Jävligt Karibiskt – Majs veganska månadsburgare på Bastard Burgers

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej hörrni!

Det här blir ett snabbt inlägg den här gången, som kommer att uppdateras inom kort med en video, fler bilder och kanske lite längre utläggning om själva receptet och hur samarbetet med Bastard Burgers går (spoiler alert – jävligt bra! :D). Jag har nämligen haft så fullt upp med kokboken de senaste veckorna så jag inte har hunnit ställa mig i köket och filma någon film om den här burgaren ännu. Det kommer dock nästa vecka, så oroa er inte!

Månadens veganskaburgare på Bastard heter Jävligt Karibiskt och är en uppdatering av den karibiska burgare som jag serverade en gång i tiden på Orlando’s Jamaican, food trucken som jag gästspelade med på Bergmanveckan för några år sedan! Det är en burgare med grillad ananas, en jerkBBQsås, limeaioli, refried beans och picklad lök. En riktigt kryddig och fruktig dunderkombo! Grillad ananas är bland det bästa jag vet. Det blir sjukt smarrigt när sötman i ananasen karamelliseras och det passar grymt bra ihop med den starka och kryddiga jerksåsen, den syrliga löken och den krämiga majonnäsen. För den modige toppar vi den också med koriander 😉

Hoppas ni kommer att gilla den! Här är receptet:

Maj – Jävligt Karibiskt

Den här burgaren bygger på kombon mellan grillad ananas, jerkkryddor, ingefära, chili och lime. Den blev riktigt svullig!

Toppings på varje burgare

  • Några kvistar koriander (kan tas bort vid beställning)
  • Några ringar picklad rödlök
  • Två skivor grillad ananas
  • 1,5 msk jerk pineapple BBQ sås
  • 1 st Beyondburgare (Om du gör burgaren hemma så rekommenderar jag Hälsans Köks nya Incredible burger, den kommande Oumph Burger eller Peas of Heavens burgare!)
  • 1 salladsblad
  • 1 msk lime och ingefärsmajo
  • 1,5 msk Refried Black beans

Jerkrydda, ca 2 dl

  • ½ msk cayennepeppar
  • 1 1⁄2 msk kryddpeppar
  • 1 msk timjan
  • 1 msk curry (gul)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk svartpeppar
  • 1⁄2 msk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm kanel
  • 1⁄2 krm kryddnejlika

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser och förvara i en tätslutande kryddburk. Håller superlänge.

Jerk Pineapple BBQ Sauce

  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 msk jerkkrydda
  • 2 dl ketchup
  • ½ dl muskovado eller råsocker
  • juice från 1 lime
  • 1 dl ananasjuice (från konservburk)
  • 2 tsk kikkomansoja
  • några skvätt tabasco

Gör så här

  1. Riv vitlök och ingfära
  2. Fräs ingefära, vitlök och jerkkrydda på låg värme i rapsolja tills det börjar dofta gott och vitlöken och ingefäran inte längre är rå
  3. Tillsätt ketchup, socker, ananasjuice, limejuice, sojasås och tabasco och låt koka 20 min. Smaka av med limejuice, socker, tabasco och sojasås
  4. Klart

Stekt ananas

  • 8 ananasringar
  • 1 tsk sambal oelek
  • jucie från ½ lime
  • 2 tsk sirap
  • ⅓ kruka koriander
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Lägg ananasringarna tillsammans med alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och låt marinera en timme eller över natten.
  2. Stek ananasringarna på hög värme i lite av marinaden i ca 2-3 minuter per sida så de karamelliseras och får fin stekyta. Servera genast

Lime och ingefärsmajo

  • Juice och skal från 1 lime
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • ½ msk riven färsk ingefära
  • ½ kruka färsk koriander
  • ½ tsk socker eller sirap
  • Lite salt

Gör så här:

  1. Mixa ihop allt och smaka av så det är en tydlig men fräsch syra från ingefära och lime

Refried Black Beans

  • 230 g svarta bönor på burk
  • ½ msk jerkkrydda
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk kikkomansoja
  • 1 tsk limejuice½ dl vatten

Gör så här:

  1. Skölj bönorna
  2. Stek dem med jerkrydda och kikkomansoja i rapsolja tills de börjar bli torra och kryddorna stekt in. Mosa dem lätt med baksidan av en slev och tillsätt ½ dl vatten. Rör om så allt blandas och du får en mixad konsistens med hela och mosade bönor i en krämig röra.
  3. Smaka av med salt och limejuice
  4. Bönorna torkar lätt ut, så förvara i en sluten förpackning. De serveras rumstempererade.

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • juice från 1 lime

Gör så här:

  1. Skiva rödlöken i runna hela ringar
  2. Pressa över limejuice
  3. Låt dra 30 min

Bygg burgaren

  1. Bygg burgaren genom att platta ut en msk refried beans i botten som toppas med limemajo.
  2. Lägg på ett salladsblad och sedan burgaren.
  3. Burgaren toppas med rikligt med bbq sås, 2 skivor ananas, picklad lök och lite färsk koriander.
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , ,

One Response to Jävligt Karibiskt – Majs veganska månadsburgare på Bastard Burgers

  1. Eva 24 maj, 2019 at 07:47 #

    Har ätit den på Bastard och sen lagat själv, helt suverän burgare!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes