fbpx

Gratinerad Vegansk Mac and Cheese

utan nötter !
” En mustig och ostig vegansk mac and cheese gjord med en hemmagjord ostsås på havregrädde, grönsaker och näringsjäst. Gratinerad med ströbröd! ”
– Gustav

Receptet: Gratinerad Vegansk Mac and Cheese

4 portioner

Ingredienser

Ostsåsen

Vatten 5 dl
Sötpotatis 150 g
Liten gul lök 1 st
Klyftor vitlök 2 st
Soltorkade tomater 1 dl
Veganskt smör eller rapsolja 1 dl
öl Gärna ipa 1 dl
Gurkmeja 1 tsk
Paprikapulver 1 tsk
Vetemjöl 0.5 dl
Tapiokastärkelse 2 msk
Havregrädde 5 dl
Vitvinsvinäger 2 msk
Ljus sojasås 2 tsk
Socker 0.5 msk
Näringsjäst 2 dl
Rikligt med salt och vitpeppar Efter smak

Fejkon

Paket fast naturell tofu á 250 g 1 st
Ljus soja 2 msk
Liquid smoke 2 tsk
Agavesirap eller socker 1 tsk
Rapsolja 2 msk

Pastan

Makaroner, gärna fullkorn 350 g

Gör klart gratängen

Pankoströbröd 1 dl
Färsk persilja 0.5 dl
Salt och peppar Efter smak
Olivolja att ringla över Efter smak

Gör så här

Ostsåsen

Fejkon

Pastan

Gör klart gratängen

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Lyckas med näringsjäst!
Bloggen: Gratinerad Vegansk Mac and Cheese - utan nötter!

Det är inte säkert att du har stött på näringsjäst tidigare. Åtminstone inte om du är ny på det här med vegansk matlagning, eller inte har lagat växtbaserad mat alls tidigare. Kanske känner du igen det från hälsokostbutiken där det säljs som näringstillskott av framförallt B vitaminer.

Men näringsjäst är så mycket mer än bara det. För många veganer är det nämligen synonymt med ostsmak! Näringsjäst har en umamirik, mustig och lite funky smak som när den kombineras med salt och fett ger en god och mustig ostig smak till dina såser, röror, biffar och inte minst – till vegansk ost!

Det är en av huvudkryddorna i i stort sett all vegansk ost, både gjord i fabrik och hemmagjord, och en av dina bästa nya vänner.

Hur använder man näringsjäst då?

Som tidigare nämnt gillar näringsjäst att kombineras med fett och salt för att dess smak ska komma fram på bästa sätt. Det kan handla om att du tillsätter kokosfett i en hårdost, eller att du blandar det med nötter i en hemmagjord ostkräm eller vegansk ”cashewnötsparmesan”. I bägge fallen hjälper fettet och saltet till att ge en mer ostig känsla då ost helt enkelt enkelt innehåller mycket fett och salt.

Här nedanför har jag länkat ett par recept där jag använder näringsjäst så kan du se exempel på hur du kan använda det!

När näringsjäst värms upp så blir smaken lite mildare, så för det mesta använder man näringsjäst i olika typer av kalla rätter eller tillbehör. Det går dock absolut fint att tillaga det också, som i min gratinerade mac and cheese här nedan!

När det är naturellt så kan det upplevas lite tråkigt, men ge det en chans, inte minst i min cashewnötsparmesan (också länkat här nedanför i cacio e pepen!) det är min absolut bästa inkörsport till näringsjäst! 😀

Vart hittar jag näringsjäst?

Jag köper ofta min på hälsokostaffärer eller på apotea.se! Välsorterade matbutiker kan också ha det, men det är inte så vanligt. Leta efter Bjästs gula paket, de är det vanligaste märket som är enklast att hitta och jättegott!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!