Jävligt Lökigt – Junis månadsburgare på Bastard

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Det känns ganska galet att kunna konstatera att detta är den 6:e månadsburgaren som jag skapar för Bastard Burgers det här året och att vi därmed är halvägs igenom! Jag börjar redan få separationsångest. Det är så jävla kul jobb det här alltså!

Tänk er – det är ju som att i stort sett ha en egen hamburgerrestaurang, en total lekstuga där jag kan testa massor av olika nya smaker och tekniker med hela Sverige som testpiloter! Kan fantisera fram de grymmaste jävla vegoburgare jag kan tänka mig och får servera dem till er. På riktigt!

Helt galet. Verkligen. Tack Bastard för att ni är så grymma och vill och vågar göra det här med mig!

Månadens burgare är en min tanke på en riktigt lyxig och mustig vegansk cheeseburgare. Jag använder samma metod för att få till en redigare ostupplevelse som jag gjorde på sparristarten här nyligen på bloggen, dvs blandar mixad veganost med havrefraiche och kryddor. Detta gör att osten smälter mycket bättre och man kan ha mycket mer av den på burgaren utan att det blir äckligt. Att man kan göra så här ska kocken Jonas Klässbo från Scandic ha 100 % credd för. Han använder en liknande teknik på den burgare som vann Scandics sommarburgartävling och som jag satt i juryn för. All kudos till en bra idé! Det är verkligen tricket för att få till en riktigt svullig vegansk ostburgare.

I övrigt har jag försökt att göra en så jävla maxad cheeseburgare jag bara kan. Tryffelmajo, ölstekt lök, rostad lök samt tabasco i ostkrämen ger riktigt mycket umami till burgaren och amerikansk senap, pickles, färsk lök och inlagd rödlök bryter av umamin och fettet från osten med rejält mycket syra. Och ja ni läste rätt. Det är hela fyra sorters lök på den här! Därav namnet – Jävligt Lökigt 😛 Jag ÄLSKAR lök på burgare, så det här är verkligen något av en svullofest från mitt håll 😛

Burgaren är väldigt lätt att göra hemma. Kolla på videon ovanför, eller läs receptet nedanför så ser ni hur man gör. Och så klart – pallra er iväg till Bastard Burgers där den finns att köpa på alla deras restauranger från och med idag 1 juni!

Från och med den maj finns ju nu också Beyond Burgarna att köpa i butik här i Sverige (spana in min video här där jag ger er alla tips ni behöver för att lyckas med dem!), så tillsammans med Korvbrödsbagarens nya Potato Buns (som jag råkar veta är väldigt lika de som används på Bastard Burgers) och Violifes Cheddarost (som vi använder på Bastard) kan du göra nästan identiska burgare hemma!

Jävligt Lökigt

Tabascokryddad ostsås, fyra sorters lök, pickles, senap och tryffelmajo.

Toppings på varje burgare

  • 1,5 tsk rostad lök (vanlig rostad lök)
  • 1 msk ölstekt lök
  • 2 msk vegansk tabascokryddad ostsås
  • 1 Beyond Burgare (Eller Hälsans köks Icredible burger, Oumphburgaren, Garants Juicy Vegan burger eller Quorns nya burgare)
  • 1 msk picklad rödlök
  • 3 ringar färsk gul lök
  • 1,5 msk tryffelmajonnäs
  • 4 bitar inlagd gurka (gärna tunnskivad ättiksgurka)
  • Rikligt med amerikansk gul senap (Rekommenderar Frank’s)

Ölstekt lök

  • 2 gula lökar, tunt skivade
  • 1 tsk ljus sojasås
  • 1 tsk socker
  • svartpeppar
  • 2-3 msk god öl
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Stek löken i olja tills den karamelliseras,
  2. krydda med socker, soja och peppar och stek en stund till.
  3. Slå i ölen och låt den koka in och deglacera pannan.
  4. Smaka av med salt, peppar och socker

Tabscokryddad ostsås

  • 200 g violife cheddar
  • 200 g oalty imat fraiche
  • 1-2 tsk tabascosås, smaka av!
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • Rikligt med salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare, blender eller mixerstav till en tjock ostkräm
  2. Klicka ut en redig klick ostkräm på varje burgare och ånga under lock på stekbord som vanligt tills osten smälter på burgaren, ca 10-20 sekunder

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1 lime

Gör så här

  1. Skala och finskiva rödlöken
  2. Pressa över limejuice och låt dra i 30 min

Tryffelmajonnäs

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 2 tsk tryffelolja

Gör så här

  1. Blanda majonnäs och tryffelolja. Tillsätt lite olja i taget tills du får en intensitet på smaken du gillar.

Stek och bygg burgaren

  1. Stek burgaren 4 minuter per sida på medelhög värme. Sista 30 sekunderna lägger du ca 1,5 msk ostkräm på ovansidan av burgaren, slår i 1 msk vatten i pannan och lägger på ett lock på stekpannan så du ångsmälter ostkrämen. Låt locket ligga på i ca 10 sekunder.
  2. Bygg därefter burgaren med:
    1. Senap, färsk lök, picklad lök och gurka i botten
    2. Burgare med ostkräm, sedan stekt och rostad lök ovanpå
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , ,

4 Responses to Jävligt Lökigt – Junis månadsburgare på Bastard

  1. Erik Envall 5 juli, 2019 at 06:39 #

    Detta är en av de bästa burgare jag både gjort och käkat . Jag gillar lök.
    Började med att äta vegetariska burgare , har därefter inte käkat hamburgare.
    Ha det Gott!

  2. Johnny 15 juni, 2019 at 06:28 #

    Åt den på Bastard Burgers i Farsta, magiskt gog. Gör en egen iväll

  3. Joakim 7 juni, 2019 at 12:17 #

    Detta var ju bland det godaste burgare jag har ätit! Tack för receptet!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes