomater á 400 g
- 1 burk crême fraiche á 2 dl eller 1 frp havregrädde á 3 dl (om du använder havregrädde, tillsätt gärna lite färsk citronjuice för att öka syran i såsen)
- 1 kvist färsk rosmarin, eller 1,5 tsk torkad
- 1 dl hackad färsk bladpersilja
- 200 g fetaost (valfritt, uteslut, eller byt ut mot tofeta för vegansk variant)
- Salt och peppar
- 2 msk olivolja
Gör så här:
- Börja med att finhacka rödlök och vitlök.
- Fräs på låg värme i en stor gryta eller stekpanna med höga kanter.
- Skär paprikan i ca 2×2 cm stora bitar, skär svampen i kvartar, och strimla den soltorkade tomaten.
- När löken blivit mjuk tillsätter du grönsakerna samt rosmarinen och steker ytterligare några minuter på låg värme tills grönsakerna blivit mjuka.
- Tillsätt rödvinet och låt reducera ner någon minut.
- Ha därefter i crême fraiche, tomatkross, salt och peppar och rör om.
- Låt koka i ca 15 minuter medan du kokar pastan. Smaka av med salt, peppar och toppa med bladpersilja. Du vill ha en mustig och ganska syrlig sås med tydlig smak av tomat, vitlök och rosmarin. Om du använde havregrädde istället för crême fraiche, tillsätt några skvätt citronjuice i slutet för att öka syran i såsen.
- Rör ner den nykokta pastan i såsen och servera genast, tillsammans med fetaost eller liknande.
Hej!
Går det använda vanlig matlagningsgrädde bara? Eller blir det mindre smak då?
Det går fint! Jag rekommenderar dock havre eller sojagrädde;) Det använder jag alltid själv nuförtiden!
Hej! Tror du att det blir bra med kantareller ist för champinjoner? min man gillar inte champinjoner..
Det funkar säkert!
Finns det något jag kan använda istället för rödvin? Eller går det att skippa det helt? Tänker på smak. Ser galet god ut.
Du kan skippa helt!
Kändes som lite lite sås jämfört med pastan? Smakar ju bara svagt av tomat eftersom man får så lite av såsen, kan de ha kokat för länge? Annat fel jag kanske gjorde?
Du kan ha kokat för länge. Testa helt enkelt bara att tillsätta lite extra vatten innan du tar det av spisen nästa gång!
Detta blev mycket gott! Blir min nya favorit pastarätt.
Tjena! Har alltid tyckt att det blir lite dyrt att göra pastasås med havre fraiche därför att det behövs så mycket. Men knepet med att dryga ut med krossade tomater var ju simply genius! Blev mycket godare också! Keep up the good work 🙂
Sweet! Tack!
Varför blev min inte ALLS krämig?? Gjorde exakt som receptet ju, med creme fraichen! Blev tråkig torr pasta med typ vattnig tomatsås och lite grönsaksbitar… 🙁 Men måste ju förmodligen vara något fel jag gjort, för din ser ju underbar ut!
Svårt att veta… Vad använde du för creme fraiche? Vanlig eller havrefraice? Hur länge kokade du?
Utsökt helt enkelt. Har bjudit på det ett par gånger nu, reaktionen samma hela tiden – bättre än på restaurang 🙂
Tack för en matupplevelse!
Wow! Kul att höra! Tack själv!
Lagade nyss det här (fast utan vin för jag är mesig) och det blev jättegott! 😀 Tack för recept!
Supergott! Gjorde denna och hade i lite zucchini också, funkade super!
Det tror jag säkert!