Jävligt Glassigt – Min efterrättscrepe på Crepson

*I samarbete med Crepson & Co*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här kommer det tredje och sista av de recept som jag satt upp på menyn på creperian Crepson som ligger i Västermalmsgallerian på Kungsholmen. De två första har jag skrivit om i tidigare inlägg, Jävligt Franskt och Jävligt Libanesiskt och de är bägge huvudrättsrecept gjort på lite matigare boevetesgaletter. Det här är en efterrätt gjord på en vetecrepe, som är i stort sett som en vanlig svensk pannkaka, fast större och fylld med en massa goda sötsaker.

Den här kallar jag jävligt glassigt, vilket väl är lite av ett skämtnamn, det ska helt erkännas. Den innehåller dock glass så det är också ett helt korrekt beskrivande namn, Mange Schmitreferenser eller ej.

Tanken var att göra en rätt som utgick lite ifrån såna där smarriga chokladkakor med apelsinchoklad och små knapriga bitar med kex eller crisp i, fast i en större efterrätt.

Glassen är inget krångel, det är Oatlys vanliga chokladglass som vi skopar upp och serverar, men chokladsåsen är hemmakokt och består av havregrädde, färskpressad apelsinjuice, kakao, socker och en nypa salt. Inget mer. Verkligen hur gott och enkelt som helst! Det hela toppas sedan med smulade digistivekex och färska apelsinbitar. Mumma! 😀

Alla tre rätterna finns att köpa på Crepsons restaurang i Västermalmsgallerian som sagt och kommer finnas där ett tag framöver, så passa på att masa er dit och smaka! Crepson har också catering till hela storstockholmsområdet, så kan ni inte kommer förbi kan de komma till ert lunchmöte, fest eller liknande! Hur bra som helst. Eller så lagar du den helt enkelt själv. Här är receptet!

Jävligt Glassigt, 8 st crepes

Crepessmet

 • 1 dl kikärtsspad, direkt från burken
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 msk flytande vegetabiliskt fett (rapsolja eller margarin)
 • 8 dl havredryck
 • 1 tsk salt

Apelsinchokladsås

 • 1 dl socker
 • 1 dl kakao av bra kvalitet
 • 0,5 dl havregrädde
 • 0,5 dl färskpressad apelsinjuice
 • 1 nypa salt
 • Ev. lite chiliflingor

Övrig topping

 • 1 kula oatly chokladglass per crepe
 • 1 apelsin, med skalet och det yttre vita bortskuret, delad i klyftor som sedan skärs i centimeterstora bitar.
 • 1 grovsmulat digestivekex per crepe

Gör så här

Chockladsåsen

 1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull
 2. Koka på medelhög värme i 3 minuter under konstant omrörning. Det får gärna bryna lite i botten, men inte så det bränns fast. Det ger en lite mer “bakad” smak till såsen som påminner om kladdkaka!

Crepsessmeten

 1. Vispa ihop och låt dra 30 min innan stekning
 2. Stek tunna pannkakor i rikligt med rapsolja eller växtbaserat smör

Bygg crepen

 1. Ringla chokladsås över halva crepen, bryt digistivekexen i smulor och lägg ¾ av kexet och ca 7-8 cm stora apelsinbitar på såsen
 2. Vik över den andra halvan och rulla till en strut, eller vik in sidorna så det blir som ett öppet kuvert
 3. Toppa med en kula chokladglass, några bitar apelsin, mer chokladsås och de sista bitarna kex. Ät innan glassen smälter!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , ,

One Response to Jävligt Glassigt – Min efterrättscrepe på Crepson

 1. Gunnel 17 februari, 2019 at 04:58 #

  Ser verkligen delikat ut alltihopa!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes