Kofta Masala med Malin Mendel

Hej!

Det här var kul! För några veckor sedan hörde SVT:s Indienkorrespondent, tillika programledaren för det väldigt lärorika och roliga programmet Världens Sämsta Indier, Malin Mendel av sig och frågade om inte vi kunde hitta på något tillsammans. Hon var sugen på att lära sig att laga mer vegansk mat, och erbjöd sig i utbyte att lära mig mer om indisk matlagning. Ett erbjudande som jag GÄRNA tog upp henne på!

Resultatet blev ett recept som vi utvecklade tillsammans där jag gjorde mina Koftabollar från ett recept från 2017 som jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet, och hon gjorde en supergod sås och kokade ett kryddigt kokosris. Resultatet har ni här nedanför där vi på 20 minuter går igenom en massa intressanta tips och trix som du kan använda i din egen indiska matlagning!

Här är receptet vi kokade ihop! Var inte orolig för att det verkar vara många ingredienser, det är mycket kryddor och grejer som återkommer i alla tre delar.

Kofta Masala, 4 portioner

Kryddig tomatsås med cashewnötter och kokosmjölk

  • 3-4 msk rapsolja 
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1-2 röda chilis hackade (ta 1 om du inte vill ha så stark sås)
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 rödlökar, hackade 
  • 1-2 msk garam masala
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl cashewnötter
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • en nypa socker
  • Salt och peppar
  • Några korianderblad till garnering

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Roligare ris med kokos och ärtor

  • 3 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 bayleaf (indiskt lagerblad som kan uteslutas)
  • 5 kardemummakapslar
  • 2 stjärnanis (kan uteslutas eller bytas mot kanelstång eller någon annan hel krydda)
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 dl tinade gröna ärtor

Gör så här

Tomatsåsen

  1. Häll rapsolja i en djup stekpanna och fräs spiskummin tills du hör ett sisslande ljud och det luktar gott från kryddan – då vet du att den är färdigstekt.
  2. Vänd ner chili och ingefära och stek i någon minut, rör om så det inte bränns. 
  3. Ner med den hackade löken, salta lite och stek på medelvärme tills löken är gyllene och mjuk. När löken är rejält stekt bildas både sötma och umami och grytan blir mustig.
  4. Pudra över garam masala och fräs ytterligare någon minut, häll på lite extra olja om det blir torrt i pannan. Snåla inte på olja i indiska grytor, den behövs för smaken och grytorna är nyttiga ändå.
  5. Häll på krossade tomater och låt koka i minst 20 min, gärna lite längre om möjligt. 
  6. Koka cashewnötterna några sekunder så de blir mjuka. Mixa nötterna med såsen. 
  7. Rör ner kokosmjölken, späd med vatten om såsen är för tjock. 
  8. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, och ev en nypa socker. Ta gärna mer salt och socker om det inte smakar tillräckligt
  9. Strö över några korianderblad och servera!

Koftabollarna

  1. Lägg tofun i press i 20 minuter så du får ut överflödig vätska. Eller gör som jag gjorde i videon och använd fryst tofu som du tinat. Det gör att det är mycket lättare att pressa ut vatten ur tofun och den får en porösare konsistens.
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den grova sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja lite.
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar. Vänd därefter ner i såsen och låt värmas upp kort.

Riset

  1. Lägg riset i blöt i 20-30 min, om du har bråttom kan du hoppa över det, men blir fluffigare om blötläggs
  2. Koka upp vatten med kokosmjölk, kryddor och salt. 
  3. Skölj riset och häll ner i kastrullen.
  4. Koka ca tio minuter. När riset är klart så fluffa det med en gaffel och vänd ner ärtorna.
  5. Koka upp vatten med kokosmjölk, kryddor och salt. 
  6. Skölj riset och häll ner i kastrullen.
  7. Koka ca tio minuter. När riset är klart så fluffa det med en gaffel och vänd ner ärtorna.

4 Responses to Kofta Masala med Malin Mendel

  1. Aleksandra 21 november, 2020 at 02:46 #

    Ser fram emot att laga detta, det ser verkligen underbart ut. Hur ska jag koka cashewnötterna? I vatten eller i såsen?

  2. Eva Domis 3 november, 2020 at 02:05 #

    Ser så underbart gott ut! Malin är en stor favorit, och du var skoj att kolla på med! Namaste!

  3. Monica Schreiner 3 november, 2020 at 10:24 #

    Ser gott ut! Men sista delen av receptet av kokningen av riset har blivit dubbelt skrivet!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes