Hummusbowl med libanesisk vegofärs, Hummus b lahme

*I samarbete med Kockens kryddor*

Hej!

Hoppas ni har det fint hemma i stugorna och att ni mår bra allesammans. Jag vet att det är svåra tider, men förhoppningsvis kanske jag kan bidra med lite glädje i form av god mat som kan lagas med enkla råvaror som ni säkert har hemma så här i Coronatider. För ja, för er som läser det här receptet någon gång i en fjärran framtid, när jag skriver det här är det mitt i karantäntider i Sverige. Folk sitter hemma för att inte sprida viruset vidare, och om man har förkylningssymptom rekommenderas man att inte lämna huset alls.

Det är väldigt konstiga tider. Men, vi ska inte fästa oss för mycket vid det negativa utan titta framåt. Se det här som ett utmärkt tillfälle att fila på dina matlagningskunskaper till exempel! Eller att botanisera i take away utbudet hos restaurangerna i din närhet. I det här inlägget tänkte jag och Kockens kryddor hjälpa dig med det förstnämda genom att visa ett par fantastiskt smarriga sätt att få dina baljväxter att poppa!

Ett tips är till exempel att börja så och plantera nu när du ändå är hemma och har gott om tid att vattna blommorna, eller varför inte göra som jag precis har gjort och börja grodda baljväxter och frön? Från och med nu ska jag käka alfa alfagroddar så det sprutar ut ur öronen på mig! Det är verkligen superenkelt. Bara att googla så är du igång på två sekunder. Alla former av bönor och baljväxter går att grodda.

När du väl har groddat dem så kan du sedan använda dem direkt råa i en sallad, mixa dem i en hummus (enligt detta recept) eller äta dem på mackan.

Ett annat sätt att göra sina baljväxter (som många av er har hoardat, välkomna i vegogänget!) är att servera dem med rätt kryddor och rätt kryddiga tillbehör! Det här receptet är verkligen ett sjukt bra exempel på hur du gör det på bästa sätt.

Hummus är något som vi svenskar kanske är vanast att äta på libanesiska restauranger eller som pålägg på mackan, men den är faktiskt ett helt fantastiskt grundalternativ till en hel rätt, istället för pasta eller ris. Smeta ut ett tjockt lager hummus utmed kanterna på en skål som du sedan fyller med allsköns olika kryddiga rätter. Hur gott som helst!

Då det här inlägget är tillsammans med Kockens och en del av vår serie där jag vill visa hur enkelt och gott man kan förhöja växtbaserad mat med hjälp av rätt kryddor så ville jag servera min hummus med något riktigt smarrigt och kryddigt. En libanoninspirerad kryddad vegofärs som doftar fantastiskt av spiskummin, paprika och torkad mynta. Sist toppar du det hela med olivolja, rostade valnötter eller pinjenötter och lite sumak eller paprikapulver. Magiskt gott!

Så här gör du:

Hummusbowl med libanesisk vegofärs, 4 portioner

Hummus

  • 2 paket kokta kikärtor á 210 g avrunnen vikt styck
  • 2-3 klyftor vitlök
  • juice från 1 liten citron eller 1 lime
  • 1 dl flytande tahini
  • 1 tsk mald spiskummin från Kockens Kryddor
  • 0,5-1 dl vatten
  • Salt efter smak

Vegofärs

  • 400 g formbar vegofärs
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor röd eller gul lök
  • 1 msk torkad mynta från Kockens Kryddor
  • 1 msk paprikapulver från Kockens Kryddor
  • 1 msk mald spiskummin från Kockens Kryddor
  • 1-2 tsk chilipulver från Kockens Kryddor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • 3 dl vatten
  • Juice från 1/3 färsk citron
  • Olivoja till stekning

Övrigt

  • ca 100 g valnötter eller pinjenötter
  • 1 tsk paprikapulver eller sumak till topping från Kockens Kryddor
  • Olivolja till servering

Gör så här

Hummus

  1. Börja med att vispa ihop tahini, vitlök citronjuice och en liten skvätt vatten tills tahinin börjar ljusna. Det gör att tahinin tappar sin bitterhet och blir godare. Använd en mixerstav eller en blender för bästa resultat.
  2. Tillsätt kikärtor och lite vatten och mixa ihop till en jämn smet med en mixerstav eller i en blender. Tillsätt ev. lite extra vatten försiktigt tills du är nöjd med konsistensen. Ha inte i för mycket så det blir för blaskigt, för då blir det svårt att smeta ut hummusen i skålen!
  3. Smaka av hummusen med salt, spiskummin och ev. mer citronjuice.

Vegofärs

  1. Skala och finhacka vitlök och lök.
  2. Fräs löken och vitlöken tillsammans med tomatpurén och kryddorna i rikligt med olivolja tills löken har mjuknat och kryddorna doftar gott.
  3. Vänd ner vegofärsen och rör om så allt blandas. Låt stå och bli varmt så vegofärsen börjar stelna i stekpanna. Rör därefter om och hacka färsen i bitar så du får blandade oregelbundna bitar vilket ger trevligt tuggmotstånd. Rör du för mycket innan färsen hinner stelna så blir det inte alls lika bra konsistens.
  4. Häll ner vattnet och låt allt koka ihop tills du har en schysst konsistens som inte är så rinnig, men fortfarande saftig. Smaka av med salt, citronjuice och ev. lite mer kryddor.

Övrigt och montering

  1. Grovhacka valnötterna om du använder det, och rosta nötterna i en torr stekpanna tills det doftar gott och de fått fin färg.
  2. Bred ut ca 2 dl hummus utmed kanterna och botten på vanliga soppskålar. Fyll hummusskålen med ca 2-3 dl stekt vegofärs, toppa med olivolja, rostade nötter och lite extra paprikapulver eller sumak. Avnjut med rumstepererad hummus och varm färs! Passar perfekt med lite inlagda grönsaker och ett gott bröd.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes