Grönsaksbiffar på svinn

I samarbete med Scanpan

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! I dagens inlägg så snackar vi åter igen matsvinnstips tillsammans med Scanpan!

Drygt 70 % av allt matsvinn i Sverige sker i hemmen, och alla smarta trick du och jag kan använda oss av för att minska mängden mat vi slänger hemma är väl värda att använda sig av.

Förra veckan pratade jag om hur du kan minska ditt matsvinn genom tre enkla steg. 1 – Planera, 2 – Frys och 3 – Gör Pytt!

I det här inlägget ska ni få ännu ett mästerligt knep. Att göra matsvinnsbiffar som en riktig proffskock! Så är det faktiskt, det är från att ha lagat en massa mat tillsammans med svinnsmarta skolkockar som jag har lärt mig hur enkelt och gott det här kan vara.

Grunden är enkel. Om du blandar överblivna rester av nästan vad som helst med vetemjöl, havregryn och/eller lite potatismjöl och kryddar rätt så får du fantastiskt goda grönsaksbiffar som du enkelt kan steka och göra till ny mat.

Du tar rester från tidigare maträtter, det kan vara klyftpotatis, sparris och ostronskivling som jag hade i detta fall från min ostronskivlingsstek, rester från en gryta, från en sallad, eller ja nästan vad som helst. Du mixar eller hackar det fint och blandar med antingen vetemjöl, havregryn eller någon annan form av relativt torr stärkelse, formar till biffar och sedan steker.

Krydda kan du göra efter önskemål och vad du har tillgängligt. I det här fallet hade jag ett rejält knippe persilja och dill kvar sedan tidigare som fick åka ner i smeten, så det blev örtbiffar som jag sedan serverade med resterna av tångromssåsen som jag gjort några dagar tidigare!

Det finns några enkla regler för att lyckas med grönsaksbiffar överlag. Svinnbiffar är inget undantag. Jag tänker att jag lär er fiska här så ni slipper be mig om fisk nästa gång 😉

 • Om dina biffar ramlar sönder i pannan så beror det på att du har för mycket vätska i dina biffar. Grönsaker är överlag väldigt rika på vätska och om du inte binder upp den med stärkelse, eller gör dig av med den i förväg så är risken att du bara får mos.
 • För att minska mängden vätska så kan du:
  • Ugnsbaka, steka, pressa eller torka dina ingredienser i förväg så du minskar mängden vätska. Att till exempel ugnsbaka rotsaker innan du har ner dem i maten är guld. Om du ska använda resterna av en gryta i biffarna, låt den koka sig riktigt, riktigt tjock först.
  • Absorbera vätskan med ströbröd, havregryn, vetemjöl eller kikärtsmjöl. Har du en relativt blöt smet kommer du behöva tillsätta mer, är smeten torr så behöver du mindre.
 • Sen behöver du någon sorts bindmedel.
  • Kolhydrater och stärkelse är överlag ett bra bindämne i sig. Kokt ris, kokt potatis, kall bulgur osv är toppen för att binda biffar. Regeln här är att kokt och kallt är bäst!
  • Andra sätt att tillsätta kolhydrater och stärkelse är med hjälp av samma grejer som du absorberar vätska, dvs mjöl, havregryn eller ströbröd. Havregryn och ströbröd är dock sällan tillräckligt starka bindmedel i sig så du kan behöva kombinera med annat.
  • En matsked eller två av vete- eller kikärtsmjöl, potatis- eller majsstärkelse är ett bra komplement till allt ovan då det är mer eller mindre ren stärkelse som binder rejält. Ta inte för mycket bara, då blir det gummi!
 • Så sammanfattat:
  • Se till att din grund gärna innehåller potatis, ris, bulgur, pasta eller liknande utöver grönsaker och övriga rester. Tillsätt ev. havregryn eller ströbröd om degen är riktigt blöt. Avsluta med vetemjöl, potatismjöl, majsstärkelse eller kikärtsmjöl för att lägga sluttouchen. Anpassa alla ingredienser efter hur blöd din smet är!
  • Ibland vill du tillsätta mer vätska i form av fett, sojasås eller ketchup, och utan någon vätska över huvud taget blir det bara torrt och tråkigt. Tänk då på att du måste kompensera extra för detta! Balans är nyckeln!

Sist behöver du också en bra stekpanna där saker inte steker fast. Har du en kass stekpanna spelar det tyvärr ingen roll hur bra din smet är, den kommer ändå steka fast.

Jag har jobbat med min Scanpan TechnIQ i över ett år hemma nu och jag ÄLSKAR DEN. Den påminner lite om en tunn gjutjärnspanna i det att den har en lite stadigare kropp och en yta som påminner väldigt mycket om en riktigt välinstekt gjutjärnspanna. Den värms upp lite långsammare än en vanlig tunn stekpanna, men håller värmen väldigt bra och jämnt vilket både minskar risken för att bränna maten, men ger en fantastisk stekyta. Jag kan varmt rekommendera en!

Om du använder den här länken får du just nu ett superpris på stekpannan om du beställer från Cervera, grymt erbjudande!

Grönsaksbiffar på svinn, ca 4 portioner

 • 400-500 g kalla tillagade kolhydrater, exempelvis klyftpotatis
 • 200 g övriga grönsaker, exempelvis sparris och stekt svamp
 • 100 g örter, exempelvis dill och persilja
 • 0,5-1 dl vetemjöl
 • Salt och peppar efter smak
 • Rapsolja till stekning

Gör så här:

 1. Grovhacka alla ingredienser
 2. Mixa i matberedare eller med stavmixer till en grov smet. Inte för fin, men så allt håller ihop. Smaka av den råa smeten med salt och peppar.
 3. Teststek en liten bit för att se hur den håller ihop.
 4. Blanda ut med tillräckligt mycket vetemjöl efter teststekningen för att få en fast konsistens på biffarna som håller ihop när du steker dem. Teststek igen och forma därefter 8-10 biffar. Serverar du barn så kan jag rekommendera att göra mindre biffar så de kan ta många, och inte slänger en hel stor om de inte gillar dem!
 5. Stek i rikligt med rapsolja tills de får fin färg på bägge sidor.
 6. Servera med önskade tillbehör!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes