Friterad kronärtskocka med cashewnötsparmesan och Tabasco

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

För några dagar sedan var jag ute med min sambo och firade hennes systers födelsedag på restaurang. Vi var bara fyra pers, som sig bör, så det var inget stort firande, men det var mysigt och maten var väldigt god!

Till förrätt så åt jag en rätt med friterade små kronärtskockshjärtan. Ursprungligen skulle det också vara pecorino ovanpå, men den tog jag bort. Oavsett så var det ruggigt smarrigt, även om det verkligen var flottigt.

Jag kände genast att jag ville försöka mig på att göra en egen version av rätten, fast med min egen cashewnötsparmesan istället för pecorinoost.

Jag köpte inlagda hela kronärtskockshjärtan i olja och skar dessa i hälften. De ligger ju redan i olja, så det blir inte mer onyttigt av att fritera dem, bara knaprigare och smarrigare. Jag använder TABASCO® för att balansera allt fett med syra och hetta, och cashewnötsparmesan gjord på Maldonsalt för att ge umami och sälta till rätten. Tabasco är gjord på fermenterad chili, vatten, vinäger och salt och har en väldigt karaktäristisk syra och hetta som passar perfekt här. Maldonsaltet ger en balanserad och fräsch sälta som hjälper till att lyfta de annars lite tunga smakerna enormt!

I botten har jag en sås som du antingen kan göra på växtbaserad grekisk/turkisk yoghurt eller på majonnäs beroende på hur mycket mer fett du till tillsätta. Som sagt, detta är verkligen inte något man äter för att gå ner i vikt, bara för att det är så rackarns jäkla gott!

Kombinationen av den krämiga och knapriga kronärtskockan med tabascons hetta och syra, cashewnötsparmesanens sälta och umami och så några extra droppar citron om man vill är verkligen to die for!

Friterade kronärtskockshjärtan med TABASCO och cashewnötsparmesan, 3 portioner

 • 6-8 stycken kronärtskockshjärtan i olja
 • Olivolja till fritering
 • TABASCO® efter smak
 • 1 tsk färsk citronjuice
 • 1 dl vegansk majonnäs eller yoghurt
 • Färsk kruspersilja
 • Bröd, Maldonsalt och citronklyftor till servering

Cashewnötsparmesan

 • 1 dl cashewnötter
 • 2 msk näringsjäst
 • 1/3 tsk Maldonsalt

Gör så här

 1. Börja med att mixa ihop ingredienserna till cashewnötsparmesanen till ett fint pulver i en matberedare eller blender.
 2. Blanda vegansk majonnäs eller yoghurt med citron
 3. Skär kronärtskockshjärtana i halvor och fritera i olivolja på medelvärme i ca 7-10 minuter tills de fått fin färg och kanterna blivit knapriga. Du kan ge dem betydligt mycket mer färg än vad jag gjorde på bilderna, jag var lite väl försiktig.
 4. Klicka ut 2 msk citronmajonnäs eller yoghurt på en tallrik och lägg 3 stycken friterade kronärtskockshalvor ovanpå. Toppa med TABASCO efter smak, rikligt med cashewnötsparmesan och hackad kruspersilja
 5. Servera med bröd, Maldonsalt och färsk citron omgående medan kockorna fortfarande är heta!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes