Gjutjärnsskola, samt en liten titt på mina pannor och grytor!

IMG_1970

Hej!

Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vad som brukar dyka upp här på bloggen. Nämligen något så nördigt som en liten kort introduktion av vad för olika pannor och grytor jag använder mig av när jag lagar min mat här hemma! Inlägget är ett samarbete med webshopen Hoffmeier.se som säljer köksutrustning i det lite exklusivare segmentet.

Jag kan få ganska starka drag av prylnördighet när jag släpps lös i rätt sammanhang. Framförallt har jag en grej för köksgrejer (go figure…), men även för vissa typer av kläder och prylar. Gärna jeans. Jag kan googla i dagar innan jag köper ett nytt par brallor, och då ska de vara jävligt bra, helst reko och framförallt helst av sjukt hög kvalité och bra modell. Jag älskar dry denim som man själv får slita in i flera månader, och som blir som ett andra skinn. Det är mycket mer miljövänligare än de där superbehandlade skitbrallorna man kan köpa på HM, aldrig sweatshop tillverkade och sjuuukt snygga.

IMG_1788

Lite så är jag med mina grytor också. De ska vara kvalité. Och kvalité för mig handlar om lång livstid, om bra egenskaper, och det får gärna också kräva snäppet mer inläsning och teknik för att man ska få ut max ur dem. Om det inte kräver lite av dig, så är det inte alls lika roligt att använda dem.

Just därför älskar jag gjutjärn och kolstål. Bägge två är levande material, som påverkas direkt av om du missköter dem, men som kommer att ge tillbaks mångfalt om du tar hand om dem. De har fantastiska värmeegenskaper, får grymma nonstickbeläggningar och är bara fruktansvärt snygga.

I min gjutjärnssamling har jag idag hela fyra stycken olika pannor, samt en Le Creusetgryta – dvs emaljerad gjutgärn, vilket är perfekt för långkok eller grytor där man inte vill att ingredienserna ska reagera med järnet.

Det är en vanlig 28 cm panna, en 28 cm grillpanna, en 28 cm traktörpanna (dvs med höga, raka kanter och lock) samt en lite mindre plättlägg. Plättläggen är begagnad, men annars har jag köpt eller fått resten själv.

IMG_1972

Ni kan väl tricken för att få ut max ur sina gjutjärnspannor?

 1. Stek in dem väl med rapsolja eller liknande värmetålig olja. Värm upp med ett täckande lager olja och låt stå på medelvärme i 10 minuter. Låt därefter svalna med oljan i pannan, och diska sedan ur med varmt vatten UTAN diskmedel. Upprepa varje gång pannan börjar tappa sin beläggning.
 2. Stek aldrig på för hög värme. Gjutjärn har väldigt bra värmeegenskaper vilket innebär att de håller värme länge och kräver lägre värme på spisplattan för att bli varma. Om du steker på för hög värme blir pannan därför väldigt varm och ytegenskaperna försämras, och kan i värsta fall deformeras.
 3. Koka helst inte saker i pannan. Det förstör beläggningen och du måste behandla om ytan.
 4. Diska aldrig med diskmedel. Använd bara hett vatten. Då förstör du beläggningen och måste börja om på nytt. Samma går för kolstål!
 5. I och med att du inte diskar ur med diskmedel så tar pannan lätt smak av det du lagar. Var därför försiktig med att laga starka saker, eller att använda olivolja som har låg röktemperatur. Det kommer att göra att nästa sak du lagar kommer att ta smak, och att pannan riskerar att ryka mycket om du steker på högre värme nästa gång.

Om du håller dig till dessa tips så har du några fantastiska stekpannor som kommer att räcka livet ut!

IMG_1969 (1)

Min kolstålssamling är dock betydligt nyare och en spännande ny upptäckt. Kolstål ska precis som gjutjärn inte tvättas med diskmedel, utan endast med hett vatten för att låta det instekta fettet bilda en beläggning på stålet. Det, samt reaktionen som sker i stålet (en typ av oxidering, liknande rost, fast mer kontrollerad) ger långsamt en bättre och bättre nonstick effekt och en fantastiskt vacker yta.

Här har jag två stycken bjässar från det franska märket De Buyer! Dels en 36 cm i diameter stor stekpanna som är perfekt på grillen eller på en stor platta när man ska laga mat åt ett helt gäng. Jag använde den bland annat till mitt Texas Chili Recept här senast, vilket blev perfekt. Och dels en 28 cm gryta med välvda kanter, som är perfekt när man vill både bryna och koka i samma kärl. Det är nämligen svagheten hos Le Creusetgrytan – emaljen gör det helt hopplöst att bryna någonting, då det har väldigt dåliga stekegenskaper. Men här kan man göra bägge, vilket är väldigt behändigt!

Tips för kolstål:

 1. Även här ska man som sagt inte diska med diskmedel, använd bara hett vatten och torka sedan direkt torrt med papper, annars riskerar du rostfläckar.
 2. Efter varje användning, smörj pannan med lite olja, som du sedan torkar av med papper
 3. Första gången du använder pannan ska du tvätta den i skållhett vatten för att få bort det skyddande vaxlager de levereras med. Värm därefter upp den med olja tills det ryker. Ta av från värmen och låt svalna. Häll av oljan och torka torrt med papper. Sen är den redo att användas!

Kolstålspannorna har jag fått just ifrån webshopen Hoffmeier.se, som det här inlägget görs i samarbete med. De har nämligen just nu en stor rea på just dessa pannor med mellan 30-50 % rabatt! Sjukt väl värt om ni frågar mig.

Så – in och shoppa! Ni kommer inte ångra er, framförallt inte till de här priserna!

IMG_1486

, , ,

2 Responses to Gjutjärnsskola, samt en liten titt på mina pannor och grytor!

 1. Nathalie 14 november, 2017 at 04:44 #

  Hej! Din information i hur man ska använda ett stekjärn av kolstål är inte helt bra, för att du också ska få ut stekpannans rätta egenskaper är det väldigt viktigt att järnet bränns in på rätt sätt. Kolla på den här videon får du se! Jag visste inte från början, utan använde samma instruktioner som du anger här, och jag gissar att du läst detta på de buyers beskrivning som följer med järnet om det är ett sådant du har. Mitt kolstål är helt fantastiskt nu! Vet att inlägget är gammalt och kanske har du redan bränt in ditt järn på riktigt och förstår vad jag menar 😀

  https://www.kitchenlab.se/koksbloggen/koksredskap/brann-in-kolstalspannan-pa-ratt-satt-sahar-gor-du/

  Kolla in denna 😀

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes