Kantarellrisotto med rosmarinstekta champinjoner och citronhalloumi.

Det här receptet är en variant av den svamprisotto jag gjorde för några veckor sedan. Den här gången bytte jag dock ut den torkade Karl-Johansvampen mot torkade gula kantareller och jag stekte champinjonerna i svampkompotten i rosmarin innan jag snabbmarinerade dem i citron. Det blev helbra! Kantareller och rosmarin fungerar otroligt väl tillsammans och ger en mustig skogskänsla till risotton. Det kanske är det här de kallar crossover, italiensk mat med svenska smaker.

Jag minns inte om jag skrev så mycket om det i det förra risottoreceptet, men jag och Sarah har gjort det till en vana att nästan alltid servera halloumi när vi äter risotto hemma. Det passar mycket bra och gör rätten lite bitigare, även om jag vet att många säkert skulle kalla det helgerån. Risotto ska vara en rätt i sig om det görs true to the original. Personligen kan jag tycka att det lätt blir lite trist, det blir roligare att kombinera upp den med lite fler smaker vid sidan av. Ristton själv ska vara enkel och fokusera på att endast lyfta fram ett fåtal enkelt och rent komponerade smaker. En egenskap som jag tycker passar mycket bra att kombinera med då till exempel halloumi eller kanske med någonting annat gott.

Jag brukar  vanligtvis steka halloumin i lite citron och med rikligt med svartpeppar. Det balanserar upp sältan i osten och gör den lite mer nyanserad. Se till att skära den i ca 7 mm tjocka skivor och steka den snabbt på hög värme. Då blir konsistensen som bäst och osten förblir saftig. Ät den direkt då den snabbt stelnar igen och blir tråkig.

, , , , ,

4 Responses to Kantarellrisotto med rosmarinstekta champinjoner och citronhalloumi.

 1. fredrika 28 mars, 2012 at 11:10 #

  Underbar blogg, tack för inspirationen!

 2. Din mammas vän och kollega 25 maj, 2011 at 07:03 #

  Hejsan.
  Detta ser minsann ut som ett stycke god mat. Nu ska jag fortsätta mitt snokande här i ditt kvarter av veggorymden…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Spaghetti al olio, aglio e peperoncino with a twist. | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

  […] annan liten och god proteinkälla) 1 skvätt vitt vin (jag använde resterna av vermouthen från förrförra veckans risotto) 1 dl vatten från pastan 1 dl riven parmesan Salt och vitpeppar 150 g spagetti av god och bra […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes