Harrissamarinerade vegofiléer

IMG_3560

Hej!

Jag börjar känna att tempot jag hållt det senaste halvåret börjar ta ut sin rätt nu alltså. Jag är fett trött och kan inte nog säga hur mycket jag ser fram emot semestern! Men, bara för att jag har semester betyder det ju inte att jag inte kommer att grilla!

Bland annat ska jag då djupdyka ner i olika typer utan grillmarinader från världens olika hörn för att inspireras till nya smaker – som det här receptet som min iranske chef introducerade mig för för någon vecka sedan när vi hade personaldag. Harissa!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

 • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
  Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
 • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
 • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
 • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
 • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

IMG_3547

IMG_3525

Så jävla gott! Nu är jag ingen expert, men harissa är en tunisisk chili och vitlökspasta som man antingen kan göra själv, eller köpa färdig i burk – ofta på olika asiatiska eller orientaliska livsmedelsbutiker. Versionen som köps på burk innehåller ofta ganska stor mängd tomatpuré också utöver chili, vitlök och kryddor, och den var den som min chef använde – och som det här receptet utgår ifrån. Leta efter en burk som ser ut så här typ:

Harissa-1

Receptet funkar finfint med de flesta typer av vegofiléer – jag grillade både Quorn och Oumph när jag gjorde det senast och bägge blev jättegoda och saftiga av marinaden. Så goda faktiskt att jag var tvungen att ta hem resterna som inte fick plats på grillen och steka på till kvällsmat också! 😀

Harissamarinerade vegofiléer

 • 1 påse Quorn eller Oumph! filéer
 • 1 dl harissapasta
 • 1 dl hackad persilja
 • juice från 1/2 citron
 • 2 msk olivolja

Blanda ihop alla ingredienser med vegofiléerna i en påse eller burk och låt marinera ca 1 timme. Grilla eller stek på hög värme i ca 5 minuter per sida tills de får fin färg. Längre än så behövs inte, då filéerna tinar i marinaden och längre tid bara gör dem torra.

Servera tillsammans med en smaskig tsatsiki och en jättelik tabbouleh och känn in hur jävla nice det är med lite multikulti käk på grillen i sommar!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredIMG_3500

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes