Hemmagjord Gröncurry och snackar träningsmat med Fanny Josefine

*I samarbete med KitchenAid*

Hej!

I måndags hade jag en person på besök i studion som jag varit otroligt imponerad över i flera år sedan jag upptäckte henne och hennes färdigheter på instagram. För er som bara är inne på mat så kanske det här är ett nytt namn, men för alla som är det minsta intresserade av Ninja Warrior, OCR tävlingar, galna gymgrejer eller i stort sett bara träningsprofiler känner säkert till Fanny Ahlfors, eller Fanny Josefine som hon kallas i alla sina sociala medier sedan tidigare.

Hon har gjort sig känd för att dels vara otroligt stark, men också för att vara minst sagt nyskapande med sina olika gymövningar. Eller hur låter det här: 1111 pull ups på en enda dag? Enarmspullups med bara två fingrar? Armhävningar hållandes i ringar och med två däck på ryggen? Klättra klätterväggar utan att använda benen? Ovanpå detta tävlar hon och hennes pojkvän som också är fitnessinfluencer samt polis tillsammans i Swim Run tävlingar där man ska omväxlande simma och springa riktigt långa sträckor. Hon berättade när hon var i studion att de för något år sedan gjorde ett typ sextimmarslopp där hon totalt fick ihop ca 80 000 (!) steg, och sen tillkom det simning ovan på det alltså. Helt galet. Hon är verkligen en riktig superhjälte. Kolla bara på den här videon:

Men hur kommer det sig då att jag bjöd in Fanny till studion? Jo! Jag har ett nytt samarbete i höst där jag tillsammans med KitchenAid ska djupdyka ner i träningsmat på nytt och den här gången försöka inspirera och lära ett par grymma träningsprofiler mer om hur man kan äta jävligt gott samtidigt som man presterar på max. Hur ska man till exempel äta om man vill äta hållbart och samtidigt ska springa 80 000 steg på en dag? Det här och mycket annat snackar jag och Fanny om samtidigt som jag visar henne hur man kan laga en riktigt god och samtidigt hyfsat enkel gröncurry från scratch med hjälp av sin KitchenAid blender!

KitchenAid är ju mest kända för köksmaskiner, men sedan jag gjorde ett samarbete med dem förra hösten har jag varit helsåld på deras blenders. De är otroligt kraftfulla och mångsidiga vilket gör ganska avancerad matlagning väldigt mycket enklare. Det är inte minst superviktigt när man lagar träningsmat, vilken både behöver vara näringsriktig, men framförallt gå snabbt att laga då folks om tränar mycket kanske inte har tid att stå timmar i köket. Men bara för att det ska gå snabbt och vara hälsosamt måste det ju inte vara tråkigt eller äckligt. Tvärt om, med rätt utrustning blir det väldigt mycket lättare att laga god mat.

Den här gröncurryn är ett grymt exempel på dem. Genom att mixa ihop vitlök, ingefära, chili, en massa kryddor och örter till en pasta så sparar du väldigt mycket tid, hackande, och inte minst gör själva matlagningen väldigt mycket snabbare när du väl ska äta. Du kan förbereda både grönsakerna och kryddpastan dagar i förväg och sedan slänga ihop själva curryn på ca 10 minuter när du väl vill äta. Enklast är om du gör mycket kryddpasta i taget och sparar i en tätförsluten burk i kylskåpet. Då kan du bara ta fram den mängden du behöver och snabbt få dundermycket smak i något utan större krångel.

Gröncurry med tofu, cashewnötter och grönsaker, 4 portioner

Gröncurrypasta, ca 2-3 dl (mer än du behöver i receptet)

  • 5 klyftor vitlök
  • 1 stor bit, ca 3x3x3 cm färsk ingefära
  • 3 hela gröna chilifrukter
  • 1,5 stjälk citrongräs
  • 2 krukor färsk koriander
  • 5 stjälkar salladslök eller 2-3 scharlottenlökar beroende på storlek
  • 5 kafirlimeblad
  • Skalzest från 1 lime
  • Juice från 2 lime
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk japansk eller thailändsk sojasås
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander (den bruna typen, inte torkade blad)

Woken

  • 400 g vetenudlar, gärna udon
  • 1/3 butternutpumpa
  • 1 broccoli á 250 g
  • 100 g grönkål
  • 100 g skogschampinjoner
  • 2 salladslökar
  • 100 g cashewnötter
  • 200 g kikärtor
  • 200 g fast naturell tofu
  • 1 burk kokosmjölk á 400 g
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk japansk eller thailänds sojasås
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk thaibasilika
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

Gröngurrypasta

  1. Skala vitlöken, skala eller skölj ingefäran (valfritt, skalet är ätbart), skölj och skala löken samt skölj chilin och citrongräset. Skär bort stjälken på chilin. Du kan slänga ner dem hela eller ytterst grovhackade då blendern gör större delen av jobbet.
  2. Lägg ner grönsakerna, kryddorna, soja, limeblad, limeskal, limejuice, agavesirap, rapsolja, koriander (stjälkar och blad) i din blender och sätt på locket. Mixa till en slät pasta på medel hög hastighet. Kör inte för länge, då kan pastan börja värmas upp och smakerna påverkas, men inte för kort då du får för stora bitar.
  3. Om du bara gör halva receptet eller ännu mindre så kan du behöva tillsätta någon msk vatten för att få tillräcklig mängd i mixern för att den ska bli effektiv.
  4. Smaka av kryddpastan med salt, kryddor, syra och sirap för en bra balans. Kom ihåg att den nu är rå och kraftigt koncentrerad, så den kommer smaka mycket. Viktigast är att den är balanserad i smakerna och doftar gott.

Woken

  1. Börja med att rosta cashewnötterna i en torr panna tills de får fina bruna fläckar. Lägg åt sidan och låt svalna.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet och lägg i kallvatten så de håller sig fasta tills du ska använda dem.
  3. Skär broccolin, pumpan, grönkålen och svampen i munsbitstorlekar. Broccolistammen och pumpan kan du skära i tunna skivor, ca 3 cm långa så de wokas klart snabbt i pannan. Skiva salladslöken i tunna skivor.
  4. Skär tofun i ca 1,5 x 1,5 cm stora tärningar. Hetta upp en wok med 1 tsk rapsolja tills den är riktigt het, slå därefter i 1,5 msk kryddpasta och fräs runt i 10 sekunder så den börjar dofta och häll därefter i tofun. Stek tills den fått fin färg på alla sidor och doftar gott. Smaka av med sojasås om du tycker att den behöver mer sälta. Ta upp ur woken och lägg åt sidan.
  5. Häll i 1 tsk rapsolja och hetta upp på nytt. Slå i 1-2 msk currypasta, stek på nytt i några sekunder och häll därefter ner så mycket av grönsakerna som du får plats med i woken utan att det blir svårt att vända om dem. Woka på högsta värme under konstant omrörning på spisplattan tills grönsakerna fått små svarta fläckar runt om, täckts av kryddpastan och doftar gott. Upprepa tills alla grönsaker är wokade.
  6. Slå nu i alla grönsaker samt tofun, kokosmjölken, grönsaksfonden, vattnet och sojasåsen i woken, rör om och låt koka upp. Koka i 1 minut så alla smaker går ihop och ta direkt av ifrån värmen. Om du vill kan du här välja att blanda ner de färdigkokta nudlarna och servera allt som en rätt eller så kan du snabbt hälla varmvatten på nudlarna för att värma upp dem och servera dem bredvid.
  7. Toppa med rostade cashewnötter, salladslök och mängder av färsk thaibasilika och ät omgående! Gärna toppad med srirachasås för extra sting.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , ,

One Response to Hemmagjord Gröncurry och snackar träningsmat med Fanny Josefine

  1. Millan 18 november, 2019 at 10:44 #

    Det där ser ju bara hur läckert ut som helst!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes