*Edit – juli 2014*
Sedan jag hittade på det här receptet sommaren 2011 så har det dels varit ett av de mest lästa här på bloggen, men det har självklart också varit ett av de som jag själv har lagat mest. Som alla andra recept man lagar ofta så förändras och utvecklas det.
Jag har uppdaterat receptet till en enklare version avsedd för att grillas eller för att helt enkelt inte kräva en ugn. Där har jag också bytt ut ägget mot ströbröd och tagit bort fetaosten. Ni hittar det här.
Nu i sommar så är också vegoburgarna först ut i min och Owl Streets stora receptposter-satsning. Där har jag tweakat burgarna ännu lite mer och dessutom fått hjälp med att göra en fett cool (om jag får säga det själv) poster med receptet så att det kan förevigas i ert kök, precis som det har i mitt. Checka in det inlägget här. Där hittar ni också länk till vart affischen går att köpa.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista!
[rainmaker_form id=”5502″]
Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration!
*Originalinlägget*
Det här med att få till schyssta vegetariska hamburgare är något av en utmaning. Bönbiffarna blir antingen för torra eller för mjuka, kryddningen blir antingen för stark, för svag eller förvirrad. Man kan alltid fylla dem med ost, men det känns lite fusk när det enda man är ute efter är en enkel men supergod biff till sin burgare. Efter att ha letat runt lite på olika bloggar hittade jag tillslut det här receptet som jag anpassade lite och jag kan lugnt säga att det är det bästa hittills! Det är gjort på quornfärs och innehåller en massa ägg så det är dock inget för veganer…
Biffarna både ser ut som och får en konsistens som liknar köttbiffar, så om man inte är ute efter detta så är det här inte receptet för dig. Men om man är som mig, en sucker för alla de där barndomsrätterna á la spagetti med köttfärsås, korvstroganoff, pizza eller då hamburgare och inte vare sig vill eller kan leva utan dem trots att du inte vill käka kött så kommer det att rocka din båt. Kombinerat med en hemmagjord BicMacdressing så kommer det att vara som att alla de där åren med torra bönbiffar aldrig ens hänt.
Receptet är också lite svårt att göra på en grill då smeten inte håller ihop så bra förren äggen koagulerar när biffen steks. Detta går nog säkert att åtgärda genom lite försiktighet och med hjälp av aluminiumfolie på grillen.
Biffar på quornfärs 4-6 st – grundrecept
300 g quornfärs
3 ägg
4 msk maizena eller potatismjöl
1 klyfta vitlök
1 torkad chipotlechili (eller vanlig röd chili och ett par droppar liquid smoke om du vill ha röksmaken)
1,5 tsk torkad oregano
200 g fetaost
1 knippe bladpersilja
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram quornfärsen ur frysen och låt den tina i tio minuter innan du börjar. Riv eller finhacka vitlöken, chilin och persiljan och blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smula ner fetaosten i små bitar och blanda ner i smeten. Forma till 4-6 stycken biffar beroende på hur stora du vill ha dem. Stek på hög värme i ganska mycket rapsolja i en stekpanna ca 2-3 minuter per sida så att de får rejält med färg. Låt dem gräddas färdigt 15 minuter i ugnen så att de blir genomgräddade.
Det enda lilla kruxet är att få dem tillräckligt genomgräddade så att de inte blir mjuka och för mosiga i mitten. Det är därför jag först steker dem på hög värme för att ge yta och sedan eftergräddar i ugnen. Jag misstänker dock att det kan komma ännu längre mot målet om den perfekta bugaren om man byter ut en del av maizenan mot fullkornshavregryn eller någon annan lite bitigare ingrediens. Kanske polenta eller couscous? Vad tror ni?
Tack för detta receptet! Jag ökade på mängden av det mesta (som vanligt, har jättesvårt att följa mängdrekommendationer, hihi) utom färsen och blandade i kokt couscous, ströbröd och liiiite maizena för att binda ihop. Tog en halv röd chili och blandade i chipotle-chilipulver p g a kunde inte hitta torkad i min mataffär. Det blev så jävla bra!
Älskar din blogg, den gör mitt (och sambons) liv så mycket enklare!
Grymt kul att höra! Tack själva
Det här är bullshit funkar inte alls det bara smular sönder
Hej!
Då kanske du inte hade tillräckligt mycket ströbröd i? Om man inte har det så är det lätt att du inte får en tillräckligt fast smet, eller om du inte arbetar ihop smeten tillräckligt. Jag har aldrig några problem att få smeten att hålla ihop..
Det står ju inte att det ska vara ströbröd i?
Den här orginalversionen av mina quornburgare hade inte ströbröd, enbart maizena. I en uppdaterad version hade jag ströbröd och ägg. Kolla det länkade inlägget högst upp!
Bästa receptet på vegetariska hamburgare! Ikväll ska jag prova att göra köttbullar med samma recept 🙂 Tack för en jättebra blogg!!!
Tack! 🙂 Det borde gå bra! Jag har ett eget recept på köttbullar med en väldigt snarlik smet. Checka vettja!
Spännande med vegetariska burgare! Jag är själv vegetarian och letar ständigt efter nya recept! Skall absolut testa. Min favorit just nu är annars denna burgare på frön och bönor, rekommenderas verkligen. https://urminkokbok.blogg.se/2014/august/godaste-vegetariska-burgaren.html
Efter läst ”äta djur” så bestämde vi att inte slentrianmässigt köpa kött. Googlade och hittade detta receptet.
Stekte lök, vitlök och sen färsen, som fick svalna. Sedan blandade jag ihop allt och körde dom i ugnen ca 10 min. Riktigt goda och extremt mättande! Hade inga problem med att de höll ihop.
Vill ni lyckas med Burgare och Köttbullar till 100%
Så använd ägg också ”Fiberhusk” tillsammans med ägg och färs
Det suger upp vätska binder burgaren och bullarna, så de blir lätta att forma 🙂
Stefan: hur mycket fiberhusk vs. vätska/ägg ska man ha när man gör burgare å ”bullar”? Blir inte klok på denna knepiga ingrediens! :)Tack på förhand!
Kanonrecept!
Jag bytte quorn mot hemmagjord seitan som jag mixade till färs med stavmixer och räknade ut priset till 1,50kr/biff. Högt räknat 😉
Tack så mycket! Klockrent recept. Lagade det förra helgen och burgarna höll ihop fint. Idag testade vi att byta ut quornfärsen mot en burk avrunna kikärter och ca 100 gr hasselnötter som vi körde en sväng i matberedaren. Det blev riktigt, riktigt gott.
Det lät spännande! Måste testa:)
Hittade den här sidan när jag satt och googlade och var trött på de köpta veg. burgarna som finns. SÅ HIMLA GODA! helt fantastiska! Kul att kunna göra egna hamburgare med det man vill ha i! Tack så himla mycket!
Jag vet! Jag köper aldrig köpeburgare själv längre. Varför ska man liksom när det här går att fixa?
Tusen tack för detta super goda recept! Till och med jag som är en riktig ”dummie” i köket lyckades perfekt tack vare ett klart och tydligt recept 🙂
De här måste vi absolut prova! Har du testat dessa: https://helavarldengron.wordpress.com/2012/10/08/vegetariska-burgare/
Hej! Nej, inte testat dem. Ska kika:)
Tipset om att försteka färsen var en höjdare, mina matgäster (ej vegeterianer) gjorde vågen!
Har en sats inne i ugnen i detta nu! Ska bli mycket spännande att se hur det går.
Härligt! Hur gick det?
Hejsan, tack för denna, den var mycket god och saftig för att vara quorn. Lagade den idag (på midsommarafton) och den var uppskattad!
Härligt! Vad glad jag blir:) Kul att kunna hjälpa till med midsommarmaten!
Tjena, skulle bara säga tack för ett mäktigt recept. Gjorde som jag brukar med quorn och förstekte med liquid smoke, soja, lök, vitlök, chili och kanel (typ en halv tesked, låter tokigt men det ökar ”kött-smaken” på det helt enormt)
Ville bara säga pepp-pepp som faen för ett bra recept
Hej!
Varsågod! Sånna här kommentarer är easy pay back för det lilla experimenterande det krävdes för att få till dem. Tack för tipset på kryddningen också, låter väl värt att testas!
Tack å hej!
Så förjävla gott. Tack!
Tack!
Jag har nu också testat att försteka quornfärsen tillsammans med vitlöken och gullök. Blir sjukt mycket bättre konsistens! Stek först lök och vitlök i lite olivolja tills den blir mjuk. Ha därefter i den frysta färsen i stekpannan och stek tills den får rejält med stekyta och mycket av vätskan avdunstat. Låt svalna och blanda sedan med ägg, ströbröd och kryddor i en bunke. Forma till biffar och stek i ganska mycket olja. Super!
De här ska jag prova! Jag testade att göra quornköttbullar häromveckan och det gick ju sådär alltså, men jag ska testa igen i hamburgeform. Skam den som ger sig!
Hej Amanda!
Ja, jag kan inte säga att det är den ideala ingrediensen. Men, försök att göra smeten så torr som möjligt, trots att du har i ganska mycket ägg och lägg dem försiktigt i pannan så ska det nog gå bra. Biffar är ju lite lättare här än vad köttbullar än…