Första avsnittet av Jävligt God Sommar – Tomatsalladen

Hej!

Idag kan jag glatt presentera första avsnittet av Jävligt God Sommar -Tomatsalladen! Varje avsnitt kommer att fokusera på en maträtt, och inkludera lite snack och grejer som har med den att göra. Vi spelade in alla sju avsnitt på raken under en helg när vi var ute några polare på landet och hängde, så det ni ser är precis bara det som hände och sades när vi lagade maten och käkade. Precis som på riktigt, fast klippt ner till sexminutersavsnitt för the youtube! 😉

Och jo förresten, de flesta recept ifrån serien kommer att finnas att köpa i min kommande nyutgåva av Jävligt God BBQ som kommer i maj! Ni kan förbeställa den här, hos Owl Streets.

IMG_7467

Receptet

Jag har skrivit om tomatsalladen tidigare här på bloggen, men här har ni det igen. Det är ett recept jag ursprungligen hittade hos Jamie Oliver i hans supermysiga ”Jamie at Home” serie där han lagar en massa mat baserad på vad han har i sin monstruösa jätteträdgård. Jag har lagat det oändligt många gångar sedan dess, och varierar ständigt ingredienserna i salladen. Det enda genomgående och ständigt det samma är dock tekniken där man saltar tomaterna och låter dem safta ur i ett durkslag en timme innan servering för att koncentrera tomatsmaken. Genialt!

Och jo, jag vet att mozzarella innehåller löpe, som är gjort av kalvmage, och jag håller lite låda om det i slutet av programmet. Om ni vill läsa en lite mer vältalig förklaring till hur jag förhåller mig till det ämnet och till ”renlevnad” så får ni gärna läsa det här inlägget!

Tomatsallad 4-6 personer

1 kg färska, mogna och blandade tomater
Rejält med flingsalt
Ca 1 dl fin olivolja
Ca 2 msk vitvinsvinäger och juice från 1/2 citron
1 kruka basilika, alternativt koriander
1 tsk torkad oregano
1 stor röd chili
1 stor klyfta vitlök
Nymald svartpeppar

Till servering:

4 stora bollar buffelmozzarella
Vitlöksbröd

Skölj tomaterna och hacka dem i varierande storlekar. Det är mycket roligare att äta om det ser lite mixed up ut. Lägg alla tomaterna i ett durkslag och salta rejält med flingsalt. Det mesta saltet vätskar ut tillsammans med tomatsaften, så det är ingen risk att det blir för salt. Blanda ner basilikan i durkslaget och låt tomaterna stå och droppa av i ca en timme. Detta koncentrerar tomaternas smak och förhindrar att salladen blir vattning.

Blanda under tiden en dressing bestående av finhackad vitlök, chili, torkad oregano, olivolja, vinsvinäger, ev lite extra salt och peppar. Var försiktig med saltet…

Strax innan servering häller du över tomaterna i en stor salladskål och blandar ner dressingen. Servera med upprivna mozzarellabollar och rikligt med bröd för att suga upp all god tomatdressing.

IMG_7461

Programmet

I samband med det första avsnittet tänkte jag att det också kan vara på sin plats att ge en liten bakgrund till serien. Vi spelade som sagt in alla avsnitt under en långhelg i somras ute i Riala i Roslagen. Vi hade varit ute några stycken av oss en månad innan och skämtade då om att Linus och Jonnali (som bägge är med i serien) borde spela in en livemusikskiva där ute, på det gamla pianot som står i vardagsrummet på nedervåningen. Huset är urmysigt, och min sambos familj brukar ha stora familjefester där ute på somrarna, så vi vi visste att det utan problem gick att husera ganska mycket folk. Deras schema var däremot ganska fullsmockat de närmsta året, så Jonna kontrade med att jag väl själv lika väl kunde spela in ett matlagningsprogram här ute. Och ärligt, varför inte?

IMG_7475

Ladies in bloom!

IMG_7470

Johanna och Jonna dukar och matchar tallrikarna

IMG_7588

Kalle in action

Så jag snackade med Kalle och Haylie, två polare från Fryshuset där jag jobbar, om driver Missing Files, en nystartad verksamhet som coachar unga som vill göra film och arbeta med kommunikation. De var på idén till 100 %, packade ihop sina kameror och hakade på. Linus lovade att göra musiken till programmet, och off we went!

Först var tanken att vara ute en hel vecka och filma och laga mat, men jag måste så här i efterhand säga att jag är ganska tacksam över att det bara blev tre dagar. För det blev ganska intensivt. Stora lyxiga frukostar, luncher och middag tre dagar på raken är ganska mycket att leverera för en stackars kock. Även om man har fint sällskap.

Jag hoppas att ni kommer att gilla det hela! Isf kanske det blir fler helhelgseskapader till olika ställen framöver.

Chez!

IMG_7483

Vädret var inte helt 100 hela tiden. Men inte brydde vi oss om det inte!

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes