Jävligt Gotts maffiga tryffel, lök och surkålsburgare med peacon!

*I samarbete med Peas of Heaven*

Hej!

Jag hoppas allt är bra med er! Den här veckan är det höstlov och jag och familjen är nere i Skåne med min sambos syskon + barn för att fly lite från vardagen. Jag jobbar en del, men det är fantastiskt skönt att få en chans att byta miljö så här mitt i terminen och allt jobb och all stress.

Förra veckan var ganska intensiv, minst sagt! Hela veckan präglades enormt mycket av omröstningen i EUparlamentet om vegoburgarförslaget som gick ut på att ord som klassiskt används för köttprodukter och kötträtter som ”burgare, schnitzel och korv” inte skulle få användas för vegoprodukter. Jag hamnade mitt i en jättekampanj de sista dagarna för att få upp frågan på agendan, samla in namnunderskrifter till ProVegs stora europeiska insamling och för att få våra svenska EU parlamentariker att lova att de inte skulle rösta för förslaget.

Och det gick vägen! Förslaget röstades ner, och vegoburgarna fick behålla sitt namn! Jag tror verkligen att vår gemensamma ansträngning här i Sverige spelade roll, i alla fall här på hemmaplan. Enligt organisationen Växtbaserat Sverige som samlar vegoproduktsföretag och lobbar för deras sakfrågor så röstade faktiskt alla svenska parlamentariker emot förslaget! Vi fick också rejält med mediabevakning kring förlaget de sista dagarna och jag själv var med i både Aftonbladet, P1, SvD och ETC och pratade om varför det var viktigt att avslå förslaget. Extra roligt tyckte jag intervjun i Studio Ett i P1 på eftermiddagen efter beskedet var då jag fick debattera veganska wallenbergare med Edward Blom 😛

Så, vad passar då inte bättre än att fira det hela genom att göra en riktigt maffig och svullig vegansk burgare med extra allt på? Den är nästan löjlig. Och den är fan fantastisk!

Peas of heaven har en riktigt schysst och maffig vegansk burgarbiff kallad Burgers of Heaven 2.0 som vi hade ett tag på Bastard Burgers i vintras när lagret av Beyond tog slut i hela landet, och nu har de också tagit fram en ny version av sitt ärtbacon som håller ihop riktigt bra när man steker det och är supergott! Det är dessutom färdigskuret i halvor som passar perfekt i storlek till hamburgaren.

Så utan större ado: Här kommer en riktigt maffig burgare som ni absolut måste testa här i höst för att fira att vi fortsatt får kalla våra vegoburgare för burgare! Vi tar maten vi älskar och gör den lite bättre, and I love it!

Jävligt Gotts maffiga tryffel, lök och surkålsburgare med peacon, 4 burgare

Topping per burgare

  • Lockbröd
  • 1,5 msk tryffelaioli (se recept nedan)
  • 1 msk surkål
  • 4 skivor stekt skogschampinjon
  • 1 msk stekt lök (se recept nedan)
  • 4 skivor stekt Peas of heaven Peacon
  • 1 skiva vegansk ost
  • 1 svartpepparstekt Burger of Heaven 2.0
  • 4 skivor inlagd gurka
  • 1 tsk amerikansk senap
  • Bottenbröd

Tryffelaioli

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 tsk tryffelolja
  • 1 hel vitlök
  • Rikligt med svartpeppar
  • Salt efter smak

Gör så här:

  1. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Låt stå 20 minuter i kylskåp medan du förbereder resten av ingredienserna.

Stekt lök och svamp

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk japansk sojasås
  • 1/2 tsk socker
  • 200 g skogschampinjon
  • Rapsolja till stekning
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek löken på låg/medelvärme tills den blivit mjuk och börjat karamelliseras, ca 15 minuter.
  3. Slå i socker och sojasås och låt koka in. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
  4. I samma stekpanna som du nyss stekte löken, stek skivade skogschampinjoner i lite rapsolja, salt och peppar tills de vätskat ur och fått fin stekyta. Lägg åt sidan.

Burgaren

  • 2 paket Burgers of Heaven 2.0 á 2 st per paket
  • 2 paket Peacon, ca 16 skivor
  • 4 veganska hamburgerbröd
  • 1 liten burk surkål
  • 4 skivor vegansk cheddarost
  • Amerikansk senap
  • Inlagd gurka, gärna tunnskivad

Gör så här:

  1. När aiolin, löken och svampen är förberedda så stek först peaconet i samma stekpanna som du nyss stekte svampen. Det behöver ganska mycket fett, och var försiktig så du inte steker det för hårt, då blir det lätt lite torrt. Det ska få fin färg och börja bli lite knaprigt på sidorna. Ta ur stekpannan och lägg åt sidan.
  2. Stek därefter burgarna på medelvärme på bägge sidor tills burgarna är fasta och fått fin stekyta. Peppra rikligt med nymalen svartpeppar medan du steker burgarna.
  3. När burgarna är klara så sänker du värmen något, lägger på en skiva vegansk hamburgerost på respektive burgare, slår i 1 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock så ångan smälter osten jämt.
  4. Ta ut burgarna ur stekpannan och torka bort ev. överflödigt stekfett. Rosta hamburgerbröden så de får fin stekyta på snittytorna.
  5. Bygg burgarna med rikligt med senap och 4 skivor gurka i botten, därefter burgarna, 4 skivor peacon, och sist så mycket stekt lök, surkål och svamp som du lyckas balansera utan att det ramlar av. Avsluta med att bre ut ett tjockt lager tryffelaioli i botten på locket och lägga på toppen.
  6. Ät omgående och med mycket servetter till hands!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes