Jävligt Gott, ZeinasKitchen och Fryshuset Grundskola Västra startar matlagningskurs för skolelever i Husby

grundskolan_-hammmarby

Här kommer en väldigt rolig och ganska crazy nyhet! Zeinas Kitchen, Jävligt Gott och Fryshusets Grundskola Västra startar en gemensam storsatsning på matlagning för unga i Husby i höst. Onsdagen den 30:e mars presenterar vi satsningen med en inspirationsföreläsning i Husby Träff.

Som ni kanske vet så arbetar jag på Fryshuset Husby till vardags som organisationsutvecklare. Det innebär att jag bland annat söker en massa projektpengar och utvecklar olika idéer för att vi ska kunna göra framtidsutsikterna bättre för de unga som växer upp i Järvaområdet.

En av alla de grejer som Fryshuset Husby gör är att vi driver en 7-9 skola som heter Fryshusets Grundskola Västra. Anledningen till att vi gör det är att vi vet att en av de absolut viktigaste sakerna i en ung människas liv är att de har en bra skolgång och att de går ut med grundläggande behörighet. Det enklaste sättet att se till så att det blir verklighet är att själv ta ansvar för den skolan.

Ett sätt vi gör det på är genom att erbjuda alla unga på Fryshusets skolor en chans att fördjupa sig i sina passioner under skoltid. Det kan handla om fotboll, basket, dans, teater eller en massa olika saker, och syftet är att dels göra skolgången roligare, men också att låta barnen växa och få en chans att göra det de älskar. Alla elever på Fryshusets skolor väljer en passionsinriktning.

Och varför berättar jag det här? Jo för att vi i höst startar Passion Matlagning!

25012016-IMG_8664

Och självklart kommer jag att vara en del av den, och lära ungdomarna att laga mer gött käk. Men det är inte det bästa, för huvudansvarig för passionen kommer nämligen den helt fantastiska Zeina Mourtada från Zeinas Kitchen att vara!

Zeina driver en av Sveriges populäraste och snabbast växande matbloggar, med stort fokus på mat från mellanöstern. Hon vann stora Matbloggspriset 2015 och bor i Sollentuna som bara ligger ett stenkast ifrån Järvafältet och har tidigare studerat till socionom.

Zeinas Kitchen, Jävligt Gott och Fryshusets Grundskola Västra startar alltså en gemensam satsning på ungas matlagning i Husby i höst, och redan nu under våren kommer vi att ha intagningsprov och leta efter de unga som vill vara med. Hur häftigt låter inte det?

Målet med kursen är att väcka och utveckla ungas passion för matlagning, bakning och odling och kommer i väldigt hög grad utgå ifrån vad ungdomarna själva vill lära sig och utvecklas inom.

Vi vill lära barnen mer om ekologisk och hälsosam mat och väcka ett livslångt matintresse. Bra mat är en otroligt viktig del i ett hållbart liv. Att tidigt lära unga vikten av att äta sunt och laga mat med bra ingredienser påverkar både deras hälsa på lång sikt och deras förmåga att fokusera bättre i skolan idag.

Och eftersom att vi är två stycken matbloggare som är med och driver passionskursen (tillsammans med skolans hemkunskapslärare) så kommer det också finnas möjlighet för eleverna att lära sig en massa om entreprenörskap, fotografi, bloggar och annat roligt.

cropped-grundskola_husby_header2

Kortfakta om Passion Matlagning:

Hur är kursen utformad?

Kursen är en del av skolans ordinarie program och fungerar ungefär som det vanliga Elevens Val på högstadiet. Den kommer att sträcka sig över hela läsåret och innefatta 3 timmar i veckan. Den är betygsgrundande som en fördjupning av hemkunskapen.

För vem?

För att kunna delta behöver eleverna gå i årskurs 7, 8 eller 9 och gå på Fryshusets Grundskola Västra med passionsinriktning matlagning. Intag sker under våren 2016.

Hur kommer jag eller mitt barn med?

I början av maj kommer vi att hålla enklare intagningsprov för de elever som är intresserade. Därefter man man söka till kursen via stockholm.se Vi vill att de elever som söker ska ha ett verkligt intresse för matlagning och en vilja att lära sig mer!

 Vill du veta mer?

Onsdagen den 30 mars kommer vi att arrangera en inspirationsföreläsning i Husby Träff med Zeina och mig om god mat som alla kan laga och som ger ungdomarna energin för att orka skola och fritid.

Då kommer vi också berätta mer om skolkursen och hur man gör om du som ung eller ditt barn kan ansöka till skolan.

Du kan också läsa mer på Fryshusets Grundskolas hemsida, samt kontakta mig, Zeina eller skolans passionsansvarige när som helst!

IMG_0710

Zeina och jag på matmingel! 😀

, , , ,

3 Responses to Jävligt Gott, ZeinasKitchen och Fryshuset Grundskola Västra startar matlagningskurs för skolelever i Husby

  1. Annie - lättlagat vegokäk 26 mars, 2016 at 09:23 #

    Så sjukt jävla bra idé och initiativ detta! Kommer vi bloggläsare att få följa hur det går för eleverna under året?
    Heja dig och Zeina! 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. Passion Matlagning är igång igen! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 september, 2017

    […] igen. Stans godaste tomatsås? Jävligt Gott, ZeinasKitchen och Fryshuset Grundskola Västra startar matlagningskurs för skolelev… Jag ska tävla i matlagning med Ta Fram Det Bästa Jävligt God BBQ 2017 är här! Jag är […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes