Halloumiburgare på Frida och Jag

Det har varit en dag att minnas det här. Ungefär vid tvåtiden idag gick twitter ner i ca en halvtimme, åtminstone i centrala Stockholm där jag befann mig. Ordet hade precis börjat spridas – mannen med namnet som ingen kan stava, Qaddafi, var fångad och rapporterades snart också vara dödad. Det är ganska galet hur nära revolutionen och fronten vi är  när saker exploderar runt om i världen idag. Bara någon timme senare kunde vi se bilder och videoinspelningar av hur en bruten, blodig och lynchad trashank släpades fram av skrikande och tjoande soldater. Det ger mig en ganska konstig känsla av världar som blandas ihop när jag sitter på bussen i det svenska höstrusket och bläddrar igenom nyhetsuppdateringarna på min iphone…

Men men, livet flyter annars på som vanligt här i Svingelskogen. Igår var jag och Sarah och käkade lunch på Frida och Jag, ett supertrevligt fik med rejäl uteservering om somrarna som ligger vid Rålambshovsparken, upp mot Fridhemsplans tunnelbana. Jag var där i våras och skrev om deras fantastiska rotfruktssallad så när jag i veckan såg att de hade en Halloumiburgare på sin á la carte meny så var jag inte sen till att tvinga Sarah att följa med på en provätarlunch.

Vi tog bägge två burgaren som bestod utav en redig surdegsbulle, sågad i två och fylld med tre tjocka bitar halloumi, ett romanablad och med vitlöksdressing och ungsrostad potatis till.

Dessvärre måste jag faktiskt säga att jag blev besviken. Vi kom dit ungefär vid ettiden och det var inte alls mycket folk där. Trots detta var både min och Sarahs halloumi alldeles kall när den kom till bordet, vilket alla som någon gång käkat kallad halloumi vet är en riktig downer. Det var som att tugga i gummidäck. Potatisen hade också legat på ljummen värme alldeles för länge i ugnen och påminde mig faktiskt en hel del om de där potatisklyftorna man kunde få i skolmatsalen som legat och gottat sig i ett par timmar innan servering. Surdegsbrödet var färskt och gott, men de kunde väl ändå ha kostat på sig att åtminstone värma på det lite, eller rosta det på spisen i några sekunder så att de inte bara blev en vanlig brödbulle?

Helhetsintrycket blev att det såg snyggt ut men att en blind apa skulle kunna ha lagat samma grej tio gånger bättre. Det är synd, för om vi bara hade fått samma mat någorlunda nylagad och med lite mer fantasi (hur svårt ska det vara att rosta brödet?!) så hade det blivit så mycket bättre.

Nej, skärpning där tycker jag. Bara för att det är lunch så betyder det inte att ni kan blåsa folk på 98 spänn och komma undan med det…

, , , ,

7 Responses to Halloumiburgare på Frida och Jag

 1. Johan 30 januari, 2012 at 09:17 #

  Haloumiburgaren ser faktiskt riktigt god ut.
  Har du koll på om haloumin är vegetarisk?

  Johan

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 5 februari, 2012 at 05:07 #

   Hej Johan! Tack så mycket. Jag kollade upp det där med huruvida det används animaliskt eller vegetabiliskt löpe i Halloumi, och tydigen så varierar det lite. På Zetas hemsida så står det dock att all deras halloumi tillverkas med vegetabiliskt löpe, så den är alltså vegetarisk.

   https://www.zeta.nu/gott-att-veta/halloumi/tillverkning-av-halloumi

   Själv har jag dock valt att äta ost även om den är gjord av animalisk löpe. Även om jag verkligen ser problemet i det, så har jag gjort det personliga valet att kompromissa lite här. Eg. så tycker jag att jag även borde vara vegan men att det i dagsläget skulle göra mitt liv lite för krångligt. Bättre att göra något och göra det långsiktigt än att göra antingen ingenting alls eller att göra allting och inte palla med det in the long run.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 5 februari, 2012 at 05:08 #

   Men exakt hur det var med Fridas Halloumi har jag ingen aning om. Den finns dock inte kvar i deras utbud längre tror jag..

 2. skogsfrun på dal 12 november, 2011 at 02:20 #

  Ännu ett spännande recept värt att prova, tack!
  Apropå att klaga på mat i bloggen så gjorde jag det en gång och blev genast läst av innehavaren på stället som förtrytsamt undrade vad som var fel. Fegt nog vågade jag inte svara: ALLT!
  Matstället var sedan med i ett av Tv-programmen där man fick hjälp av experter för att leva vidare. Jösses vilken avhyvling det blev, mannen som brukade stå för matlagningen* blev förbjuden att sätta sin fot i köket;-)
  Jo stället finns kvar.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 november, 2011 at 03:22 #

   Haha, illa! Ja, men jag tycker att det är helt rätt att säga till om man har en blogg till exempel. Annars kan man ju välja att aldrig gå dit igen och snacka skit om stället till sina vänner. Det är väl det de flesta ickebloggare gör. Har man tur så agerar de som personalen på Frida och Jag och inte som restaurangen i ditt exempel. Bra kriktik ska vara konstruktiv in my book och bemötas som sådant.

 3. Frida Engström 28 oktober, 2011 at 03:26 #

  Hej,

  Frida här från Frida & jag.

  Hoppas allt är bra med dig.

  Jag läste ditt inlägg på din blogg om oss och vår halloumiburgare du åt, det finns inga ursäkter för det som inträffade men jag vill bara förklara vad som låg bakom.
  Vi har tagit in ny personal i köket när jag är ledig och tydligen har det inte fungerat som det ska.
  Jag har tagit itu med detta problem och det kommer inte ske igen.
  Jag uppskattar din feedback och hoppas du vill komma hit igen.
  Vi skulle gärna vilja bjuda dig och din vän på en lunch för att återgälda det tråkiga som inträffade.
  I övrigt fick vi väldigt mycket positiv feedback från kunder om just denna rätt och förfrågningar om när vi skall ha den igen på menyn.
  Tråkigt som sagt att du inte fick den som den skulle ha varit.
  Vi har höga ambitioner och lagar allt från grunden, vi har definitivt inga ambitioner att ”blåsa folk”.

  Vänlig hälsning
  Frida

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 november, 2011 at 07:09 #

   Hej Frida!

   Tack för ert svar på mitt blogginlägg. Jag tänker att jag svarar här nu också, även om det är lite sent (jag var nämligen förbi vid Frida och Jag idag och käkade lunch, blev igenkänd (!) och snackade lite med personalen och Frida ansikte mot ansikte om detta).

   Jag gillar Frida och Jag och det var mkt därför jag reagerade så mycket så att jag ville skriva ett inlägg om burgaren här senast. För mig räcker det gott med ett svar och en tydlig avsikt från er om att maten ska hålla högre kvalité än så, för det är ju trots allt bra och god mat som jag är ute efter – inte att sätta dit folk eller att få äta gratis. Det räckte gott med kaffet och bullen till lilltjejen som vi ändå fick idag.

   Så, som sagt – jag tänker fortsätta komma tillbaks och käkar gärna en halloumiburgare igen för att se om den håller måttet även framöver;)

   Och sry för det där med om att blåsa folk, det var lite väl tilltaget.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes