Japchae – Sydkoreansk sötpotatisnudelwok

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej!

Hörrni! Rolig nyhet! Jag har på nytt inlett ett samarbete med mina polare på Ta Fram Det Bästa, kampanjnamnet som samlar Kikkoman, Tabasco, Colman’s Senapspulver, Grey Poupon Dijonsenap och Maldons flingsalt under ett och samma tak!

För er som följt mig ett tag har koll på att jag jobbat med den en massa genom åren och är ett stort fan av alla deras produkter! I min kyl och mitt skafferi finns alltid alla fem varumärkena och de är otroliga för att få till de där riktigt stora smakerna i vegomat.

Ni kanske minns när jag tillsammans med Ta Fram Det Bästa skuggtävlade på Grill & BBQ SM 2017? Det var fan något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv!

Eller kanske har ni sett någon av alla de filmer vi gjorde tillsammans under 2016 och 2017? Eller kanske har ni testat något av recepten?

Oavsett så har ni sett mig hälla dijonsenap, tabasco och sojasås i nära på allting jag lagat de senaste tio åren. Så det här är verkligen en av mina drömpartners.

Så därför är jag superstolt över att kunna meddela att vi nu kommer att göra hela 10 recept tillsammans fram till sommaren! Rackarns vad mycket god mat vi ska laga alltså!

Först ut så vill jag bjuda på en relativt ny upptäckt för mig, den koreanska sötpotatisnudelwoken Japchae! Eller Chapchae som jag också sett det kallas. Det är i grund och botten en wok med framförallt shiitakesvamp, paprika, lök, morot och salladslök som wokas separat och sedan blandas med sega och smarriga sötpotatisnudlar som marinerats i sojasås, sesamolja, chilisås och lite socker. Allt toppas med sesamfrön, lättkokt spenat, och allt som ofta marinerade och wokade biffstrimlor, som jag då här har bytt ut mot marinerad tofu istället!

Hur gott som helst! Smakerna påminner en del om bibimbap, men då med nudlar, och har en helt oöverträffad konsistens ifrån både sötpotatisnudlarna (som inte påminner om något annat!) och de separat wokade grönsakerna som ger dem alla perfekt tuggmotstånd.

I min version har jag bytt ut vanlig sojasås mot Kikkomans Ponzu som är samma som Kikkomans klassiska japansk sojasås fast kryddad med lite citron. Den ger en naturlig och lätt syra till såsen som funkar hur bra som helst i den här rätten! Jag har även använt Tabascos nya asgrymma srirachasås istället för den klassiska fermenterade chilisåsen gouchujang som annars är vanlig i Korea. Den innehåller äkta tabasco som grund, som är jäst i 5 år (!) och har heller inga konserveringsmedel, vilket annars är vanligt i sriracha. Den fermenterade tabascons twist på den vanliga srirachasåsen är SJUKT mycket godare än originalsrirachan (tycker jag!) och funkar hur bra som helst i den här rätten då den påminner lite om gochujangen!

Japchae med tofu, 4 portioner

Tofu

  • 400 g fast naturell tofu (kan bytas ut mot valfritt vegokött eller tempeh)
  • 1 dl Kikkoman Ponzu
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk mirin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk Tabasco® Sriracha

Nudlar och Svamp

  • 250 g sötpotatisnudlar
  • 400 g shiitakesvamp
  • 1,5 dl Kikkoman Ponzu
  • 2 msk agavesirap
  • 3-4 msk Tabsco® Sriracha
  • 2 msk sesamolja

Spenat

  • 175 g färsk spenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • Lite salt

Övriga grönsaker och toppings

  • 1 stor röd paprika
  • 1 stor morot eller 2 små
  • 4-5 salladslökar
  • 1 gul lök
  • 2 msk sesamfrön
  • Lite salt till stekning

Gör så här

Tofun

  1. Lägg tofun i press, invirad i hushållspapper, mellan två skärbrädor med något tungt på ett tag så överflödig vätska pressas ut.
  2. Skiva i tunna skivor som enkelt kan ätas i en munsbit och lägg därefter i en plastpåse tillsammans med övriga ingredienser till marinaden. Låt marinera i minst 30 min, helst så länge som möjligt.
  3. Häll ut hela påsens innehåll i en stekpanna eller wok och stek tills all marinad absorberats av tofun och den fått knaprig yta. Det tar ett tag, men det är värt det! Smaka av med mer ponzu, srirachasås och sesamolja efter smak.

Nudlar och svamp

  1. Börja med att skära bort stammarna från shiitakesvamparna och därefter strimla dem. Blanda ihop alla övriga ingredienser förutom nudlarna till en marinad och låt svampen dra i marinaden i ca 30 min, förslagsvis medan du förbereder de övriga grönsakerna.
  2. Koka därefter sötpotatisnudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten så kokningen avstannar.
  3. Fiska upp svamparna ut marinaden strax innan det är dags att börja steka dem. Presa ur överflödig marinad ur svampen (spara denna!) och låt istället nudlarna suga upp resten av marinaden i en skål.
  4. Stek svampen tills den fått fin stekyta när du steker de övriga grönsakerna. Avsluta med att steka på de marinerade nudlarna så de blir varma och blanda därefter med de nywokade grönsakerna.

Spenaten

  1. Hetta upp lite varmvatten och koka spenaten i ca 10 sekunder, så den precis bara mjuknar. Fiska upp och skölj med kallvatten så den slutar koka.
  2. Skala och riv en klyfta vitlök. Blanda ner den, sesamolja och salt med spenaten och blanda försiktigt så det fördelas jämt på spenaten.

Övriga grönsaker och toppings

  1. Skölj paprikan, och salladslöken. Skala löken och moroten. Strimla alla grönsakerna i tunna stavar. Den gröna delen av salladslöken kan du skära i långa bitar och sedan finskiva de vita hårdare delarna.
  2. Woka grönsakerna en i taget med lite salt och rapsolja i pannan tills de får perfekt tuggmotstånd och precis börjar mjukna lite. De ska vara rejält al dente! Woka dem separat då de alla har lite olika stektid för att bli perfekta.
  3. Rosta sesamfröna lätt i stekpannan eller woken så de blir lätt gyllenbruna.
  4. Avsluta rätten genom att röra ihop de nywokade grönsakerna, nudlarna, sesamfröna, spenaten och tofun i en stor skål. Smaka av med mer srirachasås och ponzu och toppa med lite mer sesamfrön. Servera omgående!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes