Gratinerad Gulasch

I samarbete med Vegonade

Hej vänner!

Det här blir sista receptet för året! Det känns väldigt passande att det är också med Vegonade som jag haft ett väldigt stort samarbete med här under hösten, och är väldigt stolt över att få samarbeta med. Hela 15 recept har jag tagit fram åt dem under oktober, november och december och jag hoppas att ni genom dessa fått upp ögonen för hur rackarns användbara och goda dessa smaksättare är!

Sist ut på året har jag tagit fram en rätt som både funkar som en lättare förrätt, om du skippar att tillsätta vegokött och serverar som här, i mindre portionsformar. Men den funkar också precis lika bra som en större gryta om du bara tillsätter vegokött, tofu, tempeh eller vegokorv och låter koka med. Det är helt upp till dig om du vill gratinera grytan sedan i efterhand då eller inte, men det blev väldigt gott när jag serverade grytan med bara grönsaker och i småportioner. Framförallt med lite bröd till!

Vegonade Roast Pepper funkar faktiskt löjligt bra att ha som bas i en gulasch. Det enda du behöver tillsätta för att få till den rätta smaken är vitlök och en tesked kumminfrön, sen har du en supergod gulaschbas som du kan variera bäst du vill.

I det här fallet kombinerade jag smakerna från en gulasch med grönsakerna från en fransk ratatouille; aubergine, zucchini, paprika, rödlök och tomater. Det blev supergott och var väldigt enkelt!

Jag tycker utan tvekan att ni borde göra detta som jag, som en förrätt tillsammans med min rödbetsboeuf som jag la ut recept på igår!

Gott nytt år! Hoppas 20201 blir bättre för oss alla.

Gratinerad Gulasch, 4-5 små portioner eller 2-3 större

 • 1 påse Vegonade Roasted Peppers
 • 1 medelstor zucchini
 • 1 medelstor aubergine
 • 1 röd paprika
 • 1 grön paprika
 • 1 rödlök
 • 1 burk hela tomater, gärna san marzano
 • 1 dl vatten
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk hel kummin (EJ SPISKUMMIN)
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • 100 g vegansk ost (helst i block, då den smälter bättre)
 • 50 g vegansk cream cheese

Valfritt

 • 300 g vegokött, tofu, tempeh eller vegochorizo
 • Persilja till topping

Gör så här

 1. Börja med att skölja och skära alla grönsaker i ca 2×2 cm stora bitar. Skala och skär även löken och finhacka vitlöken.
 2. Hetta upp en gryta med hela påsen vegonade och vänd därefter ner grönsakerna, löken, vitlöken och kumminen. Om du vill göra en vanlig gryta av det hela istället för en grönsaksgratäng så slänger du också i valfritt vegoprotein nu också.
 3. Fräs i ca 10 minuter på medelvärme tills alla smaker gått ihop och grönsakerna börjar mjukna.
 4. Vänd ner hela burken med hela tomater och grovkrossa dem med en slev. Skölj ur tomatburken med lite vatten och slå ner i pannan tillsammans med resten av tomaterna och grönsakerna. Rör om så allt blandas jämt och låt puttra i ca 20 minuter tills att grönsakerna är färdigkokta, men med lite tuggmotstånd kvar. Du vill ha en tjock och krämig konsistens.
 5. Smaka av med salt och peppar.
 6. Om du ska göra gratängerna så förbereder du osten genom att riva blockosten på fina sidan av rivjärnet och därefter blanda med cream cheesen till en ostkräm. Värm upp ugnen till 200 grader. Fyll därefter 4-5 små ungsportionsformar med gulaschen och toppa med ostkrämen. Ostkrämen är ganska fast, så du får antingen smula över den eller platta ut den till en tunn platta med händerna som du lägger på toppen av varje ugnsform. Grädda därefter 7-10 minuter tills osten smält och fått lite färg. Servera genast!
 7. Om du serverar gulaschen som en gryta är den klar efter att du smakat av den. Toppa med lite persilja och ät med valfri sorts potatis, pasta eller hemmagjorda ungerska klimp!

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes