Krämig pasta med rosmarin, svartkål och skogschampinjoner

*I samarbete med Vegonade*

Hej!

Här kommer mitt andra recept i mitt nya stora samarbete med Vegonade! Vegonade är en ny typ av produkt som hjälper dig med smaksättningen av din vegomat. Det är helt enkelt en påse med färdig kryddblandning skräddarsydd för att lyfta just vegomat.

Då kanske ni frågar er vad som är så speciellt med att smaksätta just vegomat? Och faktum är att det både är ganska enkelt och ganska komplicerat på samma gång! För att du ska få fram riktigt mycket smak ut någonting så behöver du nämligen komma ihåg att smak och doft inte är samma sak.

En liten smakskola!

DOFTER det är de element av en smakupplevelse som du inte känner när du håller för näsan eller är förkyld. Det är skillnaden mellan torkad oregano och torkad dragon och det som gör att du märker om du tar en tugga av ett rått äpple istället för en rå potatis. Det är faktiskt dofterna vi oftast tänker på när vi tänker på smak, för det är dem vi använder för att smaksätta vår mat på olika sätt. Rosmarin, vitlök och timjan i det här receptet till exempel.

SMAKER är dock något annat om man ska vara rent vetenskaplig av sig, och det är något lite mer komplicerad. Vi har nämligen fem stycken ”grundsmaker” som vi känner av på tungan, inte med hjälp av doftsinnet, när vi äter mat. Det är syra, sötma, beska, sälta och dem femte smaken ”umami”. Det är alla dessa grundsmaker som ger känslan av komplexitet, djup, kropp och fräschhet när du äter någonting, och utan dem så spelar det ingen roll hur mycket oregano eller spiskummin du har på din rätt. Det kommer inte smaka gott.

Men, det finns faktiskt en till dimension, och det är hur väl dessa smaker ”sprids” och bärs fram i din mun, och det är bland annat där som fett kommer in. Fett bär smakämnen och hjälper dem att utvecklas. Utan något fett i maten kommer smakupplevelsen att bli mycket plattare.

Hängde du med?

Haha, det är precis det här som är varför jag har ett jobb som vegansk receptutvecklare. Just för att jag har jobbat med att ta fram sådana här smakombinationer och förstå just hur man kombinerar dem för maximal smak när man jobbar med råvaror som grönsaker som kanske behöver lite mer jobb och kärlek än kött och ost för att få fram maximal smak.

Kött innehåller ju väldigt mycket umami, sötma och fett vilket gör att du automatiskt kommer få mycket smak. Om du kombinerar det med mejerier i form av ost, smör och grädde får du ytterligare nivåer av umami, sälta, fett och syra som lyfter smakerna utan att du egentligen behöver tänka.

Just därför tycker många att det är svårt att laga vegomat, för att bönor och rapsolja inte riktigt beter sig på det sättet. Och därför är vegonad så fantastiskt bra.

De har helt enkelt utgått ifrån denna kunskap och tagit fram ett gäng marinader sprängfyllda med fett (ja, det här är ingen smalmat!), umami, sälta och syra i kombination med olika kryddblandningar som gör att du får alla de där nödvändiga komponenterna i en enda påse. Du slipper helt enkelt tillsätta fem olika ingredienser för att få till smaken (som i mina vanliga recept :P) och kan bara använda en enda!

Hur bra som helst! Och de är dessutom RIKTIGT goda. Jag lovar. Ni hittar dem i de flesta matbutiker runt om i landet, finns de inte i din butik kan du be dem ta in då de finns i systemet hos alla större kedjor.

Den här veckans recept är baserat på deras kryddblandning ”Italy”! Den smakar massor av vitlök och rosmarin och funkar perfekt till mustiga norditalienska rätter som pasta, grytor, såser och biffar. Här har jag kombinerat den med stekt svamp, svartkål och färszestat citronskal för en extra kick!

Krämig pasta med rosmarin, svartkål och skogschampinjoner, 4 portioner

  • 500 g fettucini eller pappardelle pasta, utan ägg
  • 1 påse Vegonade Italy á 90 g
  • 260 g rökt tofu
  • 200 g skogschampinjoner
  • 200 g svartkål
  • 1 liten näve färsk persilja
  • Skalzest från 1 färsk citron
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pastavatten

Gör så här

  1. Börja med att putsa bort smuts från svampen och därefter skiva den i grova skivor. Skölj och putsa svartkålen och skär i ca 2-3 cm tjocka bitar, och tärna den rökta tofun i ca 1×1 cm stora bitar.
  2. Sätt på pastavatten med rejält med salt på kokning.
  3. Hetta upp en stekpanna och fräs först svampen tills den har vätskat ur större delen av vätskan. Tillsätt då tofun och stek tills både tofun och svampen fått fin färg. Använd lite av vegonaden istället för olja när du steker då den är tillräckligt fet, så du inte ska behöva någon extra olja.
  4. Släng i pastan i pastavattnet och börja koka den tills den är 80 % klar, dvs rejält al dente.
  5. Vänd ner svartkålen och resten av vegonaden i stekpannan tillsammans med svampen och tofun och stek i någon minut tills svartkålen mjuknat något och allt blandats fint.
  6. Slå i havregrädden och låt puttra på låg värme medan du väntar på att pastan ska koka klart.
  7. Vänd ner den nykokta pastan i pannan med grönsakerna. Späd eventuellt med lite pastavatten om du behöver för att det ska bli krämigt.
  8. Avsluta med att vända ner lite finhackad persilja och att zesta över lite citronskal över pastan. Servera genast!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes