Jävligt Gott på Aftonbladet Morgon

aftonbladetmorgonHej!

I morse var jag med på Aftonbladet Morgon och snackade om vegetariskt mat. Det var helkul!

Anledningen till att jag var med var för att ge lite tips om hur man kan laga vegetarisk mat, och framförallt lite appropå den stora vegotrenden just nu och att SVT visar Sveriges första vegetariska matlagningsprogram, Vegorätt, nästa onsdag den 19 januari. Karoline Jönsson från Gröna Skafferiet var också med kort på skype och berättade lite mer om det.

Ett roligt inslag under programmet var ”biff eller bluff” där jag hade lagat tre stycken vegorätter, Fooled Pork, Vegetariska hamburgare och veganska revbensspjäll, som programledarna fick testa och se om de kunde avgöra om de var vegetariska eller kötträtter.

Ni kan kolla på hela inslaget här, för att se hur det gick!

, ,

4 Responses to Jävligt Gott på Aftonbladet Morgon

 1. jessica 10 februari, 2017 at 12:06 #

  Men hur bra är egentligen dessa substitut för kött och kyckling? Är quorn, soya, oumph etc nyttigt? Är det inte halvfabrikat och ungefär som att köpa falukorv eller färdiga köttbullar(halvfabrikat dvs). Så har jag uppfattat det som.
  Ska man äta helt äkta vegetariskt dvs utan dessa substitut, tänker på egengjorda linsbiffar Vs quornfile tex eller kan man klara sig med dem?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 12 februari, 2017 at 08:50 #

   Att någonting är tillverkat i fabrik innebär inte automatiskt att det är dåligt! Oumph till exempel innehåller bara soja, salt och vatten + ev. kryddor i marinaden. Det är ungefär samma saker som en baugette, fast med soja istället för vete. Att en del halvfabrikat fått dåligt rykte är för att en del producenter stoppar in en massa utfyllnadsprodukter (typ potatismjöl i korvar ist för kött) eller olika emulgeringsämnen och smakförstärkare för att kompensera för att till exempelvis olika såser eller liknande ska klara sig längre på hyllan. De är dock oftast inte onyttiga, även om de kan tyckas onödiga och det finns ganska lite forskning om hur de interagerar med varandra i kroppen osv.

   Det betyder dock inte alls att gröna proteinprodukter skulle vara onyttiga per default. Tvärt om har de ofta bättre näringssammansättning än kött, lägre kalorimängd, bättre fettsammansättning och inget dåligt kolesterol. Självklart varierar innehållet och näringssammansättningen lika mycket här mellan olika producenter som inom övriga varor i handeln, så kolla på innehållsförteckningen och köp de produkter som du tycker verkar vettigast. Men det är en ren och skär myt att vegetabiliska köttsubstitut skulle vara onyttiga bara för att de är tillverkade i en fabrik.

   Sen, om man vill, så kan man absolut ställa in sin kost mot att primärt vara baserad på mat lagad från grunden i sitt eget kök, men det tar ofta längre tid och kräver mer kunskap. Jag förespråkar alltid att man gör som man vill, men du ska inte behöva tro att du måste undvika produkter gjorda av soja, gluten eller quorn av hälsoskäl. Du behöver dock inte oroa dig för att du inte skulle klara av att äta vegetariskt utan köttsubstitut, du behöver som sagt bara lägga lite mer energi på att lära dig laga mat.

   Jag skulle dock inte kalla det ”mer äkta vegetariskt”. Det är en värdering jag inte håller med om. Så länge det inte innehåller animalier är det vegetariskt.

 2. Ingrid 13 januari, 2016 at 11:18 #

  Snyggt! Det där skulle nog kunna övertyga den mest inbitne köttätaren att äta lite mer vego. Gillar din blogg, börjar följa den nu.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes