Höstsoppa med rotsaker och skogssvamp

Under min uppväxt var min farsa en stor vurmare för svensk husmanskost och det stod ofta storkok av olika slag på vår spis. En rätt jag särskilt kommer ihåg var alla kött och grönsakssoppor som han brukade göra, med buljong som bas och grönsaker i stora bitar simmandes runt i en ångande och aromatisk bassäng. En doft av lagerblad, timjan och rosmarin som sprider sig i huset.

Det var vad jag tänkte på när jag lagade den här rätten i lördags. Köttet bytte jag ut mot skogssvamp, men in my book gjorde det det hela bara så mycket bättre. Jag tyckte dock att jag saknade lite botten i soppan, är det någon som har något tips på vad man kan göra för att göra den mustigare utan kött eller grädde?

Höstsoppa med rotsaker och skogssvamp för 4 personer

En stor eller två vanliga morötter
Fyra stycken medelstora palsternackor
100 g rotselleri, ca 5x5x5 cm stor bit
1/2 butternutsquasch,
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
ca 2 dl torkad skogssvamp (kantarell, trattkantarell, svart trumpetsvamp, karl johan eller liknande), höfta på hur mycket som känns rätt
1 burk stora vita bönor
ca 1,2 liter vatten
ett knippe bladpersilja
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad
2 buljongtärningar av bra grönsaksbuljong
ca 2 msk Smör eller olja
salt och svartpeppar

Skala och hacka rotsakerna och pumpan i ca 1,5×1,5 cm stora tärningar. Lägg svampen i blöt i en tallrik. Tärna löken grovt och finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i smör eller olja i en stor kastrull eller gryta. Ta upp svampen ur vattnet och krama ur den så mycket det går. Spara svampspadet. Fräs med svampen i grytan i några minuter så den får lite färg. Ha därefter i rotsakerna och låt steka i några minuter till så att allt blir genomvarmt och får lite yta. Var försiktig så det inte bränns.

Slå nu i kryddorna, persiljestjälkarna (ihopknutna med ett snöre så går de lättare att få ur senare), peppar, buljongtärningarna och vattnet och låt koka i ca 20 minuter tills rotsakerna är mjuka med lite tuggmotstånd kvar. De ska inte vara sönderkokta! Strax innan det är klart har du i bönorna och låter dem värmas upp. Ta ur persiljestjälkarna och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner finhackad persilja.

Servera med vitlöksbröd och ev. en klyfta citron.

 

, , , , , ,

9 Responses to Höstsoppa med rotsaker och skogssvamp

 1. Berit 27 oktober, 2019 at 08:15 #

  Jag brukar hitta bra ”botten” i smak med en liten kvist Libbsticka. En bra förstärkning av grönsaksbuljong. Den har en kraftig, mustig smak. Bra att plocka bort det vid serveringen.
  Tyvärr är den kanske svår att få tag i i butik. Jag har ju min i trädgården.En bortglömd naturlig ”buljongväxt”
  Tar in på sensommar. i ett knippe som får torka.
  Bra buljong bara den!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 november, 2019 at 03:35 #

   Spännande, det har jag aldrig testat. Ska försöka få tag i och prova!

 2. Jo 24 oktober, 2012 at 07:37 #

  Jag brukar lägga auberginen i tomatiga grytor och soppor, blir lite mustigt och allmänt gott liksom. Skala auberginen först dock, skalet är inte mums:-)

 3. Jo 23 oktober, 2012 at 09:48 #

  Ramlade in här av en slump idag och känner på mig att jag kommer att återvända och låta mig inspireras. Kul med en vego blogg där man först tänker att det verkar gott och först sen inser att det är köttfritt:-

  Apropå mustig smak så kan jag rekommendera smörstekt aubergine.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 oktober, 2012 at 01:09 #

   Hej!

   Tack så mycket för de fina orden! Det är ju typ det som är mitt mål så det känns bra att jag verkar lyckas då;)

   Smörstekt aubergine lät gott. Hur brukar du äta det? Bara rakt upp å ner lr?

 4. Elin 19 oktober, 2012 at 09:14 #

  Hej, det verkar smaskens. Jag brukar ha potatis och/eller röda linser i soppan för att få den mustigare.
  /Elin

 5. Nina 19 oktober, 2012 at 08:41 #

  Några nävar grovhackade tomater som får koka sönder tycker jag brukar göra soppor och grytor lite mustigare. Det påverkar ju smaken en del, men gissningsvis inte till det sämre i det här fallet.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 19 oktober, 2012 at 06:36 #

   Tack för tipsen!

   Ska testa. Tror mycket också hänger på kvalitén på buljongen. Nån gång ska jag väl ta mig till att göra egen fond. Tror det kan göra stor skillnad.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes