*Edit 16 mars – Nu finns det en till version av det här receptet med Anammas Formbara färs inklippt här nere också! Det ligger bredvid de andra recepten nedanför.*
Hej vänner!
Jag är jävligt glad att kunna meddela att från och med idag, 1 januari, så kan ni käka min egen burgare ”Jävligt Borlänge” som vi kallar den, på alla Bastard Burgers restauranger! Den är ”Månadens Vegoburgare”, ett nytt koncept som jag är först ut att delta i och den är ett riktigt monster!
Namnet kommer ifrån en sammanslagning av deras tradition av att döpa sina burgare efter städer, och ja – Jävligt Gott. 😛 Och oavsett hur sällan någon har sagt att något smakar ”Jävligt Borlänge” så ville jag ändå göra ett statement, både genom att samarbete med BB som är en burgarkedja som föddes i Luleå och genom att döpa den till Borlänge och inte till Kungsholmen. Det räcker inte med att göra veganburgare för och på Södermalm. Vi måste få ut dem i landet och göra veganburgare som ALLA kan älska. Och ska de älska den så måste den vara jääääävligt god!
Faktum är att denna inte ens kommer att serveras på Södermalm! Bastard Burgers har nämligen bara restauranger i Luleå, Piteå (!), Gävle och Uppsala än så länge. Sthlm, Östersund och Boden är planerade men kommer inte ha hunnit öppna i januari så detta blir en (semi) norrländsk affär. Ni hungriga sörlänningar får roadtrippa till Uppsala (vilket jag verkligen hoppas att ni tänker göra! 😉 )
Bastard Burgers startade för bara knappt 2 år sedan och har redan storflygande ambitioner på världsövertagande. Och jag hoppas att det kommer att gå bra för dem! För utöver det faktum att de verkar göra väldigt bra köttburgare (I really wouldn’t know, men folk säger det) så har de också stora ambitioner på både vego och jämställdhetsfronten där de hårdrekryterar kvinnliga kockar och vill satsa stort på ett utökat vegoutbud på sina menyer. Det är något spännande det där med norrlänningar. Trots att det är den del av Sverige där det bevisligen äts absolut minst vego hemma i husen så är det därifrån två av Sveriges just nu mest vegosatsande hamburgerkedjor, MAX och Basard Burgers kommer! Jag får inte riktigt ihop det (det kan dock ha något att göra med att det verkar som att både BB:s VD och Chefskock har vegetariska flickvänner 😉 )
Nåja. Nog om det. Let us talk about THE BURGER! Först: Så här gör ni den själva:
När jag fick frågan om jag ville sätta min egen burgare på menyn på en av Sveriges större burgarkedjor så tackade jag ja på stående fot. Och började planera. Det här är en chans som måste förvaltas. Nu kan vi inte göra en McVegan och servera den mest sillmjölkiga ”gå hem hos alla” burgaren världen någonsin har sett. Vi måste göra en burgare som inte riktar sig mot hälsofreaks, kryddskeptiker eller rawfoodälskare. Vi måste göra en veganburgare som riktar sig mot köttälskare.
Eller vi och vi. Jag ska vara helt ärlig. Jag vill göra en veganburgare för köttälskare. För det är en sådan jag själv skulle vilja äta. En som dryper över fingrarna när du äter den. Där umamin växer i munnen och där du direkt vill ha en till.
Och om man får döma av Bastard Burgers ledningsteam, Uppsalakockarnas och Burger Dudes reaktioner när de fick en förhandstestning förra veckan så har jag lyckats ganska bra! 😀 Jag fick det hedervärda omdömet ”en av de bästa om inte bästa veganburgaren i Stockholm” av Burger Dudes och Bastard Burgersgänget var riktigt nöjda vid första tuggan. Puh!
Fatta om jag var nervös när jag slängde ihop den första provburgaren och bjöd dem på den. Nog för att jag själv gillar mina burgare, och flera av er läsare verkar göra det – men att bjuda några av Sveriges största köttburgareexperter på den och se vad DE tycker? Det var fan inte nådigt, och mitt ego växte absolut ett par knäpp efteråt!
Den här burgaren bygger på mitt egna klassiska recept på färsburgare som jag jobbat på i flera år för att hitta en så god och enkel biff som möjligt med schysst tuggmotstånd och rätt utseende och känsla. Här hade jag lite extra rödbeta i biffen för lite spännande effekt, men i övrigt är det exakt samma som jag lagade i det första avsnittet av Jävligt God BBQ Serien i somras där jag berättade om min jakt på den perfekta veganburgaren. Här nedanför har ni avsnittet, och jag låter det presentera burgaren och vad det här betyder för mig utan vidare presentation:
Jävligt Borlänge – Jävligt Gotts Veganburgare på Bastard Burgers
Biffen på anammas formbara vegofärs
- 825 g, 1 påse, Anammas Formbara vegofärs
- 2 stor gula lökar – finhackad
- 3 klyftor vitlök – finhackade
- 1/2 rödbeta – finriven, inkl. saften från den (valfritt
- 1 msk bbq sås – Sweet baby ray, hickory and brown sugar
- 2 msk rökt paprikapulver
- 2 msk ljus sojasås
- 1,5 msk brynt lökfond
- 1 msk rapsolja
- Svartpeppar
Gör så här:
- Tina vegofärsen till rumtemperatur i ett vattenbad
- Hacka lök och vitlök fint
- Skala och riv rödbetan.
- Blanda alla ingredienser
- Smaka av med sojasås, peppar och ev. extra kryddor. Smaken förändras inte jättemycket när den steks (löken blir mildare typ) men du kan justera kryddor, sötma och sälta nu.
- Forma biffar, ungefär 1 dm i diameter, och ca 1,5 cm tjocka
- Stek på hög värme 3-4 min per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna.
- Du kan försteka biffar och hålla varma i någon timme för att sedan väcka de sista 30 sekunderna i en panna om du vill
Biffen på vanlig vegofärs
- 300 g vegofärs (Vi använde anammas 1 kg påse, det funkar också med Vegmes eller Hälsans köks vegofärs. INTE anammas glutenfria eller någon färdig tacokryddad variant…)
- 2 dl ströbröd
- 3 msk potatismjöl
- 1 stor gul lök – finhackad
- 3 klyftor vitlök – finhackade
- 1/3 rödbeta – finriven, inkl. saften från den
- 1 msk bbq sås – Sweet baby ray, hickory and brown sugar
- 2 msk rökt paprikapulver
- 2 msk ljus sojasås
- 1,5 msk brynt lökfond
- 2 msk rapsolja
- Svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint
- Skala och riv rödbetan.
- Blanda vegofärs, ströbröd, lök, vitlök, rödbeta potatismjöl och alla kryddor till en homogen smet. Bearbeta med matberedare eller för hand tills du får alla ingredienser att blanda ihop sig jämt.
- Låt dra i 15 minuter
- Smaka av med sojasås, peppar och ev. extra kryddor. Smaken förändras inte jättemycket när den steks (löken blir mildare typ) men du kan justera kryddor, sötma och sälta nu.
- Teststek en tunn biff, ca 1 cm tjock. 3-4 min per sida på högre värme och sedan 3 minuter på lägre värme. Låt gärna svalna 2 min innan servering (på bräda medan du bygger burgaren till exempel).
- Om biffen är lite mjuk öka mängden ströbröd
- Om biffen inte håller ihop bra, öka mängden potatismjöl något
- Forma biffar, ungefär 1 dm i diameter, och ca 10-12 mm tjocka
- Stek enligt beskrivning ovan.
- Du kan försteka biffar och hålla varma i någon timme för att sedan väcka de sista 30 sekunderna i en panna.
Umamidressing:
- 200 g majonnäs (vi använder Vegmes äggfria majonnäs)
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk ljus sojasås
- 1 tsk french mustard
Gör så här:
- Finhacka vitlöken
- Mixa ihop alla ingredienser
Soltorkad tomatröra
- 100 g soltorkade tomater i olivolja
- 2 msk olivolja från burken
- 1,5 klyftor vitlök
- chiliflakes
- 1 tsk ljus sojasås
Gör så här
- Mixa ihop allt och smaka av med salt och chiliflakes
Ölstekt lök
- 2 gula lökar, tunt skivade
- 1 tsk ljus sojasås
- 1 tsk socker
- svartpeppar
- 2-3 msk god öl
- 1 msk rapsolja
Gör så här:
- Stek löken i olja tills den karamelliseras,
- krydda med socker, soja och peppar och stek en stund till.
- Slå i ölen och låt den koka in och deglacera pannan.
- Smaka av med salt, peppar och socker
Bygg burgaren
- 6 veganska burgarbröd (typ Brooklyn Bröd)
- 6 blad crispsallad
Gör så här:
- Stek botten och toppen på ett veganskt burgarbröd i en stekpanna
- Bred tomatröra på bottenbrödet och lägg på salladsbladet
- Lägg på burgaren och toppa med en generös sked dressing och lök
- Lägg på locket och njut!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Hej, jag tänkte testa göra denna burgaren på en middagsbjudning och har två frågor.
Tror du det hade blivit bra med anammas nya formbara färs? Eller säkrast kort att köra på ”vanlig”? Sen tänkte jag utesluta rödbeta, borde jag dra ner på typ potatismjölet och ströbrödet då eller vad tror du?
Supertacksam för svar
Det blir fantastiskt med annammas formbara färs! Det du borde göra är att helt skippa potatismjöl och ströbröd och minska mängden rapsolja något (kanske bara ha typ 1 msk). Rödbetan tycker jag att du ska ha kvar, den är jättegod!
Ok tack så jättemkt för svar!! Min syster gillar tyvärr inte alls rödbeta. Men kanske kan ta bort en liten sats till henne
Hej igen! Är receptet utformat för 1 burgare eller? Dressingen och tillbehören måste vara mer än till en burgare eller? Vill veta hur jag ska räkna till 10 personer
Receptet är för 6 burgare, men du får lite mer såser över än som behövs. Så gör mer färs, men samma uppsättning av såserna skulle jag rekommendera.
Tack tack tack! Och för uppdateringen av receptet, så passande
Uppsalabo som tyvärr inte tål soja här 🙁 så jag kan inte testa den på plats, men tror du att färsen går att ersätta med ett sojafritt alternativ? Typ quorn (är ovo-vegetarian)?
Du kan absolut köra med quornfärs hemma!
jo.. jag fuskade förresten och använde i <3 eko pesto med soltorkade tomater till tomatröran. Då är det inte vegan längre eftersom den innehåller lite parmesan men det sparar en hel del tid (och kladd) och blev jättegott!
Wooow! Vilken hit! Lagar vego/veganmat hemma men först nu har jag hittat den perfekta burgaren. Lagade den igår med alla tillbehören till famljen och jösses vad gott det var! Det här blir vår nya favorit! Får laga och lägga i frysen och rörorna kan man göra lite mer av och förvara ett tag i kyskåp. TACK FÖR BÄSTA BLOGGEN!!!
😀 Tack själv! Vad kul att du gillade den!
Bjöd på dessa burgare i helgen när jag hade födelsedagskalas. Min svärfar är en inbiten köttälskare som inte brukar vara så överdrivet nöjd över att få äta vegomat hemma hos oss. Men det här… Det var de bästa han hade ätit, med eller utan kött. Keep up the great work
Vad kul att höra! 😀
Så galet jävla god burgare! Har turen att bo i Luleå så kan få den lagad och klar på plats. Magisk! Får bli att kanske testa laga själv också, någon dag. Tack för att du gav burgarälskare den här upplevelsen OCH delade med dig av receptet! *dubbel high five*
Tack själv! 😀
Tack för all inspiration. Vi gjorde en egen variant av denna burgaren idag. Grymt god! Mums!
Kul! 🙂
Jag förstår inte riktigt vad du mena med INTE anammas glutenfria? All deras färs är väl glutenfri eller har jag missat något?
Undrar också om den går att få glutenfri på restaurangen .)
Nä, jag blev rättad på det. Tydligen är all deras färs glutenfri! När deras 1 kg förpackningar kom så var det dock (är jag helt säker på) att de behöll det gamla icke glutenfria recetet på de stora påsarna, men ändrade receptet på de små paketen. De små är dock ganska hopplöst dåligt för att göra biffar på (av någon anledning) därav att man bör köpa de stora paketen.
Synd att den inte var glutenfri. Jag bor i närheten av Gävle och ha gärna testar den. Men som vegan och glutenintolerans så är det svårt att hitta något gott och bra snabb mat.
Jag är inte insatt alls i glutenbesvär, men hemma har vi använt mixade havregryn istället för ströbröd ibland och det funkar finfint. Om jag har uppfattat saken rätt så tål en del glutenallergiker havre… Kanske kan vara ett tips.
Eh… fattade precis när jag klickade iväg min kommentar att det var ju inte receptet att göra hemma du menade, utan att köpa burgaren på plats. Sorry Madeleine.