Grillade hamburgare på quornfärs – favorit i repris

IMG_0602

Hej vänner!

De senaste veckorna har varit hektiska. Riktigt jävla hektiska faktiskt. Jag har börjat på ett nytt jobb, som är väldigt roligt och utmanande, men som verkligen suger musten ur en och som har gjort mig akut osugen på att sätta mig och skriva om kvällarna när jag kommer hem. Det har mer varit åt det hållet att jag varit i desperat behov av antiintellektuell stimulans i stil med TV-spel, folkölsdrickande eller att stirra in i väggen.

Så, kontentan har blivit att bloggen har varit lite lidande. Som ni kanske märkt.

Men, det har också inneburit att mitt samarbete med Quorn har fått desto större utrymme under sommaren, och det lär ju inte de klaga på! Haha. Skämt å sido, så har det faktiskt varit en riktigt bra grej för mig, för det har ändå varit en bra sporre till att skriva och hitta på goda nya recept, oavsett om det var för att jag fått betalt för det eller ej. Och Quorn är ju ett väldigt bra företag med goda produkter, så jag har inte klagat.

Men, det samarbetet har nu kommit till vägs ände. Det här är mitt sista recept som grillambassadör för Quorn i sommar. Så, jag tänkte att vi skulle fira av det med en riktig smäll, och då ta mitt absoluta personliga favoritrecept med quorn, alla kategorier. Dvs mina klassiska hemmagjorda quornfärsburgare. För att spicea upp det lite så tänkte jag dock att ni dessutom skulle få min favoritkryddning och en massa goda bilder på dessa burgare som jag tagit genom åren. Så, varsågoda allesammans, och tack för den här grillsommaren!

IMG_7758

IMG_5915

IMG_4894

IMG_1282

Hemmagjorda quornfärsburgare, 5-6 stycken 

  • 300 g quornfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver (eller 1/2 torkad chipotle för mer rökig smak)
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt efter smak
  • Olja att steka i

Börja med att finhacka löken, vitlöken samt ev. chipotlechili. Spara hälften av gul löken vid sidan och fräs resten i en stekpanna tills den blir lätt gyllene. Tillsätt tomatpurén, chilin och vitlöken och låt fräsa med en halv minut. Tillsätt därefter färsen och alla kryddor förutom fonden och sojan och låt steka i några minuter till så det blandas och får lite stekyta. Blanda ner sojan och fonden i vattnet och slå över färsen så allt blandas väl. Stek tills nästan all vätska har reducerats bort och ställ av stekpannan från värmen.

Under tiden blandar du ströbröd och ägg i en separat bunke och rör om noggrant. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner den kryddade färsblandningen i brödbunken. Arbeta ihop färsen, den kvarvarande hackade löken och ströbrödet noggrant, gärna med händerna om det inte är för varmt, så att du får en hyfsat homogen massa. Smaka av den med salt, ev. mer chili eller andra kryddor. Du vill ha en smet som smakar gott och ganska mycket, utan att bli för intensiv så det bara smakar kryddor, salt eller chili. Försök att forma en liten boll av smeten, om den är för blöt och bara fastnar på händerna så tillsätt mer ströbröd. Om den känns för torr och stabbig, tillsätt lite mer vatten eller olja.

Forma därefter 5-6 ca 1 cm tjocka biffar som är ca 7-10 cm i diameter. Tänk på att biffarna kommer att behålla sin storlek på grillen, till skillnad från köttbiffar. Så gör den exakt den storlek som du vill ha i brödet.

Grilla dem därefter på hög/medel värme på grillen. De håller ihop bra, så du behöver inte oroa dig för att de ska ramla genom gallret. Ge dem ganska mycket stekyta, det är godast så! Käka gärna med en hemmagjord dressing 🙂

IMG_0596

IMG_0589

IMG_0568

, , , , , , , , , , ,

12 Responses to Grillade hamburgare på quornfärs – favorit i repris

  1. Carro 12 januari, 2016 at 12:21 #

    Hej! Kan man frysa in hamburgarna och ta fram när man blir sugen? 🙂

  2. Linnea 9 januari, 2016 at 04:46 #

    Hej!
    Tack för ett inspirerande recept! Under vilket moment ska resten av den gula löken i? Vi chansade på i smeten! 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 januari, 2016 at 11:22 #

      Missade jag det? Ska förtydliga. Ja, den ska ner i smeten!

  3. Arian 9 december, 2015 at 01:40 #

    Jag bara måste tipsa om Stefans recept på hamburgerbröd! De är dem godaste hamburgerbröden jag någonsin har ätit, och bildar tillsammans med dina hamburgarrecept de överlägset godaste vegoburgarna jag ätit. Rekommenderas starkt!

    https://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/

  4. Robert 21 november, 2015 at 12:45 #

    Tjena! Fick nys om detta recept nyss. Sugen på att pröva. Men när jag gör mina burgare på kött så använder jag varken ägg eller ströbröd för tycker konsistenen påminner om pannbiffar. Blir det samma här? Kan man skippa äggen o ströbrödet eller rasar allt ihop då? (Har aldrig lagat qourn, bara ätit)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 november, 2015 at 12:57 #

      Hej!

      Det är svårt att jämföra konsistensen i köttbiffar och quornbiffar rakt av. Kött innehåller ju koagulerande ämnen som gör att köttet binder sig själv, vilket quorn eller sojafärs inte gör – det är därför äggen och ströbrödet behövs. Sen är det inget krav i sig att använda just ströbröd och ägg som bindmedel, men jag tycker att den kombon är god. Man kan också köra med till exempel maizena, potatismjöl eller liknande istället för ägg, och andra typer av stärkelse istället för ströbröd, till exempel havregryn, ris eller liknande. Det är bara att testa och se vad man gillar.

      Men man ska nog inte förvänta sig att det är exakt direkt jämförbart med kött, om man äter kött. Däremot gott, får jag hoppas!

  5. Helena 12 september, 2015 at 01:54 #

    Måste lära mig att inte gå in på din blogg när jag är hungrig….allt ser ju så smaskigt ut 🙂 ska försöka att bygga lite burgare nu 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Patty Melt | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

    […] färdigstekt vegansk burgarpatty – använd gärna det här receptet och byt ut ägget mot 1 msk potatismjöl och 0,5 dl vätska samt använd anammafärs. Forma till […]

  2. Veckomatsedel 19- Sommarkänsla - ZEINAS KITCHEN - 8 maj, 2016

    […] dagen innan så hinner den gotta till sig ordentligt. Vegetariskt alternativ– Grymt läcker hamburgare gjord på qournfärs, även detta recept från bloggen Jävligt […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes