Hemmagjord pizza och tävling om bästa vegopizzan inför Klimattoppmötet i Paris

IMG_9585

Hej vänner!

Jävligt Gott, dvs. jag, och Stenbolaget lanserar en rolig liten tävling tillsammans för att uppmärksamma klimattoppmötet som gick av stapeln i Paris den 30 november och håller på till 11 december. Tanken är att försöka uppmärksamma fler på hur stor påverkan våra matval har för miljön, samtidigt som vi också kan visa att man verkligen inte behöver käka tråkigt för att äta vego.

De officiella siffrorna brukar visa att cirka 20% av världens utsläpp av växthusgaser orsakas av boskapsdjur och deras biprodukter. En hög siffra men där nya rapporter tyder på att siffran kan vara ännu högre. Matkonsumtionen är därmed den främsta bidragande källan till växthuseffekten. Värst är nötköttsindustrin som kräver enorma resurser från vår jord. Ett kilo nötkött motsvarar cirka 23-39 kg växthusgaser vilket är 10 gånger som mycket som ett kilo kyckling. (*Källa, Cowspiracy 2014). Stenbolaget har skrivit ett bra och lite längre pressmeddelande på sin sida om hur kött påverkar klimatet. Läs gärna mer där!

Men, på tal om det här med att äta roligt… Jag har själv alltid slitit med det här med att göra bra hemmagjorda pizzor från scratch. Degarna har antingen jäst dåligt, blivit för kladdiga, kanterna för platta eller så har det helt enkelt varit för jobbigt. Men jag inser nu vad jag har saknat alla dessa år – en pizzasten! Och ett bra recept då… Men pizzastenen är en ganska viktig del i det hela.

IMG_9561

Tävlingen

Då är det väl lite extra bra att priset i den här fantastiska tävlingen är just en pizzasten, med tillhörande pizzaspade och ett ex av min senaste vegetariska kokbok – Jävligt God Husman.

Ni tävlar genom att laga och sedan fota er egen hemmagjorda vegopizza och lägga upp den på instagram. Tagga @javligtgott, @stenbolaget och #pizzacop21 och håll tummarna!

Sista dagen för tävlingen är 13 december, och vinnaren kommer att presenteras måndagen den 14:e december. Vinner gör den som helt enkelt gör den snyggaste kreationen, och jury är yours truly i samarbete med Stenbolaget.

IMG_9587

Mitt pizzarecept – Oumphkebabpizza med Chipotlemayo, 4 pizzor

Pizzabotten (receptet kommer härifrån):

 • 800 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
 • Mer mjöl till utbakning
 • 650 ml ljummet vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 msk socker
 • 15 g (1+1/4 paket) torrjäst

Tomatsås:

 • 2 burkar krossade tomater
 • 2 vitlöksklyftor
 • olivolja
 • salt och peppar
 • torkad oregano

Fyllning:

 • Ost – 1 boll mozzarella per pizza, eller 1 paket cheezly mozzarella om du är vegan, rive eller bruten i bitar
 • 1 påse oumph kebab (gärna förstekt för extra crunch)
 • 1 tomat, tunt skivad
 • 1 rödlök, tunt skivad
 • A&A Chipotlemayo

IMG_9575

Börja med att sätta tomatsåsen på kokning. Skiva vitlöken tunt och fräs snabbt på låg värme i olivoljan. Tillsätt tomatkrosset, salt, peppar och torkad oregano och låt koka under lock på låg värme tills det är dags att ha såsen på pizzorna, dvs ca 1,5 timme.

Mät upp ca 800 g mjöl i en bunke. Om du som jag, inte har en köksvåg, så motsvaras det av ca 13-14 dl mjöl, men det beror lite på typen av mjöl och hur hårt packad det var i påsen. Tillsätt saltet till mjölet. Blanda ner jästen och sockret i det ljumna vattnet i en tillbringare och häll därefter ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda till en jämn deg. Den ska inte vara torr, men inte heller för svårhanterlig. Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand. Knåda i ca 10 minuter så att du aktiverar glutentrådarna och får en smidig deg.

Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt den jäsa till ca dubbel storlek i 45 minuter. Sätt in pizzastenen i den kalla ugnen och sätt på ugnen på full fräs, 275 grader.

IMG_9572

Dela därefter degen i åtta bitar. Du behöver bara fyra av dessa nu, så stoppa de andra i varsin plastpåse och frys in. Du kan ta fram dem och tina dem senare om du blir sugen på mer pizza någon annan gång. Tina dem då i rumstemperatur och kavla ut direkt efter.

Forma de kvarvarande fyra bitarna till bollar, mjöla in och låt dem jäsa under plast i 15 minuter till. Under tiden förbereder du fyllningen.

När degen jäst klart, tar du fram bollarna, en i taget och plattar till dem till önskad storlek, ca 30 cm i diameter med händerna. Platta till dem lite med knogarna och dra i kanterna så går det lätt. Om du är riktigt crazy kan du slänga upp den lite i luften och  låta g-krafterna dra ut den. Det är sjukt effektivt! Använd mycket mjöl så den inte fastnar i bordet.

Nu kommer det svåra. Efter lite trixande kom jag fram till följande tillväggagångssätt för att få upp pizzan på stenen. Det innefattade dock ett par misslyckanden på vägen:

Att lyckas med pizzastenen

 1. Efter att du kavlat ut pizzadegen – lägg upp degen direkt på den mjölade pizzaspaden.
 2. Lägg på fyllningen snabbt på degen. Ju längre tomatsåsen ligger på degen innan den åker in i ugnen desto blötare blir den, och då fastnar den på spaden. Ha inte för mycket fyllning, så den blir för tung.
 3. Ta ut pizzastenen med hjälp av gallret och lägg den på spisen. Då slipper du riskera att bränna dig inne i ugnen.
 4. Med en snabb, ryckande rörelse, skjutsa över pizzan från spaden till stenen. Det borde inte vara något problem om du mjölat spaden nog och arbetat snabbt, men kan kräva lite träning för att få in knycken. Jag hade det down to a smäck by pizza fyra.
 5. Ställ snabbt in pizzastenen i ugnen igen så den inte svalnar ner.

Grädda pizzan tills kanterna fått färg, ca 5-7 minuter.

Njut!

IMG_9595

 

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk Oxfilé- och Bearnaisesåspizza | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 juni, 2021

  […] På Rost kör de med färdigbakade pizzabottnar, så du kan med fördel göra det du också, eller så kan du följa mitt enkla recept här! […]

 2. Perfekt vegansk pizzaost – så gör du! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 augusti, 2019

  […] har ett enkelt recept på pizzadeg som inte behöver jäsa så länge här. Det använder jag oftast. Om du vill långjäsa din pizzadeg och få en deg som påminner så mycket […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes