Jävligt Husman – Septembers veganska burgare på Bastard Burgers

*I Samarbete med Bastar Burgers*

Hej!

Den här månaden glömde jag helt av att lägga upp receptet på den här burgaren i slutet av månaden! Jisses Amalia. Men jag skyller på att jag släppte kokboken Vegansk Husmanskost i samma veva som burgaren kom ut och det var aningen distraherande.

Det är dock först nu när det närmar sig slutet på månaden och burgaren inte längre kommer vara tillgänglig som ni kommer behöva receptet! Den här burgaren har varit riktigt populär så jag tänker att det är ett par som kommer att sakna den nu när den snart försvinner från menyn och ersätts av nästa månadsburgare.

Här har ni receptet!

Jävligt Husman, 4 burgare

En husmansburgare med rökigt svamp och vitkålsfräs, rårörda lingon och en enbärsbbqsås.

Toppings per burgare

  • 1 msk Rårörda lingon
  • 2 msk Rökigt svamp och vitkålsfräs
  • 2 msk En- och svartvinbärs BBQsås
  • Svartpepparstekt Beyondburgare
  • 1 Krispsalladsblad
  • 5 skivor Inlagd gurka
  • 2 msk Tryffelmajonnäs

Rårörda lingon

  • 200 g frysta lingon
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Tina lingonen
  2. Rör ihop med sockret och mosa till en halvjämn sylt

Rökigt svamp och vitkålsfräs

  • 200 g färska skogschampinjoner eller portabellosvampar
  • 250 g vitkål
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk sirap
  • 2 msk rapsolja,
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Skiva svampen tunt och strimla vitkålen i ca 2-3 mm tjocka strimlor.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek först svampen i lite rapsolja på hög värme tills all vätska dunstat ur och svampen börjat få färg.
  3. Tillsätt mer rapsolja och vitkålen. Salta lätt och peppra rikligt.
  4. Stek tills vitkålen har mjuknat och börjat få färg och blandats väl med svampen
  5. Slå i kikomansoja, sirap och liquid smoke och stek i 1-2 minuter tills allt blandats med svampen och vitkålen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Serveras kall eller ljummen

En- och svartvinbärs BBQ sås

  • 1 liten gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 lagerblad
  • 8 torkade enbär
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad timjan
  • En liten näve torkad svamp, karlj johan eller liknande
  • 2,5 dl ketchup
  • 2 msk koncentrerad svampfond
  • 2 tsk kinesisk mörk sojasås
  • 2 msk ättiksvinäger (12 %)
  • ½ dl socker
  • ½ dl svartvinbärssaft
  • 2 msk vanlig senap
  • Salt och peppar efter smak
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Krossa enbären och den torkade svampen till småbitar eller ett grovt pulver.
  2. Fräs löken och vitlöken tillsammans med enbär, svamp, timjan, rosmarin och lagerblad på låg-medelvärme i rapsolja tills löken är genomskinlig och vitlöken precis håller på att får färg.
  3. TIllsätt ketchup, saft, senap, fond, sojasås, socker och ättika och rör om så allt blandas. Låt koka upp och sänk därefter värmen och låt koka i 30 minuter på låg värme.
  4. Smaka av och balansera syran, sötman och sältan. Om du behöver ha i någon mer krydda för att få upp smaken så gör det nu och låt koka 10 minuter till på låg värme. Var försiktig så det inte bränns i botten.
  5. Klart. Serveras kall.

Övriga ingredienser

  • 4 Beyond Burgare (Eller annan motsvarande köttig vegoburgare. Du kan också göra egna burgare på formbar färs enligt detta recept)
  • 4 st Potato Burger buns från Korvbrödbagaren, de är de bröd som är mest lika Bastards
  • 1/2 dl vegansk tryffelmajonnäs (blanda vanlig majo med lite tryffelolja)
  • 1 kruka krispsallad

Bygg burgaren

  1. Bred 1,5 msk tryffelmajonnäs i botten och lägg på ett lager inlagd gurka och sedan ett krispsalladsblad. 
  2. Stek beyondburgaren i rikligt med svartpeppar. Lägg på salladsbladet och toppa med 2 msk BBQsås, en rejäl nypa med svamp och vitkålsfräs och toppa sedan med 1 msk lingon.

, , , , , , ,

One Response to Jävligt Husman – Septembers veganska burgare på Bastard Burgers

  1. Karin 6 oktober, 2019 at 11:28 #

    Supergod! Har du något förslag på vad man kan göra med bbq-såsen som blev över?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes