Jävligt Hot – Recept, Januaris månadsburgare på Bastard Burgers

Hej!

Fan! Det här är jag så förjävligt peppad på så jag bara måste svära lite extra. Idag släpps första hamburgaren i mitt JÄTTELIKA ÅRSLÅNGA samarbete med den helgrymma hamburgerkedjan Bastard Burgers där jag kommer sätta en ny kick ass (får vi hoppas!) vegansk burgare på menyn varje månad och vara med och kvalitetssäkra och pusha för resten av deras helgrymma veganska meny.

De har nämligen bestämt sig för att höja temperaturen och standarden på det veganska utbudet hos alla hamburgerrestauranger i landet genom att erbjuda ALLA sina köttburgare som veganska med Beyond Burgare, violifes cheddarost, veganskt bacon, veganska versioner av alla sina dressingar och veganska shakes på alla sina restauranger i hela landet! Hur bra är inte det? Du kommer alltså kunna beställa alla deras fem ordinarie köttburgare i helt och komplett veganskt utförande plus en månadens veganska som jag skapar!

Det som gör mig lite extra nöjd med att det är just Bastard som gör det här är att de till skillnad från i stort sett alla andra hamburgerkedjor förutom Max, McDonalds, Burgerking och typ Sibylla (som ju då alla är snabbmatskedjor med fokus snarare på snabb än på mat, kanske med undantag av Max…) så finns verkligen Bastard Burgers runt om i landet! Idag har de 13 öppna restauranger och 7 på gång (tror jag…?) och fler är på väg därefter! Det innebär att det här INTE är en storstadsgrej. Flertalet av de lyxigare och bättre hamburgerkedjorna har ju varit väldigt storstadscentrerade hittils men Bastard bryter mönstret och tar kvalitetskäket ut på turné. Faktum är att de faktiskt startade i Luleå, vilket kanske har en hel del med det att göra. Att släppa storstadsfokuset, men fortfarande servera hållbar, smart och jävligt god mat till ALLA runt om i hela Sverige är SKITVIKTIGT om vi ska göra verklighet av ambitionen att göra det lätt att göra rätt och göra maten människor älskar bättre. Om du måste åka till Stockholm för att käka en god vegansk hamburgare så är det ju givet att det kommer vara ganska få som kommer att göra det.

Nu kommer du kunna äta en jävligt god burgare (eller ärligt talat typ jävligt många jävligt goda burgare!) i:

  • Luleå
  • Piteå
  • Boden
  • Östersund
  • Gävle
  • Uppsala C
  • Sundsvall
  • Skellefteå
  • Örebro
  • Stockholm – Vasastan
  • Stockholm – Farsta C
  • Stockholm – Liljeholmen

Och snart även i:

  • Uppsala – Grändbystaden
  • Umeå
  • Karlstad
  • Falun
  • Norrköping
  • Konghälla i Kungsälv
  • Mölndal
  • Stockholm – St Paulsgallerian i Götgatsbacken

Hur kick ass?!

Några rader om månadens burgare då! Jävligt Hot är en take på hur det skulle se ut om Buffalowings fick barn med en hamburgare. Det är en hotsauce glazead Beyondburgare med vegansk ranchdressing, sellerisalsa och vegansk cheddarost. Hot Saucen är baserad på tabasco, ketchup, vinäger, margarin och dijonsenap och har en behaglig kick till sig. Det är inte en av de där dödligt starka burgarna som till exempel Max är sugna på, utan tanken är att syran från sellerisalsan och fettet från ranchdressingen ska balansera upp hettan och snarare levera en riktigt schysst smakbomb snarare än bara en bedövande hetta. Vill du ha den ännu hetare kan du dabba med lite egen chilisås vid bordet! 😉

Här nedan har ni receptet och här uppe har ni en video där jag visar hur jag gör burgaren och berättar lite mer om samarbetet!

Om ni är sugna på att köpa en likadan hoodie som jag har på mig i videon, eller en tisha med samma tryck så hittar ni dem här! Alla intäkter går till att vi kan sprida budskapet om Jävligt God vegomat till ännu fler i vårt avlånga land. Tack för att ni stöttar och bryr er! <3

Jävligt Hot – 6 burgare

Toppings per burgare

  • 1 tsk hemmagjord jävligt hot sauce bredd på topplocket och bottenlocket
  • 1 msk salsa på selleri, lök och vinäger
  • 1 skiva Vegansk cheddar
  • 1 Burgare glazead i jävligt hot sauce
  • 1 skiva sallad
  • 1,5 msk Ranchdressing

Hemmagjord Jävligt hot sauce

  • 1-2 tsk habanero tabaso eller 1 msk vanlig röd tabasco (Här får ni krydda efter hur starkt ni vågar ha det. Jag gillar starkt, men jag vet att många gillar det medium)
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk Kikkoman soja
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl smält margarin
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk agavesirap  

Sellerisalsa

  • 3 stjälkar bladselleri
  • 1 normalstor gul lök
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • Salt och rikligt med svartpeppar, efter smak  

Ranchdressing

  • 1 bananschalottenlök eller ½ silverlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl växtbaserad majonnäs
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 2 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk hackad färsk kruspersilja
  • 2 msk hackad färsk dill
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk Dijonsenap
  • några droppar tabasco för syran och lite krydda, inte hetta
  • Salt och peppar

Övrigt

  • 6 stycken burgare (antingen på formbar färs enligt detta recept, eller så rekommenderar jag Peas of Heavens eller Garants Juicy Vegan Burgers vegoburgare som bägge är kick ass! Dvs om du inte råkar ha en egen hemlig Beyond Burger kran som jag! :D)
  • 6 Stycken veganska hamburgerbröd (jag rekommenderar Korvbrödsbagarens Brooklynbröd eller Friscobröd som bägge e goda och veganska)
  • 1 kruka krispsallad

Gör så här

Hot Sauce

  1. Häll ner alla ingredienser i en kastrull och koka i 3 min under omrörning. Klart!

Sellerisalsa

  1. Finhacka lök och selleri och blanda med vinäger, salt och peppar.
  2. Låt dra 20 min innan användning

Ranchdressing

  1. Skala och finhacka vitlök och lök
  2. Skölj och finhacka örterna
  3. Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med salt, tabasco och citron
  4. Låt dra 20 min innan servering

Bygg burgaren

  1. Stek burgaren tills det är dags att lägga på osten, lägg då på en dryg tsk hotsauce på burgaren och vänd den, lägg på en ny sked sås på andra sidan och vänd den igen direkt Så såsen på undersidan precis bara hunnit stekas i några sekunder. Lägg på osten och låt smälta. Ta burgaren från stekbordet och lägg åt sidan medan du steker bröden
  2. Stek snabbt bröden i pannan i resterna av stekflott och hotsauce
  3. Bred lite mer hotsauce på bägge bröden, ca 1 tsk vardera
  4. På bottenbrödet: Lägg på 1 msk ranchdressing, sen sallad, sen biffen med ost, sen 1 msk sellerisalsa och sist topplocket
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , , ,

6 Responses to Jävligt Hot – Recept, Januaris månadsburgare på Bastard Burgers

  1. Carin 28 januari, 2019 at 05:13 #

    Kul att de finns sa spridda! Men Göteborg?
    Kan du lägga in en bild pa en banancharlottenlök?
    Bor i spanien och vet inte va d det kan heta här…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 30 januari, 2019 at 12:34 #

      Än så länge finns det ingen restaurang i Göteborg, men det är en på gång i Mölndal tror jag! En bananscharlottenlök ser helt enkelt ut som en större och avlång scharlottenlök. Du kan byta ut den mot två stycken vanliga scharlottenlökar!

  2. Frida 7 januari, 2019 at 06:34 #

    Verkligen helt otroligt god och ett av det bästa jag smakat på länge! Ser fram emot att se vad det blir för burgare nästa månad 🙂

  3. li 4 januari, 2019 at 03:10 #

    Jäklar vad gott det såg ut, vattnas i munnen! Kolla gärna in min matblogg!

    Gott nytt år / Li

Lämna ett svar till Frida Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes