Fransk potatissallad med Ultuna Hav till kräftskivan!

DSC_2992

Hej!

Det är väl ingen hemlighet att jag har ganska starka leanings mot veganismen. Jag försöker undvika att käka mejeri eller ägg produkter i onödan, böjer mig baklänges för att inte ha på mig läder och tycker överlag att det är en vettig grej. Tyvärr har jag alldeles för dålig karaktär och för stora cravings efter ost för att helt lyckas ta steget.

Just därför blir jag så jäkla lycklig när produkter som Ultuna Mejeris ostar dyker upp. De gör det helt enkelt mycket lättare att minska ner på mängden mjölkbaserad dessertost genom att ge mig ett alternativ som är gott nog. Och alla ni som försökt är säkert helt med mig på hur ofantligt svårt det är att hitta bra veganost…

Det är nästan som att jag håller kvar vid min lakto-ovo diet lite på pin kiv. Som en utmaning. Kom igen då veganproducenter. Överraska mig! Give me your best shot! Om Oumph kan få mig att inte sakna kyckling, så ska väl någon av er kunna ge mig ett alternativ till mozzarella och brieost? Hur svårt ska det va?

DSC_2977

Just därför blev jag glad när  Ultuna kontaktade mig och undrade om jag inte kunde ta fram några recept som de kan använda i sin marknadsföring. Bra exempel ska lyftas fram, och jag gör gärna mitt i att sprida ordet om GOD veganost!

Det ska också tilläggas att jag gör det här som en pro-bonogrej. Just för att jag tror på vad de gör och vill se mer sånt här! Jag hoppas de blir jättestora och ger ut fler olika sorters ost på sikt. Lite som det här stället (som ju dock är en butik).

Det här receptet är framtaget för att passa fint till sensommarens kräftsskivor. Det är en klassisk fransk potatissallad som får lite extra kick av sött päron, smarrig tångrom och krämig Ultuna Hav.

DSC_2974

DSC_2998

Fransk potatissallad med Ultuna Hav

 • Ca 15 st små eller 10 mellanstora kokta färskpotatisar
 • 1 dm purjolökstjälk
 • 1 moget päron
 • 1 msk hela småkapris
 • 1, 5 msk röd tångrom
 • 1/2 ultuna hav

Dressingen:

 • 3 msk olivolja
 • juice från 1/2 citron
 • 1,5 msk dijonsenap
 • 1 tsk socker
 • 1 msk finhackad kapris
 • Ett litet knippe gräslök
 • Salt och svartpeppar

DSC_2968

Börja med att koka färskpotatisen och låt den svalna. Skär den i ca 1×2 cm stora bitar. Strimla purjolökstjälken tunt. Skala, kärna ur och tärna päronet i ca 7x7mm stora kuber. Blanda ihop potatis, päron och purjolök i en medelstor skål tillsammans med tångrom och hela kaprisknoppar.

I ett glas eller en liten skål blandar du ihop övriga ingredienser och vispar tills senapen fått oljan och citronen att gå ihop till en jämn och homogen dressing. Smaka av med salt och peppar.

Blanda dressingen över grönsakerna och toppa sedan med brutna bitar Ultuna Hav. Servera som en del av en buffé på kräftskivan, eller som ett huvudtillbehör till något grillat eller stekt.

, , , , , , , , , ,

2 Responses to Fransk potatissallad med Ultuna Hav till kräftskivan!

 1. moj 16 juni, 2017 at 04:05 #

  Tyvärr verkar det som Ultuna mejeri is no more, https://www.facebook.com/ultunamejeri/

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 18 juni, 2017 at 10:39 #

   Ja tyvärr gick de i konkurs i vintras 🙁 Det är svårt för små företag utan resurser att kunna skala upp sin produktion och distribution för att kunna möta efterfrågan ibland…

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes