Friterad portabelloburgare a.k.a The Monster

IMG_4295 (800x600)

Under mina försök att täcka in #sthlmsbestvegoburgers (minus ändelsen) så har jag konstaterat att det finns en ohejdad fascination där ute bland Stockholms krog och foodtruckvärld kring friterade portabelloburgare. Käk har en. Angry Diner har en (recension kommer). Och tonvis med andra ställen har en ofriterad och helstekt svampbiff i sin burgare. Så jag tänkte, varför inte försöka bräcka dem?

Jag är faktiskt inte alls så förtjust i de här burgarna. Visst. Jag fattar. Kött = umami = svamp = gott. Typ. Fast jag tycker att det i 9 av 10 fall bara resulterar i att du käkar svamp mellan två bröd med lite sallad. Inte en burgare. Framförallt när de (som på angry diner) serverar burgaren med tryffelmajonäs (ja, jag kan stava maionaise på tre miljarder olika sätt). Men, jag gillar friterad mat och jag gillar att försöka göra saker bättre och svulligare än Rappar Petter och Arge Snickar Anders.

Jag tror att det här receptet behöver liiite till snickrande, för jag tyckte inte att konsistensen blev helt 100. Men det kan man antingen rå bot på genom att göra biffarna lite tunnare (och tråkigare, catch my drift?) eller kanske genom att variera mängden ströbröd lite. Testa dig fram till något du gillar vettja. Men gott blir det iaf!

IMG_4285 (800x600)

Jävligt Gotts friterade portabelloburgare 1-3 biffar (hehe)

  • 4-5 st medelstora portabellosvampar
  • 1 liten gullök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes eller pulver
  • 1 kvist färsk rosmarin eller 1 krm torkad
  • ca 1/2-1 dl ströbröd (testa dig fram)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 msk svampfond
  • skal från 1/3 citron
  • olja eller smör att steka i
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl öl
  • 1 dl pankoströbröd (grövre ströbröd som finns i den asiatiska hyllan)
  • salt och peppar
  • en massa olja till fritering

Dressing:

  • 1 dl iFraiche (Havrecreme fraiche)
  • 1/2 dl färsk salvia
  • 1 stänk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

IMG_4280 (800x600)

Börja med att hacka löken, vitlöken och rosmarin fint. Rensa och hacka svampen i ca 1×1 cm stora bitar. Börja med att steka svampen på hög värme i matfett tills den får färg och vätskan avdunstat. Sänk värmen och ha i mer matfett, lök och kryddor samt fond. Låt steka tills löken blivit mjuk och fonden tagits upp. Häll svamp och lökröran ner i en bunke och blanda ner potatismjöl och precis så mycket ströbröd så att det går att forma biffar som inte faller sönder när du kramar dem hårt med händerna. Om du har för mycket ströbröd här så blir konsistensen alldeles för soggig, och har du för lite så håller de inte ihop. Så var lite försiktig.

Du behöver till skillnad från mina färsbiffsrecept inte tillsätta någon extra vätska då svampen är blöt nog själv. Ju mer du kramar svampen desto mer kommer den vätska.

IMG_4284 (800x600)

Blanda mjöl, öl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp pankoströbröd i en annan. Forma 1-3 biffar (beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde en. 😉 ) med händerna och lägg dem försiktigt först ner i mjölblandningen så de täcks. Därefter täcker du dem med panko, sen ner i mjölröran igen och sist på med ett sista lager panko. Det kommer bli klibbigt, men det är det värt. Försök att röra biffarna så lite som möjligt, då frityrsmeten tenderar till att fastna på dina fingrar istället för på biffen.

Låt biffarna vila typ 10 minuter innan du friterar dem så att pankoströbrödet hinner suga upp frityrsmeten lite. Det är också lättare om du låter dem vila lite efter första brödningen, då blir det lättare att doppa dem i smeten igen.

Fyll en stekpanna med ca 3 cm tjockt lager olja och hetta upp tills en liten bit frityrsmet får färg på några sekunder. Fritera biffarna på varje sida ca 3 minuter tills de blivit gyllenbruna.

Servera med en dressing av citron och salvia som du rör ihop (se ingredienser ovan), och dina favoritburgartillbehör.

IMG_4301 (800x600)

 

, , , , , , , , , ,

4 Responses to Friterad portabelloburgare a.k.a The Monster

  1. Julia Alfredsson 31 mars, 2016 at 01:58 #

    Gjorde dessa idag! Det blev grymt goda! Stark rekommendation för alla människor!!

  2. matmedmera 10 mars, 2015 at 07:03 #

    <<<<<låter så gott! Gjorde bönburgare häromdagen. Nästa gång ska testa portabello

  3. Karolina W 18 februari, 2015 at 04:59 #

    Tja! Som du, är jag (som vegetarian) alltid ute efter bra burgare och därför följt din blogg med glädje. Gjorde mina egna BBQ-burgare häromdagen som blev rätt maffiga tyckte jag, och tänkte att du kanske vill prova? Väldigt enkel.

    Upptäckte att Icas egna sojafärs (frysta) blir väldigt kladdig och löses upp något om man först värmer upp färsen och sedan häller på vatten.

    Så stek upp 300g fryst sojafärs från ica. Häll i följande kryddblandning (blir ~2 msk)
    2 tsk paprika eller rökt paprika
    1,5 tsk malen svartpeppar
    1 1/4 tsk salt
    1/2 tsk brunt socker
    1/4 tsk vitlökspulver
    1/4 tsk lökpulver
    1/4 tsk malen cayennepeppar

    eller vilken kryddblandningen som du vill. Jag tog visserligen endast 2tsk av denna kryddblandning.

    Rör om. Häll i 0.5-1dl vatten. Låt färsen suga upp vattnet. Den färdiga färsen ska vara kladdig men inte blöt. Lägg i färsen i en bunke och häll i mjöl (jag tog några msk havremjöl) och 1 ägg och blanda. Forma till 4 burgare och stek i pannan på medelhög värme. De är klara när de känns fasta.

    Ha det bra!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 februari, 2015 at 08:18 #

      Tack för receptet. Ska försöka testa det:)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes