Härmed slutar jag köpa Hälsans Kök – För Palestina, mot apartheid.

Wall art 10

EDIT, 21 FEB 2016 – För några veckor sedan uppmärksammades jag via en facebookgrupp att det här inlägget dels blivit ganska uppmärksammat och delat, och dels att Hälsans Kök nu (vintern 2015/2016) gått ut med information på sin hemsida där de tydligt hänvisar till att de INTE använder soja som är odlad på bosättarterritorier. Jag kommer dock låna inlägget ligga kvar för future reference. Och ja, jag har occationaly, börjat käka Hälsans Köks produkter igen. Jag tror inte riktigt på att dra alla Israeliska företag över en kam (när de tydligt gör rätt för sig) bara för att deras regering är fett oskön. – EDIT

Originalinlägg 23 jul 2014 –

Jag brukar väldigt sällan blanda ihop den här bloggen med mitt övriga liv eller åsikter, men nu måste jag göra ett undantag ifrån den regeln.

De senaste dagarnas fruktansvärda brott mot det palestinska folket, internationella lagar, folkrätten och allt vad medmänsklighet heter har gjort mig mycket illa berörd. Även om Israel-Palestinakonflikten är något jag absolut har tänkt på och varit medveten om tidigare så har det inte varit något primärt engagemang från mitt håll. Men nu är verkligen måttet rågat och kvarnen har brunnit ner till grunden.

Under de senaste dagarnas markinvasion har över 500 palestinier fått sätta livet till. Över 70 % av dessa beräknas vara civila. Fler än 100 barn. Ca 20 israeliska soldater har dött (siffror från DN). Vilka var terroristerna sa ni?

Och det hemskaste är att det bara är ännu en del i en lång och systematisk historia av förtryck och förföljelse av det palestinska folket. Läs Anna Rambergs, Svenska Advokatsamfundet, vittnesmål nedan om ni inte tidigare känner till situationen.

För mig är det självklart att tider som dessa kräver aktion. Vi får aldrig sitta och säga att vi blundade, eller att vi inte visste. För vi vet. Berättelserna och bilderna finns överallt. I tidningar, på facebook, på twitter, på youtube.

Apartheid och rasism har samma fula ansikte och fruktansvärda konsekvenser oavsett vem som utövar dem. Det är inte det israeliska eller judiska folket jag anklagar – lika lite som jag anklagar alla norr om Dalälven för att hata varg, eller alla tyskar för att vara nazister – det är den Israeliska ledningen och dess fruktansvärda politik jag anklagar. Apartheid är det enda ordet som stämmer in – och om vi inte erkänner detta och börjar behandla Israels regim därefter så kommer det att få konsekvenser långt bortom de vi ser idag.

Hälsans kök ägs av Tivall, ett Israeliskt företag med bas i norra Israel. De ägs idag till 58 % av Nestlé. Deras produkter tillverkas i fabriker i norra Israel och i Tjeckien, men de vill inte specificera varifrån i Israel deras grödor kommer ifrån. En stor del av Israels jordbruk bedrivs på ockuperad palestinsk mark av illegala bosättare – en försvinnande liten del produceras av palestinska bönder. Då Tivall återupprepat vägrat specificera exakt varifrån i Israel som grödorna kommer så finns till tillräckligt med fog för att misstänka att de åtminstone delvis odlas där och därmed direkt och indirekt stödjer dessa.

Att sluta köpa Hälsans kök är bara en liten piss i sjön, men jag hoppas genom att skriva det inlägget och genom andra små gester kunna bidra till en ökad medvetenhet om situationen i Palestina och en ökad press på den Israeliska apartheidregimen. Gör det du med.

Shalom.

Källor:
Om Tivall från deras egna sida.

Palestinagrupperna om bojkott av Israeliska varor.

En palestinsk antiapartheidgräsrotsrörelse som förespråkar bojkott och rivning av muren.

Anna Ramberg, Generalsekreterare Svenska Advokatsamfundet om Israels Apartheidpolitik och krisen i Gaza.

Petter Hellström, Idéehistoriker, debattartikel i Aftonbladet.

DN

Wikipedia om Illegala Bosättningar.

Mer finns att googla sig till om man vill.

 

 

10 Responses to Härmed slutar jag köpa Hälsans Kök – För Palestina, mot apartheid.

 1. Niclas 22 november, 2019 at 12:54 #

  Bra och tack för info!

 2. G 20 februari, 2016 at 07:11 #

  Tack! Tusen tack för att du vågar ta ställning!

  //en som de gärna kallar för ”israelisk arab”, men som utan en tvekan är lika palestinsk som de systrar och bröder som bor på Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza.

 3. Lisa 10 december, 2015 at 05:45 #

  Hälsans Kök meddelade mig att deras kibbutz Lochamei Hagetaot, vilken inte ligger på ockuperad mark.

  MEN: Men hela meningen med att bojkotta något för att få en politisk förändring är liksom att bojkotta alla varor. Det är till för den politiska ledningen i landet skall veta att den stora massan inte accepterar vad de pysslar med (typ apartheid i Sydafrika). Så därför uppmanar jag till bojkott av alla israeliska varor…

  Jag gissar t ex. att skatten av arbetet från denna kibbutz går till den israeliska staten…

  Allt är ofta lite mer komplicerat än man vill tro.

  Bra inlägg iaf!!

 4. Kristofer 12 oktober, 2014 at 11:34 #

  Det bor en femtedel kristna och muslimer i Israel och som har fri rösträtt, pluggar på universitet etc – så någon israelisk apartheid är det knappast fråga om. Israelerna låter till och med deras heligaste plats, Tempelberget, vara avspärrat största tiden enbart för muslimer. Det är även enbart muslimer som har tillgång till moskén och klippdomen där uppe.Vissa menar snarare att det finns apartheid från palestiniernas sida. De judar som bodde i Västbanken innan Israel bildades exempelvis, de fördrevs av jordansk militär. Det uppges i dag vara extremt hårda straff att sälja mark till judar.

  Visst är det hemskt att det dör barn i konflikten, men palestinierna med Hamas i spetsen kommer anse sig vara ockuperade även om Israel släpper hela Gaza och Västbanken fritt. De vill att Israel ska bort helt och hållet, och vill ha ett Palestina som även sträcker sig över hela nuvarande Israel. Och deras vapen för att komma dit är jihad i form av raketer, kidnappningar och självmordsbombningar. Israel har försökt förhandla fred, men palestinierna säger nej och tror bara på våld. Klart då att Israel måste försvara sig.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 21 oktober, 2014 at 08:18 #

   Nu är apartheid absolut ett hårt ord att använda. Men jag ser faktiskt inte alls hur det faktum att det bor 20 % icke judiska medborgare i Israel på något sätt skulle innebära att staten Israels politik och praktika mot Gaza och Västbanken på något sätt blir bättre? Faktum kvarstår fortfarande att deras krigsbrott, gränskontroller, olagliga bosättarockupationer, stenhårda kontroll över vilka varor som exporteras och importeras och defacto extremt olika rättsliga behandling av Israels ”israeliska” och ”palestinska” befolkningar är vad åtminstone jag skulle kalla apartheidlika.

   Och har du dessutom varit i Israel och pratat med dessa israeliska muslimer? Har du någon koll på hur de upplever sin och palestiniernas situation? Annars kanske du inte ska uttala dig om den så vitt och brett…

   Sen att du i stort sett likställer Hamas med den palestinska befolkningen samt säger att ”[det är]klart att Israel måste försvara sig” låter för mig som direkt snott ifrån den Israeliska statens propagandamaskin. Israel har inte gjort annat än att motarbeta den palestinske president Abbas betydligt mycket fredligare Fatahrörelse och har med sin hundratals gånger starkare armé alla möjligheter till att påbörja verkliga fredssamtal. Detta har man dock med all tydlighet inte gjort. Jag försvarar inte på något sätt Hamas och deras metoder, men att som du ensidigt ta Israels sida i en konflikt där det verkliga offret är den palestinska befolkningen, är bara sorgligt. Hamas och deras terror är ett direkt resultat av Israels ockupation och förtryck. Och så länge Israel fortsätter med dessa kommer nog tyvärr Hamas att fortsätta kunna rekrytera nya desillusionerade unga självmordsbombare.

 5. Nicklas Foresti 2 augusti, 2014 at 05:55 #

  Mycket bra att du vågar ta ställning. Det behövs fler.

 6. Anders 25 juli, 2014 at 06:28 #

  Med tanke på hur många kommentarer detta skapade i veg gruppen på fb kan du nog räkna med att det kan bli det här med. Brukar riva upp en massa känslor och kommentarer skrivna i affekt. Sen kan man ju alltid undran hur effektiv en bojkott är och hur långt folk är beredda att gå palestinagrupperna rekommenderar tex att man skall bojkotta intels CPU er vilket många gladeligen köper.

  Hur som du har många bra recept ivf :).

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 26 juli, 2014 at 11:06 #

   Hej!

   Än så länge verkar stormen ha uteblivit iaf. Vi får se!;)

   Men ja du har rätt i att en effektiv bojkott kräver betydligt mycket än några medvetna konsumentval. För mig är det dock minst lika mycket en fråga om symbolik och att lyfta frågan som den eventuella reella effekten.

   Hittade för övrigt den här artikeln idag där en amerikansk-palestinsk jurist steg för steg går igenom de israeliska lögnerna om konflikten. Mycket läsvärt!

   https://m.thenation.com/article/180783-five-israeli-talking-points-gaza-debunked

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes