Karljohanrisotto med svampkompott och citronstekt halloumiost.

Det här kan vara det godaste jag vet. Det gör mig överlycklig att jag själv också kan laga det, och att det är hur enkelt som helst! Även Sarah, som är en riktigt svårflörtad brud så länge det inte serveras oxfilé med bearnaisesås eller baconlindade kycklinglår, slänger sig över varje chans till att äta den.

Receptet kommer ursprungligen från Jamie Olivers matlagningsprogram där man får följa honom när han lagar säsongsbetonad mat med ingredienser ifrå i hans trädgård. Det här är höst för hela slanten.

Karljohanrisotto med svampkompott och citronstekt halloumiost. 4 portioner
ca 20 gram torkad Karl-Johansvamp
1 gullök
2 selleristjälkar
1,5 l god grönsaksbuljong
4 dl aviororis
1 dl torr vermouth
1 citron
300 gram blandade färska svampar, till exempel ostronskivling, shiitake eller skogschampinion
0,5 dl olivolja
1 dl hackad bladpersilja
2 paket halloumiost á 250 gram
50 gram smör
2 dl riven parmesan
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Ställ en kastrull med buljongen på spisen och koka upp. Låt stå på låg värme och puttra. Hacka löken och sellerin fint. Ta ca 1 dl buljong och lägg den torkade svampen i blöt i en skål i ca 15 minuter. Spara spadet från svampen. Fräs löken och sellerin i olivolja eller smör i en bred stekpanna med höga kanter, alternativt i en sauteringspanna eller bredbottnad gryta. När löken börjar bli genomskinlig och mjuk (låt den inte få färg eller brännas!) häller du i riset. Låt riset steka med i några minuter så att det suger upp oljan och får lite lätt yta. Häll därefter i vermouthen och låt reducera bort helt.

Hacka Karl-Johansvampen fint och häll ner i risotton tillsammans med svampspadet. Spara den sista slatten spad i bunken så du inte får något grus med i risotton. Sänk värmen på risotton och rör runt så allting blandar sig. Nu ska du låta risotton koka långsamt i ca 20-30 minuter. Så fort spadet från svampen börjat sugas upp av riset häller du i ca 1 dl grönsaksbuljong i taget och låter detta sugas upp sakta samtidigt som du rör då och då. Upprepa tills all buljong är slut eller tills riset får rätt konsistens. Du vill att riset ska vara al dente med en tydlig kärna av tuggmotstånd och att risotton ska vara krämig och mjuk, utan att bli varken för vattnig eller för fast. När den börjar bli klar stänger du av värmen på plattan och rör ner smöret och den rivna parmesanen. Salta och peppra med rikligt med vitpeppar. Om konsistensen blir för tjock kan du späda med lite mer buljong. Låt risotton stå och dra på spisen i fem minuter med lock samtidigt som du gör klart svampkompotten och halloumin.

För att göra svampkompotten så skivar du först den blandade färska svampen. Rosta den i en torr non stick panna, på en grillpanna eller på en plåt i ugnen så att smakerna bibehålls och koncentreras. När den reducerats och börjat få färg låter du den svalna något och blandar därefter ihop den med den hackade bladpersiljan, juicen från en halv citron, 0,5 dl olivolja samt salt och vitpepparpeppar.

Sist steker du halloumin. Värm en stekpanna med olivolja tills den blir riktigt varm. Skiva halloumin i 7 mm tjocka skivor och lägg ner i den varma stekpannan. Pressa över den kvarvarande citronjuicen och peppra rikligt med svartpeppar. I en riktigt varm stekpanna går det mycket fort att steka halloumin så var på din vakt att vända osten så den inte bränns. Du vill få den gyllenbrun och mjuk, inte mörkbrun och hård.

Servera risotton på en flat tallrik med svampkompotten ovanpå och halloumiosten brevid. Drick ett gott glas rödvin till och njut!

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes