Hemmagjorda Veganska Schnitzlar med Friterad Kapris

*I samarbete med Sundqvist.se och Scanpan*

Hej!

Jag hoppas allt är fint med er! Som ni kanske vet vid det här laget är jag både ett stort fan av svullig mat och av bra köksredskap. Så det var något av en match made in heaven när Sundqvist som importerar Scanpans fantastiska stekpannor hörde av sig för några veckor sedan och undrade om jag var intresserad av att laga något recept med deras Pro IQ serie. Scanpan är ett märke som är känt för att göra non stick stekpannor av riktigt hög kvalité. Här snackar vi ingen dålig teflon som lossnar på en gång utan riktigt hållbara pannor med bra värmeegenskaper och som är tåliga och håller riktigt bra så länge de sköts på rätt sätt.

Jag har haft Scanpan som mina go to pannor i flera år bredvid mina gjutjärnspannor, som ju av givna anledningar inte alltid funkar. En non stickpanna är perfekt om du exempelvis ska göra grytor eller pannor där du både vill steka och koka i samma panna, vilket inte funkar så bra i gjutjärn som då tappar sin beläggning. Så länge du inte överhettar dem, så håller scanpanpannorna sin beläggning riktigt länge, funkar på induktion, går att köra i ugnen osv osv. Ja, de är kort och gott super!

Utmaningen för många är dock att Scanpans pannor kan vara ganska dyra. Därför är det väldigt kul att kunna erbjuda er ett supererbjudande! Just nu har Scanpan ett supererbjudande där du får bägge dessa pannor på bilden, en större 28 cm diameter och en mindre på 20 cm för bara 1599:-! Ordinarie pris är 2598:- :O

Klicka här för att köpa pannorna till specialpris. Erbjudandet räcker hela veckan ut fram till den 24:e maj!

För att lyfta fram pannorna riktigt så ville jag laga någon klassisk stekrätt. Efter lite funderande så insåg jag att jag faktiskt aldrig gett mig på en klassisk tysk schnitzel. Ni vet en sån där stor jäkel av tillplattat fläsk eller kalvkött som äts med citron, friterad kapris och typ potatis eller pasta. Det kändes som en klockren grej, då det kräver bra stekpannor, och tillbehören gärna också steks.

Efter lite funderande så landade jag i att testa sån där ”rosa” kyld formbar färs som har blivit allt vanligare på senaste som köttalternativ. Jag använde mig här av Lidls nya formbara färs, men jag gissar att vilket märke som helst av de rosa färserna funkar. Fördelen med dessa mot den frysta ”bruna” typen av formbar färs är att de blir mycket fastare och hårdare när de steks än vad den bruna färsen blir, som är lite saftigare. I det här fallet är vi ju ute efter att simulera en hel, men platt, köttbit och då är den fastare konsistensen perfekt. Jag la ca 150 g färs mellan två ark bakplåtspapper och dunkade ut den med en kastrull, saltade och pepprade och förstekte färsplattorna innan jag panerade dem. Och det blev perfekt! Sjukt bra konsistens, galet gott och riktigt enkelt! Det enda som du behöver tänka på är att vara varsam när du panerar schnitzlarna då de kan brytas i bitar av sin egen tyngd om du inte är försiktig när du vänder och lyfter dem.

Friterad kapris är för övrigt fantastiskt. Ni måste testa!

Hemmagjorda Veganska Schnitzlar med Friterad Kapris, 4 portioner

Schnitzlarna

  • 2 paket ”rosa” formbar färs á ca 275 g st
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 2 dl havredryck
  • Juice från 1 citron
  • Rikligt med salt och peppar
  • Rikligt med rapsolja och vegansmör att steka i

Tillbehör

  • 100 g inlagd kapris
  • 1 blomkålshuvud
  • 300 g haricot verts
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vegansk grekisk yoghurt eller gräddfil
  • jucie från 1/2 citron
  • 1 hel citron
  • Lite bladpersilja
  • Salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Börja med att sätta på ugnen på 220 grader. Skölj blomkålen och skär i buketter. Ringla över rapsolja, salt och peppar och vänd så allt blandas. baka i ugnen i ca 20 minuter tills blomkålen fått fin färg.
  2. Hetta upp din Scanpan 28 cm stekpanna med rikligt med lite rapsolja i botten. Dela undertiden upp färsen i fyra avlånga järpar om ca 130-140 g färs vardera. Lägg färsjärparna mellan två ark bakplåtspapper och slå dem platta, en i taget, med botten av en kastrull, tills de är ca 1/2-1 cm tjocka. Salta och peppra på bägge sidor och stek tills de stelnar, ca 1 minut per sida. Återupprepa tills alla fyra schnitzlar är klara. Lägg åt sidan så de får svalna lite.
  3. Lägg upp tre tallrikar med höga kanter på bordet. Fyll den ena med 1 dl vetemjöl, salt och peppar. Den andra med citronjuice, 1,5 dl vetemjöl och 2 dl havredryck, salt och peppar som du rör om till en jämn smet. Och den tredje fyller du med ströbröd, salt och peppar.
  4. Torka ur stekfettet ur din Scanpan stekpanna och värm upp den på nytt till ca 7 av 10 med rikligt med rapsolja och veganskt smör så pannan är redo att direkt lägga ner schnitzlarna en i taget.
  5. Passa på att fritera din kapris i samma stekpanna som du ska steka schnitzlarna, så smaksätter du oljan. Häll först av lagen från kaprisen och torka dem torra, annars stänker det. Låt därefter steka i oljan i ca 4-5 minuter på medelvärme tills de börjar öppna sig och dofta gott. Plocka upp med hålsslev och låt svalna på papper.
  6. Vänd den förstekta schnitzeln först i vetemjölet, sedan i smeten, och sist i ströbrödet. Var försiktig så schnitzeln inte spricker av sin egen tyngd när du lyfter upp och vänder den. Använd en stekspade så blir det lättare. Ett tips är också att lägga över den färdigpanerade schnitzeln på ett bakplåtspapper bredvid tallriken och använda pappret för att föra över schnitzeln till stekpannan, så slipper du kladda ner den och riskera att den bryts när du försöker lyfta den med händerna.
  7. Stek schnitzeln på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida på 6-7 av 10 på spisen tills ströbrödet blir krispigt och gyllenbrunt. Du får antagligen bara plats med en schnitzel i pannan i taget, så återupprepa tills alla är stekta.
  8. Passa undertiden på att steka haricot vertsen tillsammans med lite hackad vitlök, salt och peppar i rapsolja till den blir varm och knaprig.
  9. Blanda den växtbaserade yoghurten med färskpressad citronjuice, finhacka persiljan och skiva den sista citronen.
  10. Servera schnitzlarna med ugnsbakad blomkål, youghurtsås, vitlöksfrästa haricot verts, och toppad med friterad kapris, citronskivor och persilja. Ät omgående!

, , , , ,

2 Responses to Hemmagjorda Veganska Schnitzlar med Friterad Kapris

  1. Peter 21 maj, 2020 at 03:09 #

    Smakmässigt vilken formbara ’rosa’ färs är godast?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 maj, 2020 at 02:23 #

      Jag har inte testat alla, men här använde jag Lidls och den var jättebra!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes