Glad Nationaldag! Krönika och tio veganska husmansrätter du kommer älska

Idag är det Sveriges nationaldag och jag tycker att detta är ett perfekt tillfälle för att hylla all den fantastiska mat som finns i det här landet!

När jag växte upp så hörde jag får alla möjliga håll att vi i Sverige saknar en egen matkultur. Att den mat vi har är så fruktansvärt tråkig, bondsk och meningslös så den knappt är värd att prata om. Att det är därför vi är så benägna att ta åt oss andra länders maträtter, för att vi knappt har några själva.

Jag har aldrig riktigt fått ihop det där. Min pappa var fantastiskt bra på att laga svensk husmanskost, så jag har vuxit upp med klassiska hemlagade rätter som palt, dillkött, kalops, kåldolmar och mycket mer. Då tänkte jag inte på dem som svensk matkultur utan bara som vanliga grejer han brukade laga, men i takt med att jag själv började laga mer mat och fick en djupare förståelse för maten han hade lagat så fick jag en allt större respekt för maten, hantverket och råvarorna jag vuxit upp med och som jag ärvt från pappa och farmor.

Visst, svensk matkultur kanske inte är lika kryddrik som den indiska och thailändska, inte lika mustig som den amerikanska, lika fin som den franska eller har lika mycket färska råvaror som den italienska. Men vi är fantastiskt bra på att äta efter säsong, att ta vara på de råvaror vi har, att få fram spännande smaker genom tillagningsprocesser som också skapar lång hållbarhet och på att få fram stora smaker med små medel.

För mig är det här en viktig insikt, och den säger mycket om vikten av att kunna hålla två tankar i huvudet på samma gång när det kommer till mötet mellan kulturer. Att vi möter andra matkulturer, eller andra kulturer överlag, behöver varken betyda att vi måste trycka ner vår egen kultur eller stöta bort andras kultur för att kunna överleva. Snarare är det när vi är trygga och stolta över vilka vi är som vi kan möta andra och respektera dem för vilka de är utan att känna oss hotade. Att bli någonting mer tillsammans.

Idag lagar och äter jag glatt både svensk, indisk, amerikansk, italiensk, japansk, thailändsk, eritreansk och fransk husmanskost i mitt kök, och jag är stolt över att bo i ett land där det ryms både en uppsjö av matupplevelser och människor med olika bakgrund. Och jag är lika stolt över att mitt bidrag i det här är att lyfta upp och bidra till att förnya och bevara min familjs matkultur så att även den förblir en stark del av den här nya berättelsen – där den stolt ställs bredvid snarare än mot eller bakom de andra nya intrycken.

Grattis vackra Sverige, tack för allt det fina och goda du har gett mig!

Och för att fira och uppmärksamma detta har jag sammanställt tio av mina egna veganska favorithusmansrecept från bloggen. Hoppas jag kan inspirera!

Pannbiff med lök

Viltskav med potatismos

Rullader med gräddsås

Köttbullar i gräddsås

F*skgratäng med tofu

Kalops

Raggmunkar

Fiskpinnar med tofu och hemmagjord remouladsås

Skagentoast

Veganska pannkakor

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes